Πρώτες και δεύτερες κατοικίες στο σχέδιο μετεγκατάστασης της Μεταμόρφωσης - σύσκεψη υπό τον Χρ. Τριαντόπουλο(φωτο)

* Το υπουργείο αναμένει απόφαση και από τον Βλοχό * Τα προβλήματα από τις κατολισθήσεις σε Λαμπερό, Αγ. Μαρίνα και Μορφοβούνι έθεσε ο Δήμαρχος Λ. Πλαστήρα

Λεπτομέρειες επί του κυβερνητικού σχεδίου μετεγκατάστασης της Μεταμόρφωσης αλλά και του Βλοχού εφόσον το αποφασίσουν οι κάτοικοι, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κλειστής ενημερωτικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Επιμελητήριο Καρδίτσας υπό τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο. Σχέδιο το οποίο θα υλοποιηθεί με τη συνδρομή του ΣΕΒ (Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών).

Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθυμίου Μπακογιάννη, του Βουλευτή Καρδίτσας Τέλη Σπάνια, του Δημάρχου Παλαμά Σωκράτη Δασκαλόπουλου και του Αντιδημάρχου Χρήστου Βαϊόπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καρδίτσας Κώστα Τέλιου, του Δημάρχου Λ. Πλαστήρα Παν. Νάνου, των Προέδρων της Μεταμόρφωσης και Βλοχού, του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κώστα Ζυγογιάννη με συμμετοχή μελών της Διοίκησης του ΕΒΕ.

Πρώτη και δεύτερη κατοικία
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε αρχικά ότι υπάρχει η απαιτούμενη χωροθέτηση της μετεγκατάστασης της Μεταμόρφωσης στο σημείο μεταξύ Παλαμά – Καλυβακίων. Όπως τονίστηκε από τον Δήμαρχο Παλαμά κ. Δασκαλόπουλο, υπολογίζεται ότι ο χώρος είναι επαρκής για τη μεταστέγαση και του Βλοχού. Διευκρινίστηκε ότι η μετεγκατάσταση θα αφορά τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη κατοικία.

Αριθμός κατοίκων,
σύγχρονες κατοικίες

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, επισήμανε ότι τα πρώτα δεδομένα δείχνουν πως το σημείο διαθέτει τις κατάλληλες προϋποθέσεις σύνδεσης με τον οικισμό, υπογραμμίζοντας πάντως ότι πρέπει να ελεγχθεί ο πληθυσμός που μπορεί να μετεγκατασταθεί στην περιοχή. Ανέφερε διευκρινιστικά ότι από την προβλεπόμενη έκταση, περίπου το 50% θα χρησιμοποιηθεί για τη ρυμοτομία των κοινόχρηστων χώρων. Ζητούμενο, συνέχισε, είναι να συγκεκριμενοποιηθεί ο αριθμός των κατοίκων και η αρτιότητα της κάθε ιδιοκτησίας ανάλογα με αυτόν. Επιπλέον τόνισε ότι οι νέες κατοικίες που θα ανεγερθούν θα είναι σύγχρονες, αναβαθμισμένες και θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των οικογενειών ανάλογα με τον αριθμό των μελών τους.
Θα διατηρηθούν οι υπάρχουσες
ως συνοδές αγροτικής χρήσης

Ο κ. Τριαντόπουλος παρουσίασε τον κορμό του σχεδίου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ότι οι κατοικίες στον υπάρχοντα οικισμό της Μεταμόρφωσης θα διατηρηθούν (δηλαδή δεν θα γίνουν απαλλοτριώσεις) ως συνοδές αγροτικής χρήσης (αγροικίες). Παράλληλα παρουσίασε με περισσότερες λεπτομέρειες ζητήματα που αφορούν «κίτρινες» και «κόκκινες» πληγείσες κατοικίες στον υπάρχοντα οικισμό, ενώ τόνισε ότι τα νέα σπίτια που θα λάβουν οι κάτοικοι δεν θα μπορούν πωληθούν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όμως θα δοθεί η δυνατότητα μεταβίβασης (πχ σε τέκνα).
Χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ελκυστικό» το νέο καθεστώς και ζήτησε απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται συγκεκριμένα ο αριθμός ων κατοίκων που θα μετεγκατασταθούν. «Η Μεταμόρφωση προχωρά, αναμένουμε τι θα αποφασίσει ο Βλοχός» είπε μεταξύ άλλων.

Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης σε ότι αφορά την περίπτωση της Μεταμόρφωσης εξήρε ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος. Ακολούθως αναφέρθηκε σε παρόμοια προβλήματα που καταγράφονται σε τρεις περίπτωση στην περιοχή του Δήμου Λ. Πλαστήρα. Η πρώτη αφορά το Λαμπερό και την κατολίσθηση που έγινε πριν από 45 χρόνια. Όπως δεν έχει επιλυθεί όλα αυτά τα χρόνια το πρόβλημα της μετακίνησης, επειδή δεν έγινε κατάσταση δικαιούχων. Ακολούθως μίλησε για την περίπτωση του οικισμού της Αγίας Μαρίνας Καρίτσας και το κατολισθητικό φαινόμενο που άρχισε να εκδηλώνεται τρεις μήνες μετά τον «Ιανό» με αποτέλεσμα οκτώ οικίες να είναι «κόκκινες». Τέλος επισήμανε τα πρόσφατα προβλήτα που δημιουργήθηκαν στο Μορφοβούνι με τον «Ντάνιελ» με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές «κόκκινες» και «κίτρινες» οικίες.

Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών