Αύξηση κατά 1,7%, συνολικά 2,4 εκατομμύρια ζώα, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή – Eurostat για τον πληθυσμό των αιγών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025, εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο θα παραχθεί στην Ελλάδα, κατακτώντας έτσι την πρώτη θέση στην παραγωγή αιγείου κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθεί η Ισπανία η οποία αναμένεται να παράξει 0,6 εκατομμύρια αίγες, παρουσιάζοντας αύξηση περίπου 12% σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στις προβλέψεις για το σύνολο της φετινής ζωικής παραγωγής στην Ε.Ε., που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την Eurostat στις 10 Μαρτίου, οι οποίες συνοπτικά έχουν ως εξής:

«Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025, η ακαθάριστη εγχώρια παραγωγή βοοειδών στην EE προβλέπεται να ανέλθει σε 12,1 εκατομμύρια κεφάλια. Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 2,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2024, όπου παρήχθησαν 11,9 εκατομμύρια ζώα.

Αντιθέτως, η παραγωγή προβάτων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025 προβλέπεται να είναι κατά 7% χαμηλότερη (με 14,5 εκατομμύρια κεφάλια) σε σύγκριση με το ίδιο εξάμηνο του 2024. Η παραγωγή αιγών αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7% σε 2,4 εκατομμύρια κεφάλια.

Οι προβλέψεις για την παραγωγή χοίρων πραγματοποιούνται σε τριμηνιαία βάση και υποδηλώνουν μείωση κατά 2,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2025 (σε 57,1 εκατομμύρια κεφάλια) σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024.

Η Γαλλία παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός βοοειδών στην ΕΕ

Η Γαλλία προβλέπεται να παραμείνει ο μεγαλύτερος παραγωγός βοείου κρέατος μεταξύ των χωρών της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025, αντιπροσωπεύοντας το 22% της συνολικής παραγωγής βοείου κρέατος της ΕΕ. Ωστόσο, σε αντίθεση με την ευρύτερη ανάπτυξη της ΕΕ, η παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί (-1,6% σε 2,6 εκατομμύρια κεφάλια). Μεταξύ άλλων βασικών χωρών παραγωγής, προβλέπονται υψηλότερα επίπεδα: στη Γερμανία (+ 1,0% έως 1,9 εκατ. κεφαλών), στην Ισπανία (+17,4 % έως 1,2 εκατ. κεφαλών) και στην Ιρλανδία (+ 7,5 % έως 1,1 εκατ. κεφαλών).

Η Ισπανία θα παραμείνει ο μεγαλύτερος παραγωγός
χοίρων και προβάτων και η Ελλάδα αιγών

Προβλέπεται ότι η Ισπανία θα παράγει 12,0 εκατομμύρια κεφάλια χοίρων το τέταρτο τρίμηνο του 2025, το οποίο θα αντιστοιχεί περίπου στο 21% του συνόλου της ΕΕ. Αυτό αντιπροσωπεύει πολύ μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής (κατ’ εκτίμηση -9% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2024) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων κύριων παραγωγών της ΕΕ, προβλέπονται μειώσεις στη Δανία (-3,2% σε 7,9 εκατ. κεφαλών) και στη Γαλλία (-1,0% σε 5,7 εκατομμύρια κεφαλές), αλλά σχετικά μικρές αυξήσεις στη Γερμανία (+0,6% σε 8,9 εκατομμύρια κεφαλές) και στην Ολλανδία (+0,1% σε 5,6 εκατομμύρια κεφαλές).

Η προβλεπόμενη μείωση της παραγωγής προβάτων στην Ισπανία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025 (-14,6% σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2024) θα αντιπροσωπεύει το διπλάσιο ποσοστό μείωσης για το σύνολο της ΕΕ. Ωστόσο, η Ισπανία θα παραμείνει ο κύριος παραγωγός της ΕΕ και θα αντιπροσωπεύει μόλις το ένα τέταρτο της παραγωγής της ΕΕ.

Προβλέπεται ότι η Ελλάδα, ο μεγαλύτερος παραγωγός αιγείου κρέατος στην ΕΕ, θα παράξει 1,0 εκατομμύρια κεφαλές το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Η Ισπανία αναμένεται να παράξει 0,6 εκατομμύρια κεφαλές (αύξηση περίπου 12% σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2024)».