Μικρή είναι η πιθανότητα χιονόπτωσης στα πεδινά της Θεσσαλίας αύριο Σάββατο καθώς το νέο κύμα που έρχεται από την Ουκρανία θα επηρεάσει κυρίως τα ανατολικά παράλια το Πήλιο και τον Κίσαβο ενώ υπάρχει πιθανότητα χιονόπτωσης στο Βόλο μέχρι το Βελεστίνο, υποστηρίζει μιλώντας στο «Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας» ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

Ο κ. Λαγουβάρδος επισημαίνει ότι το νέο ψυχρό κύμα θα φέρει πέρα από χιονοπτώσεις και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, ενώ σε ότι αφορά της Θεσσαλίας αρνητικές χαμηλές κάτω από το μηδέν αναμένουμε κυρίως σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Από Κυριακή πάντως και κυρίως από Δευτέρα θα έχουμε σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας σε υψηλά για την εποχή επίπεδα με μέγιστες που θα φτάνουν και τους 14 με 15 βαθμούς Κελσίου.

Το πιο σημαντικό πάντως κατά τον κ. Λαγουβάρδο είναι το γεγονός ότι το 2023 ήταν το πιο θερμό έτος στον πλανήτη εδώ και 150 χρόνια, όπου υπάρχουν στοιχεία και αυτό υποδηλώνει ότι έχουμε πλέον κλιματική αλλαγή.

Μάλιστα οι προβλέψεις του Κοπέρνικου είναι ότι και το 2024 θα είναι εξίσου αν όχι πιο θερμό. Ειδικά για τη Θεσσαλία αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το μήνα Δεκέμβριο είχαμε 3,1 βαθμούς θερμοκρασία υψηλότερη από το μέσο όρο των τελευταίων ετών, κατά τα οποία είχαμε ούτως ή άλλως υψηλές θερμοκρασίες το χειμώνα και ειδικά το Δεκέμβρη. Εξίσου ανησυχητικό για τη Θεσσαλία είναι το γεγονός ότι έχουμε σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας στις θάλασσες και στο Αιγαίο το οποίο μέσω της εξάτμισης έδωσε τις θεομηνίες Ιανό και Ντάνιελ. Φυσικά όπως είναι γνωστό οι πολύ ήπιοι χειμώνες έχουν ήδη προκαλέσει προβλήματα στις δενδροκαλλιέργειες μέσω της ακαρπίας και της μικροκαρπίας.