6.1 C
Καρδίτσα
7.9 C
Λάρισα
7.8 C
Βόλος
6.2 C
Τρίκαλα
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2024

Mη κρατικά ΑΕΙ: Ολοκληρώθηκε η συζήτηση - Live η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή

Σε υψηλούς τόνους με συγκρούσεις και ανταλλαγή πυρών μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 21:30 η η συζήτηση στην Ολομέλεια για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαπολύει σκληρή επίθεση κατά των Κασσελάκη, Φάμελλου, Ανδρουλάκη και Κουτσούμπα. Η ομιλία του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη ήταν αυτή που έκλεισε τον γύρο των ομιλιών και πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την ονομαστική ψηφοφορία.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που αναμένεται να κλείσει με την ομιλία του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα τα οποία αφορούν την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του έστρεψε τα πυρά του κατά του γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα για την αναφορά του στους «sugar daddies» χαρακτηρίζοντας την σεξιστική ενώ επιτέθηκε τόσο στον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Φάμελλο, όσο και στον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας σκωπτικά «λυπάμαι που σας κόπηκε η όρεξη και δεν τσικνίσατε». Για τις σπουδές του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι σπούδασε σε μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα και μάλιστα με υποτροφία. Όπως ανέφερε «αυτή ακριβώς είναι η λειτουργία αυτών των ιδρυμάτων. Επειδή δεν μοιράζουν μέρισμα έχουν τη δυνατότητα να επιδοτούν τις σπουδές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε βέλη και κατά του ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, χαρακτηρίζοντας όχι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο την πρόταση ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ το 1982 κατέστρεψε τα πανεπιστήμια βάζοντας μέσα τους το συνδικαλισμό. Ιδιαίτερα καυστικός ήταν για τον Γιώργο Παπανδρέου είπε πως πήγε τον χρόνο πίσω και τον χαρακτήρισε «Μπέντζαμιν Μπάτον της πολιτικής».

Μητσοτάκης προς αντιπολίτευση: Θα προχωρήσουμε στην αλλαγή του άρθρου 16. Θα το ψηφίσετε;

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια που όπως είπε, ενισχύει το δημόσιο, ενώ με την ίδρυση μη κρατικών αποδίδει στη νέα γενιά ίσες ακαδημαϊκές ευκαιρίες.

Αργότερα παίρνοντας ξανα το λόγο, είπε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος, καλώντας τα κόμματα να απαντήσουν αν θα την ψηφίσουν.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν είχε συνηθίσει απ’ αυτόν τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε, ενώ αναφέφθηκε στο πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη, σχολιάζοντας παράλληλα τις αναφορές στο δικό του. « Τα όργανα της Βουλής έχουν ασχοληθεί κατ’ επανάληψη με το δικό μου πόθεν έσχες Δεν νομίζω ότι έχουν απασχολήσει περισσότερο πόθεν έσχες από το δικό μου»

«Μιλήσατε για αυταρχικό κράτος και κράτος δικαίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός «Στο Μαξίμου, επί διακυβέρνησής σας είχε στηθεί παραϋπουργείο Δικαιοσύνης. Προφανώς από τον πρωθυπουργό. Ο κ. Κούλογλου είπε ότι ήταν πολιτική απόφαση και ήταν λάθος και σίγουρα ήξερε ο Τσίπρα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανάρτηση του Στέφανο Κασσελάκη για προτάσεις του κόμματός του για τη δημόσια Παιδεία αναφέροντας με σκωπτικό ύφος: «Ο Αρχηγός σας έκανε μία ανάρτηση που ζητά αύξηση των κονδυλίων επί δύο. Όλα επί δύο κύριε Φάμμελε. Γιατί επί δύο, και όχι παραπάνω, Βρίσκω λίγο τσουρούτικη την πρότασή του».

Νέες δυνατότητες για τους νέους

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «πλέον οι νέοι θα έχουν νέες δυνατότητες», ενώ αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των δημοσίων Πανεπιστημίων είπε ότι αυτή εντός του έτους θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως το 30% της κρατικής χρηματοδότησης στα δημόσια πανεπιστήμια θα ορίζεται από τα ποιοτικά κριτήρια του εκάστοτε ιδρύματος.

Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο αυτό θα προσφέρει, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις σε διδάσκοντες, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα να φιλοξενούνται στα ελληνικά πανεπιστήμια φοιτητές άλλων χωρών.

