Καταστροφική η χρονιά στο βαμβάκι λόγω καύσωνα και ανομβρίας - Χαμηλές αποδόσεις, κακή ποιότητα

Σχεδόν καταστροφική είναι η φετινή χρονιά για το ελληνικό βαμβάκι από πλευράς στρεμματικών αποδόσεων αλλά και ποιοτικών χαρακτηριστικών,. όχι μόνο για τη Θεσσαλία αλλά και για τις υπόλοιπες βαμβακοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Η φετινή χρονιά σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου και Ταξινόμησης Βάμβακος Καρδίτσας Δημήτρη Μπεσλεμέ, χαρακτηρίζεται από παραλλακτικότητα. “Βλέπεις περιοχές με υψηλές αποδόσεις και με χαμηλές. Βλέπεις στο ίδιο χωριό σε διπλανά χωράφια, ακόμη και στο ίδιο χωράφι μερικές φορές βαμβακιές άδειες από καρύδια, είτε έμφορτες με καρύδια” ανέφερε στο “Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας” ο κ. Μπεσλεμές. Η εξήγηση είναι ασφαλώς ο παρατεταμένος καύσωνας και η ανομβρία. ωστόσο ανέφερε πως ειδικά στη Θεσσαλία στις περιοχές των Φαρσάλων είχαμε και άλλου είδους προβλήματα όπως αυτό της γλίνας στα χωράφια που λειτούργησε σε ένα στεγανωτικό που δεν επέτρεπε το νερό να φτάσει στο ριζικό σύστημα του φυτού. Έτσι χωράφια που έβγαζαν πάνω από 400 κιλά το στρέμματα σε Φάρσαλα και Παλαμά φέτος μετά βίας ξεπερνούν τα 200 κιλά.

Το πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Μπεσλεμέ δεν ήταν μόνο οι υψηλές θερμοκρασίες ημέρας το φετινό καλοκαίρι , πάνω από 38 βαθμούς για εβδομάδες, αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες νύχτας κοντά στους 30 βαθμούς, με αποτέλεσμα πέρα από το βαμβάκι, ακόμη πιο καταστροφική να είναι η χρονιά για το καλαμπόκι, τη μηδική, τα κηπευτικά, τα όσπρια κλπ

Προβλήματα πάντως με χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις έχουμε και στη Βοιωτία και στη Βόρεια Ελλάδα και ακόμη περισσότερα στις ξηρικές καλλιέργειες του Έβρου καθώς φέτος το καλοκαίρι εκεί δεν έβρεξε ούτε σταγόνα.

Οι επανασπορές εντωμεταξύ στη Θεσσαλία είχαν ως αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να οψιμήσουν και έτσι μέχρι χθες δεν είχε συγκομιστεί ούτε το 30% του βαμβακιού, όταν άλλες χρονιές τέτοια εποχή είχε ολοκληρωθεί το “πρώτο χέρι”. Η ίδια εικόνα είναι και στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στον Έβρο η συγκομιδή ολοκληρώνεται.

Ένα άλλο πρόβλημα για τους παραγωγούς είναι οι χαμηλές διεθνείς τιμές που οδηγούν και σε χαμηλές τιμές σύσπορου στα εκκοκκιστήρια, επισήμανε ο προϊστάμενος του Κέντρου Βάμβακος. Ωστόσο ανέφερε πω οι παραγωγοί αν συνεχιστεί αυτό το σενάριο της κλιματικής αλλαγής με πολύ θερμά καλοκαίρια θα συνεχίσουν να εμπιστεύονται το βαμβάκι γιατί είναι το πιο ανθεκτικό από τις υπόλοιπες εαρινές καλλιέργειες στους καύσωνες, ενώ συνεχίζει αν έχει τη συνδεδεμένη παραγωγή και από το 2025 θα έχει και ένα επιπλέον μπόνους περίπου 31 ευρώ το στρέμμα από τη δέσμευση άνθρακα.Πάντως μέχρι στιγμής με τις αναλύσεις που έχουν γίνει στο Κέντρο Βάμβακος Καρδίτσας, η ποιότητα δεν είναι τόσο κακή από πλευράς μήκους και αντοχής ίνας, εκτός από το μικρονέρ και τη λευκότητα.

Φέτος εκτιμάται ότι είχαμε μείωση της καλλιέργειας περίπου στα 2 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ από του χρόνου ίσως πέσουμε και κάτω από αυτό το όριο ωστόσο δεν τίθεται προς το παρόν ζήτημα απώλειας της συνδεδεμένης ενίσχυσης των περίπου 72 ευρώ το στρέμμα, αφού το πρωτόκολλο 4 που διέπει τη βαμβακοκαλλιέργεια στην Ε.Ε, είναι πολύ ισχυρό, κατέληξε ο κ. Μπεσλεμές.