Ερώτηση για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της Διοίκησης του Δήμου, τη χρήση ανοιχτών δεδομένων από το Δήμο προς τους Δημότες ως πληροφορίες που μπορεί να είναι προσβάσιμες και αξιοποιήσιμες από οποιονδήποτε, χωρίς περιορισμούς έθεσε ως ερώτημα στη σημερινή συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Καρδίτσας ο Δημοτικός Σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Κων/νος Ξυλομένος.
Απαντώντας ο Αντιδήμαρχος κ. Στέφανος Θεολόγης σημείωσε ότι ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της διοίκησης δεν γίνεται με μία απόφαση. Για τα ανοιχτά δεδομένα είπε ότι υπάρχουν τα τεχνικά ανοιχτά, υπάρχουν όμως και τα νομικά ανοιχτά δεδομένα. «Είναι στο ξεκίνημα η πραγματική τους λειτουργία. Να μπορεί δηλαδή κάποιος να μπαίνει και να γίνεται συνδιαμορφωτής αποφάσεων που αφορούν τη λειτουργία πχ των Δήμων. Οι τομείς στους οποίους θα μπορούσε ένας Δήμος να έχει εμπλοκή στα ανοιχτά δεδομένα, εκτός από τα στατιστικά στοιχεία εννοείται ότι υπάρχουν ανοιχτά δεδομένα στα οικονομικά (δαπάνες, τιμολόγια κλπ). Καθημερινά ανεβαίνουν αποφάσεις στη Διαύγεια» είπε μεταξύ άλλων. Ακόμη είπε ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η απόφαση ένταξης έργου προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ με τίτλο «ανάπτυξη εφαρμογών έξυπνων πόλεων και τεχνολογιών για το διαδίκτυο των αντικειμένων του Δήμου Καρδίτσας». Σημείωσε ότι περιλαμβάνει υποδράσεις οργάνωσης γραφείου κίνησης και διαχείρισης δημοτικού στόλου οχημάτων, δηλαδή που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή κάθε όχημα του Δήμου. Επίσης έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης δημοτικών και σχολικών κτιρίων. Επίσης ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης λαϊκών αγορών και ψηφιοποίηση καταλόγων δημοτικών βιβλιοθηκών, ηλεκτρονικό σύστημα διαβούλευσης προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος κ.ά.
Πάγια προκαταβολή
Το θέμα της κατάργησης των σχολικών επιτροπών, της σύστασης και απόδοσης της πάγιας προκαταβολής στους διευθυντές των σχολικών μονάδων έθεσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Γεννάδιος.
Απαντώντας ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σωτήρης Αντωνίου σημείωσε ότι το πρόβλημα ξεκινάει με την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών που αποφάσισε το Υπουργείο, υπογραμμίζοντας ότι ο Νόμος περιορίζει τους Δήμους στο να κινηθούν ευέλικτα στην καταβολή των ποσών στους Διευθυντές. «Από τα 68 σχολεία που δικαιούνται την πάγια προκαταβολή, οι 25 Διευθυντές ανταποκρίθηκαν και έβγαλαν λογαριασμό. Σε αυτούς το ποσό μπήκε κανονικά. Δεν μπορούν όμως να το κάνουν χρήση» είπε κι πρόσθεσε: «στο τέλος του χρόνου έχουμε μια εικόνα και αυτή είναι μπάχαλο, γιατί από αρμοδιότητες χορτάσαμε. Από ανθρώπινο δυναμικό και πόρους τίποτα. Οι υπάλληλοι της οικονομικής υπηρεσίας έχουν φορτωθεί και τα σχολεία με πάρα πολλή δουλειά. Να δούμε από το Γενάρη που θα περάσουμε την απόφαση για την εκ νέου σύσταση της πάγιας προκαταβολής, θα διευκρινίσουμε στους Διευθυντές που θα είναι υπόλογοι για το 500ρικο, συγκεκριμένους κωδικούς για τους οποίους θα μπορούν να χρησιμοποιούν το ποσό».
Συμπληρωματικά ο Αντιδήμαρχος κ. Στέφανος Θεολόγης είπε ότι το τμήμα Παιδείας συγκεντρώνει τα αιτήματα και ανάλογα με την εμπειρία που έχουν οι μόλις δύο υπάλληλοι, αυτά κατανέμονται στις υπηρεσίες. «Το σχολείο είναι ένα ζωντανός οργανισμός» σημείωσε και πρόσθεσε: «ζητήσαμε με επιστολή στο υπουργείο τα δύο θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την υγιεινή να εξαιρεθούν τελείως από την πάγια προκαταβολή. Να μπορεί για τέτοια ζητήματα να δρα άμεσα. Η απάντηση που έχουμε από τη νομική υπηρεσία του Υπουργείου δεν είναι σαφής».