Διανύουμε το β’ εξάμηνο του έτους, ακόμη μίας δύσκολης οικονομικής χρονιάς στην οποία η τοπική κοινωνία και το «επιχειρείν» πορεύεται στα απόνερα των επιπτώσεων του «Ντάνιελ» και στη δίνη της ακρίβειας.

Τα τελευταια χρόνια, όπως και φέτος μέσα στο περιβάλλον αυτό, η επιχειρηματικότητα προσπαθεί να κρατήσει αντιστάσεις. Το ισοζύγιο Εγγραφών – Διαγραφών στο Μητρώο του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας «έκλεισε» με θετικό πρόσημο στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

Ωστόσο από τα στοιχεία φαίνεται πως μιλάμε κυρίως για ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του τοπικού επιχειρείν. Εκτός των άλλων καλούνται να σηκώσουν το δυσβάστακτο βάρος των αλλαγών στη φορολογία, με το νέο τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης και την λειτουργία του mydata.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Νέος Αγών» από το Επιμελητήριο Καρδίτσας, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Ιουνίου του 2024, εγγράφηκαν στους καταλόγους του ΕΒΕ 173 επιχειρήσεις ενώ διεγράφησαν 63.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ισοζύγιο να είναι θετικό κατά 110 επιχειρήσεις.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι, οι νέες επιχειρήσεις που εγγράφηκαν στους καταλόγους είναι μειωμένες κατά 16%.

Η μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρήθηκε στις ατομικές επιχειρήσεις, με το ΕΒΕ να καταγράφει 88 νέες εγγραφές και 60 διαγραφές.

Ακολουθούν οι ΙΚΕ με 30 εγγραφές και μηδενικές διαγραφές, οι ομόρρυθμες εταιρείες με 29 εγγραφές και τρεις διαγραφές και οι ετερόρρυθμες με 25 εγγραφές.