Η τήρηση του υγειονομικού αρχείου, οι λεπτομέρειες του οποίου επιφέρουν πρόστιμα, και η άναρχη κατάσταση με τα πνευματικά – συγγενικά δικαιώματα βρίσκονται στο επίκεντρο της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργανώνει σήμερα (8/5) το απόγευμα το Επιμελητήριο Καρδίτσας σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Σωματείο εστιατορίων, καφετεριών και τουριστικών επιχειρήσεων (ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε).
Η ημερίδα πραγματοποιείται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, παρουσία επαγγελματιών των κλάδων της εστίασης- διασκέδασης και ξενοδοχειακών καταλυμάτων, με κεντρικούς ομιλητές τον Γρηγόρη Τσαπατσάρη Πρόεδρο Πανελλήνιου Σωματείου γνωστό για τα θέματα που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα, καθώς και τον Τομεάρχη του Σωματείου κ. Ιωάννη Ιωάννου.
Εισηγητικά στην εκδήλωση μίλησαν ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Κώστας Ζυγογιάννης και ο Νίκος Γκέκας, μέλος του ΔΣ και υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις εστίασης.
Σε δήλωσή του ο κ. Τσαπατσάρης υπογράμμισε ότι δύο είναι τα κορυφαία προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Το πρώτο αφορά την άναρχη κατάσταση στο κομμάτι των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα χιλιάδες επαγγελματίες να «σέρνονται» στα δικαστήρια με αγωγές και ασφαλιστικά μέτρα. «Δυστυχώς ενώ έχουν γίνει ουσιαστικές κινήσεις, το υπουργείο δεν έχει ανταποκριθεί για να δώσει λύσεις» υπογράμμισε.
Το δεύτερο, συνέχισε, αφορά το υγειονομικό πρωτόκολλο- αρχείο. «Δηλαδή μιλάμε για το τί πρέπει να τηρεί ο επαγγελματίας προκειμένου να μην αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα σε ότι αφορά τα ελεγκτικά όργανα».
Σύμφωνα με τον κ. Τσαπατσάρη, το υγειονομικό πρωτόκολλο περιέχει περίπου 27 σημεία εφαρμογής, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο διαθέσιμος χρόνος του καταστηματάρχη είναι ελάχιστος και πρακτικά είναι αδύνατο να μπορέσει να παρακολουθήσει την επικρατούσα κατάσταση με την πολυνομία.
Έφερε το παράδειγμα του τιμοκαταλόγου, για τον οποίο ο καταστηματάρχης θα πρέπει να τον έχει αναρτημένο στη βιτρίνα και να είναι φωτεινός τη νύχτα ή να μην σερβίρει τίποτα εκτός τιμοκαταλόγου. Άλλο παράδειγμα οι σαλάτες, όπου υποχρεούται ο επαγγελματίας να αναφέρει τα είδη που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, επιβάλλονται πρόστιμα όταν στον κατάλογο αναφέρεται το λάδι αντί του ελαιολάδου!
Από την πλευρά του ο κ. Ιωάννης Ιωάννου Γενικός Τομεάρχης Ελλάδος του Σωματείου, σε δήλωσή του αναφέρθηκε στα πνευματικά δικαιώματα. Επισήμανε ότι ένα κατάστημα πρέπει να έχει τις ανάλογες άδειες αν παίζει εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο και να πληρώσει τις τρεις εταιρείες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Αν επιλέξει εταιρεία χωρίς εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο δεν έχει την υποχρέωση.
Αναφέρθηκε ακόμη στις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο καταστηματάρχης για να είναι νόμιμος καθώς και στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τα πιστοποιητικά του ΕΦΕΤ.