Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής του κυκλικού κόμβου στην Ιτέα. Από το συγκεκριμένο σημείο έχει αρχίσει η υλοποίηση της εργολαβίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας που αφορά την μετατροπή τεσσάρων ισόπεδων σηματοδοτούμενων κόμβων σε κυκλικούς στην οδική αρτηρια Καρδίτσας- Λάρισας με σκοπό τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
Πρόκειται για ένα έργο το οποίο προωθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας» που προκήρυξε το Υπουργείο Εσωτερικών και χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης.
Συγκεκριμένα με την αρχή να γίνεται από τον κόμβο της Ιτέας προβλέπεται η κατασκευή των εξής κυκλικών κόμβων:
-Κόμβος Ιτέας, επί της Επ.Ο. Λάρισας – Καρδίτσας με την επαρχιακή οδό Ιτέας – Ορφανών.
-Κόμβος Αστρίτσας, επί της Επ.Ο. Λάρισας – Καρδίτσας με την είσοδο στον οικισμό Αστρίτσας και την παράπλευρη αγροτική οδό.
-Κόμβος Ερμητσίου, επί της Επ.Ο. Λάρισας – Καρδίτσας με την είσοδο
στον οικισμό Ερμήτσι.
-Κόμβος Ματαράγκας, επί της Επ.Ο. Λάρισας – Καρδίτσας με την επαρχιακή οδό Ματαράγκας – Κοσκινά.
Επίσης θα κατασκευαστούν ακόμη δύο κόμβοι στην Π.Ε. Λάρισας:
– Κόμβος ΒΙ.ΠΕ., επί της Επ.Ο. Λάρισας – Καρδίτσας με οδό προς τη Βιομηχανική περιοχή και με αγροτική οδό.
– Κόμβος Πανεπιστημίου, επί του περιφερειακού δακτυλίου Λάρισας στο ύψος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- συγκρότημα Γαιόπολις (ΤΕΙ).
Ο κόμβος στην Ιτέα, είναι και ο πρώτος που θα συναντά κανείς μπαίνοντας στο Νομό Καρδίτσας από το συγκεκριμένο δρόμο. Πως θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «βιτρίνα»; Να λάβει μια πιο ελκυστική εικόνα με συμβολισμούς, ικανούς να εκπέμψουν βιωματικά και ιστορικά μηνύματα στους επισκέπτες; Θα μπορούσε άραγε να τοποθετηθεί μουσειακός αγροτικός εξοπλισμός από το λαογραφικό μουσείο Ιτέας που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση; Πρόκειται άλλωστε για το πρώτο αγροτικό μουσείο που δημιουργήθηκε στο Θεσσαλικό χώρο!
Ενδεχομένως κάποιο ιστορικό γεωργικό μηχάνημα, όπως παλιό τρακτέρ που βρίσκεται σήμερα στο μουσείο, συνοδευόμενο με άλλα εκθέματα ικανά να αντέξουν στον εξωτερικό χώρο και σχετίζονται με την τοπική – αγροτική πολιτιστική – ιστορική κληρονομιά, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στον κόμβο.
Το θέμα έθεσαν υπόψη μας ο Καρδιτσιώτης καθηγητής αστικού σχεδιασμού και χωροταξικής ανάπτυξης στη Γαλλία κ. Χρ. Κυριάκος και μέλη του ΔΣ του Συλλόγου φίλων αγροτικού και λαογραφικού Μουσείου Ιτέας, στο πλαίσιο συζητήσεων που έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή.
Μάλιστα ο κ. Κυριάκος μας κατέθεσε μια πρόταση (όπως φαίνεται στη φωτογραφία) που προβλέπει την τοποθέτηση ενός αλετριού και κάρου και δεντροφύτευση στο κέντρο της νησίδας, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις που σχετίζονται με την ταχύτητα και το χρόνο παρατήρησης από τους οδηγούς. Εκτός αυτού όμως, επεκτείνει την ιδέα του, λέγοντας ότι κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει και στους υπόλοιπους κόμβους που θα κατασκευαστούν στο συγκεκριμένο δρόμο. Μέσα από μία αλληλοσύνδεση και ακολουθία, να γίνεται ένα είδος «εξιστόρισης»!
Kώστας Παλαιός
Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών