Πολύτιμες ποσότητες υδάτων έχουν εισρεύσει στον ταμιευτήρα της Λίμνης Πλαστήρα, αρχικά από τις βροχοπτώσεις στα τέλη του φθινοπώρου και στη συνέχεια από τις χιονοπτώσεις που εκδηλώθηκαν φέτος το χειμώνα στον ορεινό όγκο του Νομού Καρδίτσας.
Η στάθμη της λίμνης διαμορφώνεται στα 786,4 μέτρα, ανεβασμένη κατά 1,3 μέτρα από τη λήξη της αρδευτικής περιόδου στα τέλη Αυγούστου. Συγκεκριμένα η αρδευτική περίοδος έληξε με τη στάθμη να βρίσκεται στα 785,10 μέτρα, ενώ στη συνέχεια έπεσε κάτω και από τα 785 μέτρα, καθώς ακολούθησαν δύο μήνες ανομβρίας. Να σημειώσουμε απλώς ότι ένα χρόνο πριν, τέλη Οκτωβρίου -αρχές Νοεμβρίου του 2023 η στάθμη της λίμνης βρίσκονταν περίπου στα 788 μέτρα.
Βροχοπτώσεις
Οι πρώτες βροχοπτώσεις που έπεσαν τον Νοέμβριο του 2024 δεν συνέβαλαν ιδιαίτερα στον εμπλουτισμό του ταμιευτήρα, αφού ξεδίψασαν την ξερή από την ανομβρία γη. Με βάση τα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών που υπάρχουν στην Φυλακτή και στην Καστανιά καταγράφηκαν:
– Καστανιά: 162 χιλιοστά βροχής τον Νοέμβριο και 308 τον Δεκέμβριο του 2024, ενώ 90 χιλιοστά μέχρι τώρα τον φετινό Ιανουάριο
– Φυλακτή: 73,2 χιλιοστά τον Νοέμβριο και 56,4 τον Δεκέμβριο του 2024
Ανάγκες
Μιλώντας στον «Νέο Αγώνα» ο Δήμαρχος Λ. Πλαστήρα έκανε λόγο για πολύτιμο εμπλουτισμό από τις βροχές και τις χιονοπτώσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά μας για να αναπληρωθούν τα αποθέματα νερού του ταμιευτήρα. Επανέλαβε ότι «η λίμνη δεν είναι Αιγαίο πέλαγος, αλλά πεπερασμένων δυνατοτήτων, μια λιμνοδεξαμενή η οποία αν δεν την προσέξουμε απλούστατα δεν θα την έχουμε».
Απαιτούνται περίπου 70 εκατ. κυβικά μέτρα νερού να εισρεύσουν στον ταμιευτήρα ώστε η στάθμη να φτάσει πάνω από τα 780 και κοντά στα 790 μέτρα, προκειμένου οριακα να επαρκέσει για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών.
Οικολογικό όριο
Το οικολογικό όριο της λίμνης, ορίζεται με βάση την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδος στα 784 μέτρα. Ωστόσο από αιρετούς του Δήμου Λ. Πλαστήρα τονίζεται ότι σύμφωνα με τη μελέτη που είχε διενεργήσει το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το οικολογικό όριο είναι τα 786 μέτρα και τα 784 θεωρείται ως «το ελάχιστο ανεκτό».
Αλλοιώσεις
Παράλληλα θεωρείται βέβαιο ότι ο πυθμένας έχει υποστεί αλλοιώσεις (αποτυπώνεται από τη σταδιακή άνοδο της στάθμης της λίμνης στο φράγμα) από το πέρασμα των χρόνων και από τα φερτά υλικά που κατέληξαν μέσω των χειμάρρων στον ταμιευτήρα κατά τη διάρκεια των θεομηνιών «Ιανός» και «Ντάνιελ».
Να θυμίσουμε ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λ. Πλαστήρα ο Δήμαρχος είχε σημειώσει πως τα αποτελέσματα της μελέτης που είχε γίνει μετά τον «Ιανό» δεν έχουν κοινοποιηθεί, αλλά επικαλέστηκε προφορική μαρτυρία σύμφωνα με την οποία οι προσχώσεις στον ταμιευτήρα ανέρχονταν στα 4 εκατ. κυβικά μέτρα.
Αποτελεί επιτακτική ανάγκη ο επανυπολογισμός της φέρουσας της ικανότητας της λίμνης Πλαστήρα και με βάση αυτό να οριστεί ένα νέο οικολογικό όριο που να θεσμοθετηθεί επισήμως.
Η λίμνη Πλαστήρα παραμένει ένα πολύτιμο οικοσύστημα και ταυτόχρονα κρίσιμος υδάτινος πόρος για την περιοχή, απαιτώντας άμεση προσοχή και προσεκτικό σχεδιασμό στη διαχείρισή της.
Κ.Π