Ανοίγει αρχές Μαρτίου η πλατφόρμα για τα ακίνητα που διεκδικεί το δημόσιο

Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να είναι έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης εξαγοράς των εκτάσεων που επί σειρά ετών εκμεταλλεύονται ιδιώτες και τις διεκδικεί το ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για ακίνητα σε περιοχές σε όλη τη χώρα και στην Καρδίτσα όπως έχει γράψει πολλές φορές ο Νέος Αγών, για τα οποία δεν υπάρχει σαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς και το Δημόσιο αντιμάχεται με κληρονόμους ή και αγοραστές. Ετσι, εάν όλα εξελιχθούν σε περίπου δύο μήνες από σήμερα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, πάνω από 9 στα 10 δημόσια κτήματα έχουν καταπατηθεί, αφού σε σύνολο 97.029 καταγεγραμμένων δημόσιων και ανταλλάξιμων κτημάτων έχουν καταπατηθεί τα 89.928, δηλαδή ποσοστό 92%.Στα καταπατημένα δημόσια κτήματα έχουν ανεγερθεί κατοικίες, ακόμη και πολυκατοικίες, εργοστάσια, αποθήκες, αγροτικά ακίνητα και κτίρια για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση, που είτε ιδιοκατοικούνται είτε εκμισθώνονται σε τρίτους.

Ο νόμος προβλέπει ότι η εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου αφορά περιπτώσεις:

Με κατοχή από ιδιώτη τουλάχιστον 30 χρόνια, αν υπάρχουν τίτλοι αγοράς ή ιδιοκτησίας και κτίσματα προ του 1992.

Με κατοχή επί τουλάχιστον 40 χρόνια εφόσον υπάρχει κτίσμα (που αποτελεί και μοναδική κατοικία ή εμπορική εκμετάλλευση – π.χ. βιοτεχνία – του ιδιώτη) πριν από το 1982.

Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών