Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην τηλεόραση του MEGA, θα ακολουθήσουν και άλλες δέσμες μέτρων ανάλογα με τις εξελίξεις. Ήδη στο πρώτο πακέτο μέτρων, που υλοποιήθηκε με αιχμή τη δημόσια υγεία, «υπάρχει υπέρβαση κατά 200 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας και βέβαια ό,τι ζητήσει θα το έχει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.
Πώς θα κατανεμηθούν τα 2 δισ.
Οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί -Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας- θα ανακοινώσουν σήμερα το μεσημέρι συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα αποτυπωθεί η νέα δέσμη των μέτρων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας επιχειρήσεων και εργαζομένων. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, θα διατεθεί 1 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις και 1 δισ. ευρώ σε εργαζόμενους, σε αυτοαπασχολούμενους, σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε όσους έχουν δικές τους δουλειές και εργαζόμενους.
«Η περίμετρος ανέρχεται στους 700.000 εργαζόμενους», ανέφερε, προσθέτοντας πως «θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται, τα μέτρα υπερβαίνουν το 1,5% του ΑΕΠ και θα το ξεπεράσουμε».
Παρεμβάσεις για τα ενοίκια και φρένο στις απολύσεις
Προανάγγειλε, δε, πως θα ανακοινωθούν και παρεμβάσεις για τα ενοίκια στις περιπτώσεις καταστημάτων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους.
«Θα υπάρξουν προβλέψεις», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «καμία επιχείρηση δε θα λάβει στήριξη εάν προχωρά σε απολύσεις».
Ο υπουργός Οικονομικών έστειλε και σαφές μήνυμα στις τράπεζες για να στηρίξουν και όσα φυσικά πρόσωπα είναι σε δυσκολία. «Πρέπει να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες για φυσικά πρόσωπα το τραπεζικό σύστημα. Είμαστε σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών», ανέφερε, ενώ κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει κάθετος περιορισμός των λειτουργιών στα καταστήματα. «Επίσης οι τράπεζες θα πρέπει να πάρουν μέτρα για την αποφυγή επαφής των εργαζομένων με τους πελάτες. Δεν μπορεί τώρα να γίνονται π.χ. ενημερώσεις βιβλιαρίων», προσέθεσε.
Σε σχέση με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για να μην αλλάξουν εφέτος, και άρα δεν θα αλλάξει και ο ΕΝΦΙΑ.
Όσον αφορά στο δημοσιονομικό αποτύπωμα των μέτρων ο υπουργός δήλωσε ότι «ο όποιος δημοσιονομικός στόχος, οποιαδήποτε επιπλέον δαπάνη γίνει και αφορά σε τομείς ρευστότητας, υγείας και κοινωνικής συνοχής εξαιτίας της πανδημίας, εξαιρείται από δαπάνες για την προσμέτρηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος». Εκτίμησε, πάντως, ότι, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, η ανάπτυξη θα είναι μηδενική εφέτος, ενώ η Ευρώπη θα βρεθεί στο περίπου -1,5%.
Μηνιαίο επίδομα 400 ευρώ στους εργαζόμενους
Υπενθυμίζεται πως όσον αφορά σε αυτούς τους εργαζόμενους, υπολογίζεται ότι μπορεί να προσεγγίσουν το 1,5 εκατομμύριο, το πρώτο πακέτο στήριξης προβλέπει την καταβολή έκτακτου μηνιαίου επιδόματος 400 ευρώ, ενώ το Κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές με βάση τον τρέχοντα μισθό. Πέρα από τις επιχειρήσεις, αναστέλλονται φορολογικές- ασφαλιστικές υποχρεώσεις και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται, ενώ επεκτείνονται επιδόματα πρόνοιας και
ανεργίας.
Το νέο πλαίσιο κρατικής ενίσχυσης για τον κορωνοϊό
Το πράσινο φως από το Eurogroup, πέρα από την πρώτη δέσμη μέτρων που υπολογίζονται σε τουλάχιστον 2 δις ευρώ αλλά είναι βέβαιο ότι ο λογαριασμός θα ανέβει, αφορά και στο πεδίο των κρατικών ενισχύσεων- εγγυήσεων. Όπως έκανε γνωστό η Κομισιόν, το νέο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων θα επιτρέψει στα κράτη- μέλη:
να θεσπίσουν καθεστώτα άμεσων επιχορηγήσεων (ή φορολογικών πλεονεκτημάτων) ύψους έως 500 000 ευρώ ανά εταιρεία,
να παρέχουν επιδοτούμενες κρατικές εγγυήσεις για τραπεζικά δάνεια
να επιτρέπουν δημόσια και ιδιωτικά δάνεια με επιδοτούμενα επιτόκια
το προσωρινό πλαίσιο θα αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο του τραπεζικού τομέα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας COVID-19, δηλαδή για τη διοχέτευση ενισχύσεων στους τελικούς καταναλωτές, ιδίως στις μικρoμεσαίες επιχειρήσεις.
Πηγή: iefimerida.gr