Να «τρέξει» άμεσα το αντιπλημμυρικό master plan της λεκάνης του Καλέντζη θα ζητήσει ο Δήμος Καρδίτσας

*ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ *ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡ. ΤΕΓΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ

Την άμεση εκτέλεση της μελέτης που ολοκλήρωσε μέσω διαγωνισμού η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της λεκάνης απορροής του ποταμού Καλέντζη θα ζητήσει ο Δήμος Καρδίτσας. Αυτό επισήμανε ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, συμφωνώντας με την επισήμανση – ερώτηση που έθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αριστοτέλης Τέγος στην σημερινή πρώτη συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Καρδίτσας.

Ο κ. Τέγος

Χαρακτήρισε μείζον το ζήτημα που έθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου Καρδίτσας θα τεθεί στο δημοτικό συμβούλιο σε μια απο τις επόμενες συνεδριάσεις.
Πιο αναλυτικά ο κ. Τέγος ανέφερε ότι μετά από δύο καταστροφικές πλημμύρες στη λεκάνη του Καλέντζη, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκλήρωσε διαγωνισμό για τον ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της λεκάνης απορροής του Καλέντζη Ποταμού. Επισημαίνεται, συνέχισε, ότι η περιοχή εκπόνησης του τοπικού Master Plan καλύπτει πλήρως το χωρικό εύρος του Δήμου Καρδίτσας.

Με δεδομένη τη σπουδαιότητα γρήγορης και έντεχνης υλοποίησης της μελέτης που συνδέεται άμεσα με τη χρηματοδότηση μεγάλων τεχνικών έργων στη λεκάνη απορροής του Καλέντζη Ποταμού, ο Δημοτικός Σύμβουλος ρώτησε τη Δημοτική Αρχή αν έχει σκοπό να δημοσιοποιήσει το άμεσο και ζωτικό ενδιαφέρον της μελέτης για την υλοποίηση μεγάλων και αναγκαίων έργων και να ζητήσει δημοσίως από την Περιφερειακή Διοίκηση του κ. Κουρέτα την άμεση εκτέλεση της μελέτης (εκτιμώμενος χρόνος περαίωσης του αντικειμένου ορίστηκαν στη διακήρυξη του διαγωνισμού οι 15 μήνες). Επίσης απευθυνόμενος προς τη Δημοτική Αρχή ρώτησε αν κατά την υλοποίηση της μελέτης θα αναλάβει διεκδικητικές πρωτοβουλίες διαβούλευσης (Δημοτικό Συμβούλιο, Τοπικά Συμβούλια Κοινοτήτων, Σωματεία Εργαζομένων, Αγροτικοί Σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς) και δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων παρά το γεγονός ότι δεν είναι Κύριος της Μελέτης.
Επί του θέματος ο Δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος επανέλαβε ότι το status των διεκδικήσεων των νέων Δημοτικών Αρχών στη Θεσσαλία θα πρέπει αν αλλάξει. «Θα πρέπει να περάσουμε από την αντιπλημμυρική προστασία στην αντιπλημμυρική θωράκιση» ανέφερε χαρακτηρίζοντας μείζον το θέμα που έθεσε ο κ. Τέγος.
«Είχα πει οτι θα πρέπει να επαναφέρουμε το αίσθημα ασφάλειας στους συμπολίτες μας. Για τη μελέτη που έχει αναλάβει η Περιφερειακή Αρχή εμείς εννοείται θα ζητήσουμε άμεση εκτέλεση της και ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου» είπε ο κ. Τσιάκος και πρόσθεσε ότι «θα τεθεί το θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου Καρδίτσας σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχοντας βέβαια και μια προμελέτη ώστε να γίνουν οι όποιες παρατηρήσεις. Να κληθούν επιστήμονες να μας πουν τις απόψεις τους και να μπορέσουμε όλοι μαζί να προωθήσουμε το ζήτημα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Θα ζητήσουμε όπως είπατε να εκτελεστεί άμεσα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και να πάμε να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση τα κονδύλια που είναι παρά πολύ μεγάλα».