Ακόμη, το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ενώ έκανε γνωστό πως θα λειτουργήσει ένα πρόγραμμα 18 μηνών κατά το οποίο θα πραγματοποιηθεί η κινητή και ακίνητη περιουσία των πανεπιστημίων, με σκοπό την αναβάθμισή τους.

Πώς ενισχύεται το δημόσιο πανεπιστήμιο

Την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου «επισφραγίζουν δύο εμβληματικές ακόμη αποφάσεις»:

  1. Η ανάδειξη του Δημοκρείτιου Πανεπιστημίου σε μητροπολιτικό πανεπιστήμιο, μεταξύ άλλων και λόγω της στρατηγικής του σημασίας για την περιοχή.
  2. Εκσυγχρονισμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Αποκτά το δικό του ανεξάρτητο τρόπο διοίκησης.

Οι αλλαγές που φέρνει το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «έχουν την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας».

Ανδρουλάκης: «Απομίμηση μεταρρύθμισης» το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

«Απομίμηση μεταρρύθμισης» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ξεκαθαρίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει επί της αρχής.

«Σας λέμε ξεκάθαρα καταψηφίζουμε επί της αρχής. Πιστεύουμε ότι δεν έχετε κάποιο σχέδιο που θα συμβάλει στην ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Δήθεν μεταρρύθμιση την οικτρή αποτυχία της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ακούσαμε τον πρωθυπουργός να μιλά για τους μπαχάκηδες. Και γιατί δεν τους αντιμετωπίσατε με την αστυνομία που ιδρύσατε» δήλωσε;

«Πετύχαμε αλλαγές στη δημόσια παιδεία γιατί ανοίξαμε διάλογο με όλους σε αντίθεση με τη σημερινή κυβέρνηση» δήλωσε αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου που είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ το 2011.

Κουτσούμπας: Ο «τιμοκατάλογος» των πτυχίων θέλετε να επεκταθεί στα δημόσια πανεπιστήμια

Σκληρή κριτική για τα μη κρατικά πανεπιστήμια άσκησε στην κυβέρνηση ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της Βουλής χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «πραγματικό έκτρωμα».

Στην ομιλία του τόνισε ότι «συγκρούονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι «κόσμοι»: Ο ένας εκφράζει το παλιό, το ξεπερασμένο και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο καθαγιάζει τον δρόμο που μας έφερε ως εδώ. Από τη μια είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που έχει φέρει προς ψήφιση, ενάντια στο λαϊκό αίσθημα, ένα πραγματικό έκτρωμα».

«Φέρνει ιδιωτικά πανεπιστήμια-μαγαζιά και ιδιωτικοποιεί ακόμα περισσότερο τα δημόσια πανεπιστήμια. Δημιουργεί δυο διαφορετικούς τρόπους εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Ο ένας κρίνεται από τις επιδόσεις των πανελλαδικών και ο άλλος από την τσέπη. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση διαρρέει και σενάρια για πανελλαδικές εξετάσεις από την πρώτη Λυκείου».

Φάμελλος: Τα κέρδη τους στο εξωτερικό… ούτε καν στην Ελλάδα

«Γιατί επιτρέπεται με την πληρωμή παροχής υπηρεσιών και δικαιωμάτων franchising ή μεταφορά κερδών στη μητρική κερδοσκοπική εταιρεία;» έθεσε το ερώτημα κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και σημείωσε «Άρα είναι κερδοσκοπική δραστηριότητα, αφού η μητρική παραμένει κερδοσκοπική. Θα μεταφέρονται έτσι τα κέρδη και μάλιστα σε εξωχώριες εταιρείες, ούτε καν στην Ελλάδα».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προχωρά αντισυνταγματικά στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, σημειώνοντας πως «ο κύριος πρωθυπουργός έλεγε το 2019 ότι απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος για να γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια» και σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να είναι απάντηση οι γνωμοδοτήσεις τριών συνταγματολόγων, ενώ είναι άλλες δέκα γνωμοδοτήσεις σε αντίθετη κατεύθυνση».

Όπως τόνισε «εμείς λέμε ότι είναι πολλά τα λεφτά, τα κέρδη των κολλεγίων και των funds». Και έθεσε το ερώτημα «Για ποιο λόγο να επενδύσει το οποίο CVC fund, φερόμενο ως υποψήφιο επενδυτή για ιατρική ιδιωτική σχολή, εφόσον δεν πρόκειται να αποκομίσει κέρδος. Τι είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα;».

Πηγη:cnn.gr