Δυσεύρετος ο σπόρος στην αγορά
Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν ξεκινήσει ή θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες οι σπορές της μηδικής. Όπως είναι γνωστό, οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να αρχίσουν την καλλιέργεια από τη φθινοπωρινή περίοδο, με κίνδυνο όμως τους χειμωνιάτικους παγετούς.
Λόγω της ζήτησης του προϊόντος από τους κτηνοτρόφους, τις μεγάλες καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο, αλλά και τις χαμηλές τιμές στο βαμβάκι, οι αγρότες στρέφουν το βλέμμα τους και προς τη μηδική. Η μεγάλη ζήτηση για πολλαπλασιαστικό υλικό, ιδιαίτερα πιστοποιημένο, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών, ακόμα και πάνω από το 30% της περσινής.
Εναλλακτικά, για την κάλυψη των αναγκών τους, οι παραγωγοί στρέφονται και στην αναζήτηση μη πιστοποιημένων σπόρων, ώστε να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες ποσότητες που χρειάζονται για τις καλλιέργειές τους.
Επανασπορές σε χωράφια της Θεσσαλίας που δεν έχουν πρόβλημα
Για σημαντικές απώλειες καλλιεργειών μηδικής, αλλά και έτοιμου δέματος προϊόντος, από την περσινή θεομηνία, κάνει λόγο ο Απόστολος Εκίζογλου από το Νέο Ικόνιο του Δήμου Σοφάδων, ο οποίος δηλώνει ότι από τα 400 στρέμματα που καλλιεργούσε έμεινε με 70 στρέμματα. «Η ζήτηση του προϊόντος είναι μεγάλη και για τον λόγο αυτόν θα ξεκινήσω στις αρχές Μαρτίου τις επανασπορές σε χωράφια που μπορώ να διαχειριστώ», επισημαίνει.
Ο ίδιος εκτιμά, επίσης, ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις που έχουν καταστραφεί θα επηρεάσουν σημαντικά τη ζήτηση του προϊόντος. «Η Θεσσαλία δεν θα μπορέσει να καλύψει σε μεγάλο ποσοστό τις ανάγκες των ζώων σε μηδική.
Ανάλογα με τις σπορές που θα γίνουν, θα έχουμε και την εικόνα της παραγωγής για το επόμενο διάστημα», υποστηρίζει.
Αναφερόμενος στο θέμα της σποροπαραγωγής, σημειώνει ότι «οι τιμές του σπόρου έχουν εκτοξευτεί στα ύψη λόγω της μεγάλης ζήτησης από τους παραγωγούς. Σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, έχουν ξεπεράσει ακόμα και το 30% και για τον λόγο αυτόν οι εταιρείες υπογράφουν συμβόλαια παραγωγής σπόρου με τιμές που κυμαίνονται από 3 έως 3,20 ευρώ».
Για αυξημένη ζήτηση του προϊόντος από τους κτηνοτρόφους κάνει λόγο και ο Βαγγέλης Παναγιώτου από την παρακάρλια περιοχή της Λάρισας. Ο ίδιος δηλώνει ότι έχουν καταστραφεί πολλές γεωτρήσεις που κάλυπταν τις ανάγκες των παραγωγών μηδικής, όμως το πρόβλημα παραμένει. «Η ζήτηση του προϊόντος, σε συνδυασμό με τις τιμές, στρέφει τους παραγωγούς της περιοχής μας στην καλλιέργεια της μηδικής σε χωράφια που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα από το νερό.
Σημαντικό, όμως, πρόβλημα για πολλούς είναι η καταστροφή του μηχανολογικού εξοπλισμού από τη θεομηνία Daniel και προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο από άλλους συναδέλφους».