Το 3ο ΓΕΛ Καρδίτσας τίμησε τον ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη (φωτο)

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στον χώρο του 3ου ΓΕΛ Καρδίτσας μία ξεχωριστή πολιτισμική εκδήλωση αφιερωμένη στον ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη, έναν από τους επιφανείς εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής ποίησης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλακέτας στην είσοδο της αίθουσας εκδηλώσεων, που ονομάζεται πλέον «Αίθουσα ποιητή Κυριάκου Χαραλαμπίδη» ως αναγνώριση της πολύπλευρης πνευματικής συμβολής του ποιητή.

Στη συνέχεια, ο διευθυντής του 3ου ΓΕΛ, κ. Μπαρμπαρούσης, καλωσορίζοντας τον τιμώμενο ποιητή στο σχολείο, αναφέρθηκε στο βιογραφικό του και μετέφερε τη βαθιά συγκίνηση του ίδιου και του Συλλόγου Διδασκόντων για την επίσκεψη.

Στην τιμητική εκδήλωση, μαθητές του σχολείου απήγγειλαν ποιήματά του αλλά και απόλαυσαν τον ίδιο τον ποιητή να ερμηνεύει γνωστά ποιήματά του μετουσιώνοντας σε πράξη την πεποίθησή του ότι η απαγγελία συνιστά ερμηνεία. Σε δεύτερο επίπεδο του απηύθυναν ερωτήσεις, μέσω των οποίων αναδείχτηκαν η δύναμη και η δυναμική της ποίησης, η προσωπική ευαισθησία ως «αντικλείδι» της συγγραφικής αλλά και της αναγνωστικής μέθεξης, η αξία του γλωσσικού πλουραλισμού, της πανσπερμίας λέξεων, στις ποιητικές αποτυπώσεις αλλά και στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η ποιητική οπτική ως στοιχείο ενεργούς πολιτειότητας, η εκλέπτυνση της ψυχής ως παιδαγωγικό εφόδιο.

Έτσι οι μαθητές/τριες δεν συνάντησαν μόνο τον πολυβραβευμένο ποιητή, ποιήματα του οποίου περιλαμβάνονται στα σχολικά εγχειρίδια, αλλά κυρίως γοητεύτηκαν από έναν πνευματικό άνθρωπο που με παιδευτική «αρετή και τόλμη» και ελκυστικές αναγωγές σε λογοτεχνικές, φιλοσοφικές και θεολογικές προεκτάσεις συνομίλησε μαζί τους για την ουσία των πραγμάτων και την αληθινή ωριμότητα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεος, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, κ. Ξυνοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, κ. Ευθυμίου και η πρόεδρος των Κυπρίων Ν. Καρδίτσας, κ. Παναγή. Παρέστησαν επίσης ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Μανώλης Στεργιούλης και ο γιος του ποιητή, Ρήσος Χαρίσης.