Ανοίγει τις πύλες του το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Μουζακίου (φωτο)

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου θα ανοίξει τις πύλες του το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Μουζακίου για να υποδεχθεί τους πρώτους 250 σπουδαστές του (άνδρες και γυναίκες).

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΝΑ» οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου των πρώην μαθητικών εστιών του Δήμου Μουζακίου όπου θα εγκατασταθεί το τμήμα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν το αργότερο μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ώστε στη συνέχεια να εξοπλιστεί και να είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους νέους δόκιμους.

Ειδικότερα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες στον αύλειο χώρο ενώ αποκαθίστανται και κάποια σημεία της στέγης του κτιρίου. Επιπλέον θα διαμορφωθεί τμήμα του πεζοδρομίου μπροστά από το κτίριο για να βελτιωθεί η πρόσβαση.

Τα ΤΔΑ

Η Σχολή Αστυφυλάκων ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας.

Η φοίτηση των σπουδαστών διαρκεί έξι (6) εξάμηνα (χειμερινά – εαρινά) και χωρίζεται σε τρία (3) εκπαιδευτικά έτη. Οι Δόκιμοι Αστυφύλακες όλων των εκπαιδευτικών ετών, το χειμερινό εξάμηνο παρακολουθούν θεωρητικό πρόγραμμα εντός της Σχολής και το εαρινό εξάμηνο πραγματοποιούν πρακτική εκπαίδευση σε αντικείμενα αστυνομικού ενδιαφέροντος σε Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια της θεωρητικής εκπαίδευσης οι δόκιμοι αστυφύλακες διαμένουν και σιτίζονται εντός της Σχολής.

Η εκπαίδευση διακρίνεται σε θεωρητική και πρακτική και αποσκοπεί στην άρτια επαγγελματική κατάρτιση, στη γενική εγκυκλοπαιδική μόρφωση και διαπαιδαγώγηση, στη γνώση της νομικής επιστήμης, στο χειρισμό των όπλων και χρήση αυτών και στη βελτίωση της φυσικής αγωγής και εκμάθηση τεχνικών αυτοπροστασίας.

Οι δόκιμοι αστυφύλακες του Α΄ έτους σπουδών , με την κατάταξη τους υφίστανται βασική αστυνομική εκπαίδευση, όπως και οι δόκιμοι υπαστυνόμοι. Μετά την ολοκλήρωσή της δίνουν τον προβλεπόμενο όρκο σε επίσημη τελετή και ακολουθεί η παρακολούθηση του τακτικού εκπαιδευτικού προγράμματος εκπαίδευσης.

Οι δόκιμοι αστυφύλακες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, εκπαιδεύονται επίσης σε θέματα Οπλοτεχνικής-Σκοποβολής για την ορθή χρήση των όπλων. Η εκπαίδευση στη χρήση των όπλων γίνεται τόσο υπό συνθήκες πραγματικών καταστάσεων, όσο και υπό συνθήκες προσομοίωσης με ειδικά μηχανήματα.

Η αποτυχία στο μάθημα της Οπλοτεχνικής-Σκοποβολής συνιστά λόγο αποβολής του δοκίμου από τη Σχολή Αστυφυλάκων, όπως συμβαίνει σε πολλές Αστυνομικές Ακαδημίες άλλων χωρών.

Τ.Σ.