Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα κάνουν βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά τους έστειλαν με το μαζικό τους συλλαλητήριο στην «Agrotica» οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι που διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη από πολλές περιοχές της χώρας. Καρδιτσιώτες αλλά και Θεσσαλοί γενικότερα, εκπρόσωποι των ενωτικών ομοσπονδιών και των αγροτικών συλλόγων, έδωσαν βροντερό παρών, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση δεν ανταποκρίνονται στα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα.
Η μεγάλη διαδήλωση ολοκληρώθηκε στη νότια πύλη της ΔΕΘ, εκεί που αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους από την Πέμπτη. «Αγρότες ενωμένοι ποτέ νικημένοι» φώναζαν οι διαδηλωτές, κάτω από τους ήχους των παρατεταμένων κορναρισμάτων από τα τρακτέρ.
«Δεν υποχωρούμε, αν δεν δικαιωθούμε», τονίζουν οι αγρότες και δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν τον αγώνα τους.
«Ενωμένοι απαντάμε στην κυβέρνηση, ζητώντας να δώσει λύσεις», τονίζουν και συντονίζουν τον αγώνα τους με την πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού των μπλόκων, την Τρίτη 6 Φλεβάρη, στη Νίκαια της Λάρισας. Νωρίτερα στη συγκέντρωση στην άνω πύλη της ΔΕΘ έγιναν ομιλίες.
Στη συγκέντρωση μίλησαν οι Κώστας Τζέλλας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, Δήμητρα Δαλδογιάννη, εκλεγμένη του Φοιτητικού Συλλόγου Γεωπονίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Δημογιάννης, εκπρόσωπος Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκου Ανθήλης, Διονύσης Δρένος, εκπρόσωπος μπλόκου Αλμωπίας – Πέλλας, Στέφανος Πανταζής, πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Πρέβεζας, Χάρης Κυριαζίδης, πρόεδρος Συνδικάτου Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Κ. Μακεδονίας και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, Χρήστος Λιγδής, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας από το μπλόκο Αταλάντης, Σούλης Αϊβαζίδης, πρόεδρος Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αν. Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας και Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.
Σε μια συμβολική κίνηση αγρότες από την Αγιά της Λάρισας έριξαν στο οδόστρωμα κάστανα και μήλα. «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, όλοι αν ενωθούμε θα βγούμε νικητές», το σύνθημα που ακούστηκε όταν σε μια συμβολική κίνηση οι αγρότες μοίρασαν μήλα στους φοιτητές, οι οποίοι βρίσκονται και αυτοί σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Στο πλευρό τους και εργαζόμενοι που δίνουν μάχη στους χώρους δουλειάς απέναντι στην εργοδοσία και ταυτόχρονα προετοιμάζουν την απεργία στις 28 Φλεβάρη. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελές κλιμάκιο της ΚΕ του ΚΚΕ με τα μέλη του ΠΓ, Θεανώ Καπέτη, Γραμματέα της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, και Ελένη Μπέλλου.
Παραβρέθηκαν ακόμη οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής, Γιώργος Λαμπρούλης και Λεωνίδας Στολτίδης. Ακόμη αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Τυρνάβου με επικεφαλής τον δήμαρχο, Στέλιο Τσικριτσή καθώς και εκλεγμένοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Για τη μείωση του κόστους παραγωγής οι αγρότες ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
— Για τις μεγάλες ζημιές που έχουν προκληθεί στην παραγωγή από τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, την παγωνιά, τις αρρώστιες φυτών και ζώων, οι αγρότες ζητούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ειδικά σε όσους καταστράφηκαν τα χωράφια και να ζώα τους να δίνεται μέχρι να μπορέσουν να παράξουν ξανά. Επίσης, να μην υπάρξει καμία αλλαγή χρήσης γης και να μη γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.
— Η αναπλήρωση εισοδήματος να αφορά όλες τις καλλιέργειες που έχουν πληγεί από κάθε αιτία, και να υπολογίζεται με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής, την πραγματική ζημιά και το αναμενόμενο εισόδημα που θα έβγαζαν οι πληγέντες, αντί με βάση την ασφαλιζόμενη αξία που προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.
— Επιπλέον ζητούν αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να δίνει αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών από όλες τις αιτίες και σε όλα τα στάδια παραγωγής, χωρίς πρόσθετο χαράτσωμα. Τάσσονται ενάντια στην αλλαγή του κανονισμού που προβλέπει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της παραγωγής.