Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η καταβολή των αποζημιώσεων για όλους τους δικαιούχους πληγέντες παραγωγούς στη Θεσσαλία, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος μιλώντας στον «Νέο Αγώνα» στο περιθώριο της σημερινής (13/1) συνάντησης εργασίας που είχε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ με τη Διεπαγγελματική Βάμβακος στο Δημαρχείο Καρδίτσας.
Ο κ. Λυκουρέντζος σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει περιθώριο τεσσάρων μηνών για την καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων, ωστόσο το Υπουργείο και ο ΕΛΓΑ επισπεύδουν τις διαδικασίες.
Σε όσους δεν έλαβαν προκαταβολές αποζημιώσεων, είτε επειδή δεν αποτυπώθηκαν οι καταστροφές από τις δορυφορικές εικόνες, είτε λόγω αστοχιών, είτε εξαιτίας παραλήψεων, τα ποσά σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέντζο θα πιστωθούν τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.
Πλαφόν συνδεδεμένη
Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ότι αφορά το πλαφόν παραγωγής που πρέπει να πιάσουν οι αγρότες για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι. «Οι παραγωγοί να μην ανησυχούν» είπε και πρόσθεσε ότι κάθε φορά που έχουμε αποτελέσματα λόγω ανωτέρας βίας, υπάρχει ειδική μέριμνα, όπως έγινε με επιτυχία και μετά τον «Ιανό». Στην ίδια κατεύθυνση, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης, διαβεβαίωσε ότι για τη Θεσσαλία δεν υπάρχει πρόβλημα με τη συνδεδεμένη, γιατί αντιμετωπίζει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η σύσκεψη έγινε παρουσία του YπΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη, του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη, της Διοίκησης του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, των Βουλευτών Καρδίτσας Κώστα Τσιάρα και Τέλη Σπάνια και του Δημάρχου Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκου.
Ο Υπουργός κ. Αυγενάκης χαρακτήρισε «λευκό χρυσό» για τη χώρα το βαμβάκι. Στάθηκε στη σχέση που έχει η Ελλάδα με την Ε.Ε και χρηματοδοτικά για το βαμβάκι. Ανέφερε ότι το master plan της Ολλανδικής εταιρείας θα είναι έτοιμο στο τέλος Φλεβάρη, ενώ σημείωσε πως το τί θα γίνει στη συνέχεια σε ότι αφορά την καλλιέργεια, θα είναι προϊόν των αποφάσεων του Πρωθυπουργού, των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων.
Εθνικός θησαυρός,
όραμα η καθετοποίηση
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ευθύμιος Φωτεινός, σημείωσε μιλώντας στον «Νέο Αγώνα» ότι ο Έλληνας παραγωγός και οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις πρέπει να μαζέψουν τα κομμάτια τους, χαρακτηρίζοντας «εθνικό θησαυρό» για την ελληνική οικονομία την καλλιέργεια του βαμβακιού.
Συνέχισε λέγοντας ότι ο «Ντάνιελ» επέφερε ένα μεγάλο πλήγμα στο ελληνικό βαμβάκι και ιδίως στη Θεσσαλία, ωστόσο υπογράμμισε ότι μπορεί να πάει μπροστά και να ανακάμψει με την συνδρομή της πολιτείας.
Σε σχετική επισήμανση της εφημερίδας για την ανασυγκρότηση της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας, τόνισε ότι αποτελεί όραμα της Διεπαγγελματικής η καθετοποίησης της παραγωγής ώστε το ελληνικό βαμβάκι να αξιοποιηθεί μέσω ενός αναπτυγμένου ελληνικού κλωστοϋφαντουργικού κλάδου και το προϊόν να πάρει την ανάλογη υπεραξία.
Χάθηκε το 30% της εθνικής παραγωγής
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Αντώνης Σιάρκος, Αντιπρόεδρος της Διεπαγγελματικής και Πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης εκκοκκιστών, ανέφερε πως εκτιμάται ότι έχε μειωθεί κατά 30% η εθνική παραγωγή. Χαρακτήρισε πολύ κακή τη συγκυρία και εμπορικά, λέγοντας ότι υπάρχει χαμηλή ζήτηση από τις παραδοσιακές αγορές. Πρόσθεσε ότι το βαμβάκι που συγκομίστηκε από τις πληγείσες περιοχές δεν είναι ποιοτικό, γι’ αυτό πρόσθεσε, «έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την πίεση των τιμών».
Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών