Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες ώρες εκπαίδευσης των υγειονομικών για τη σύσταση ομάδας κρούσης (φωτο)

Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες ώρες της πολυεπίπεδης εκπαίδευσης των υγειονομικών που έλαβε χώρα χθες και σήμερα στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας, που αφορούν τη σύσταση ομάδας κρούσης για τη διαχείριση κρίσεων μετά την εκδήλωση φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, σεισμοί).

Να σημειωθεί ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι 32 ωρών και θα διαρκέσει για τέσσερις μήνες, μέσα από το οποίο οι υγειονομικοί όχι μόνο θα αναπτύξουν θεωρητικές δεξιότητες, αλλά αργότερα θα τις επιχειρήσουν να τις εφαρμόσουν σε πρακτική άσκηση που θα επιδιωχθεί από τους αρμοδίους να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αληθινές συνθήκες.

Την εκπαίδευση των 28 υγειονομικών έχουν αναλάβει επιστήμονες του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» του Πανεπιστημίου ΕΚΠΑ. Οι πρώτες ώρες την Παρασκευή και σήμερα περιελάμβαναν μεταξύ άλλων το θεωρητικό αρχικά κομμάτι σχετικά με τη δράση ανάλογων παγκόσμιων οργανισμών σε φυσικές καταστροφές, την τήρηση πρωτοκόλλων κ.α.

Παράλληλα, οι εκπαιδευόμενοι υγειονομικοί εστίασαν στη σημασία ύπαρξης feedback – briefing ανάμεσα στους κρατικούς οργανισμούς και οποιοδήποτε φορέα δρουν σε τέτοιες κρίσεις, γεγονός που στη χώρα μας δεν υφίσταται μέχρι στιγμής. Άλλωστε, όπως μας ενημέρωσαν εκπαιδευόμενοι είναι τεράστιας σημασίας ο μετέπειτα διάλογος μεταξύ των αρμόδιων φορέων, έτσι ώστε να μελετώνται στρατηγικές, η τακτική και πιθανές εναλλακτικές που θα βελτιώσουν τη δράση σε αντίστοιχα δύσκολες συνθήκες. Αυτή η διαδικασία θα βελτίωνε και ατομικά τον καθένα, αλλά και συλλογικά ως ομάδα κάθε φορέα που θα συμμετέχει σε ένα σχέδιο δράσης. Επίσης, η εκπαίδευση των υγειονομικών συνεχίστηκε με το θέμα διαχείρισης πεδίου και σκηνής, αλλά και τη διαλογή.