Σε μεγάλες περιπέτειες μπαίνουν οι αγρότες που μέχρι φέτος άρδευαν από τη λίμνη Σμοκόβου. Η εικόνα της λίμνης με τα τραγικά αποθέματα στη λήξη της φετινής αρδευτικής περιόδου, βάζει «απαγορευτικό» στην εκταμίευση νερών για την επόμενη αρδευτική περίοδο.

Εκτός και αν συντελεστεί κάποιο «θαύμα» όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Δημοσθένης Κατσής στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή της Αποκεντρωμένης, δύσκολα τα νερά του ταμιευτήρα θα μπορέσουν να αναπληρωθούν μέσα σε ένα χρόνο.

Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες καλούνται να προχωρήσουν σε έναν διαφορετικό προγραμματισμό για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Αρδευόμενες καλλιέργειες όπως το βαμβάκι και το καλαμπόκι θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε ξερικές, όπως σιτάρι, δημητριακά, ψυχανθή κλπ. Μια εξέλιξη όμως που θα έχει συνέπειες στον προϋπολογισμό των αγροτικών νοικοκυριών, αφού το εισόδημα θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, με τα πάγια έξοδα (πχ ενοίκιο αγροτεμαχίων) να διατηρούνται.

Τα πράγματα όμως δεν είναι εύκολα ακόμη και για όσους διαθέτουν δικούς τους τρόπους άρδευσης όπως οι γεωτρήσεις. Κι αυτό διότι πολλές υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τις πλημμύρες, ενώ άλλες έχουν περισσότερους από έναν ιδιοκτήτες – ακόμη και από κληρονομιά, κάτι που θέτει εμπόδια στη λειτουργία τους…

Οι επιπτώσεις από τα παραπάνω θα έχουν αντανάκλαση και στην τοπική οικονομία, η οποία στηρίζεται στο αγροτικό εισόδημα…

Κ.Π.