Ενώθηκε ξανά προσωρινά ο Παραμεγδόβιος, ζητούμενο η γέφυρα και η ασφαλτόστρωση των 19 χιλιομέτρων

ΕΓΙΝΑΝ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ Του Κώστα Παλαιού

Το μοναδικό ακόμα μη ασφαλτοστρωμένο τμήμα του «Παραμεγδόβιου» δρόμου, που συνδέει την Καρδίτσα με το Καρπενήσι και το Αγρίνιο, καθαρίστηκε και άνοιξε ξανά στην κυκλοφορία.

Συγκεκριμένα, στο χωμάτινο κομμάτι μήκους 19 χλμ. που συνδέει τη Νεράιδα με τη Μαυρομμάτα, έγιναν εργασίες καθαρισμού στις 27-28 Ιουνίου από μισθωμένο μηχάνημα της Π.Ε. Ευρυτανίας δίνοντας προσωρινή σύνδεση στις περιοχές αυτές. Ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός και θα είναι όσο θα το επιτρέπει ο Μέγδοβας διέλευση θα συνεχίσει να εξαρτάται από τη στάθμη και την ορμή του ποταμού Μέγδοβα, ιδιαίτερα κατά τις φθινοπωρινές βροχοπτώσεις.

Μόνιμη λύση ζητούν οι κάτοικοι

Τις παρεμβάσεις μπορεί να έφεραν μερική ικανοποίηση στις τάξεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, ωστόσο παραμένει ζητούμενο η ικανοποίηση του διαχρονικού αιτήματος για την ολοκλήρωση του Παραμεγδόβιου δρόμου.

Ανοιχτά αιτήματα
Οι τοπικές κοινωνίες και φορείς έχουν τρία κεντρικά αιτήματα:
-Επαναδημοπράτηση της μελέτης από την πλευρά της Ευρυτανίας, Μαυρομμάτα μέχρι τον Μέγδοβα (11 χλμ) από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η προηγούμενη δημοπρασία ακυρώθηκε, ωστόσο υπάρχουν δεσμεύσεις για άμεση επαναπροκήρυξη.
-Ολοκλήρωση και παραλαβή της μελέτης από Νεράιδα μέχρι τον Μέγδοβα (8 χλμ) από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η δεύτερη παράταση της μελέτης λήγει στις 31 Ιουλίου.
-Άμεση κατασκευή της Γέφυρας Μέγδοβα, της οποίας οι μελέτες είναι ολοκληρωμένες ήδη από το 2015. Η γέφυρα θεωρείται απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η κυκλοφορία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και να αρθεί η απομόνωση των περιοχών με την πρώτη “κατεβασιά” του ποταμού.

Δρόμος-κλειδί
Το έργο, που πρωτοσχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Χαρίλαο Τρικούπη, θα ένωνε την Καρδίτσα με το Αγρίνιο, διατρέχοντας την εντυπωσιακή φυσική διαδρομή κατά μήκος του ποταμού Μέγδοβα. Και όμως: παρόλο που απομένουν μόλις 19 χιλιόμετρα και μία γέφυρα, το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί εδώ και δεκαετίες.

Ο «Παραμεγδόβιος» δρόμος θεωρείται κομβικής σημασίας για τη διασύνδεση των ορεινών περιοχών της Θεσσαλίας και της Στερεράς Ελλάδας, που θα βοηθήσει στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη των περιοχών. Οι κάτοικοι, παρά την ικανοποίησή τους για τον φετινό καθαρισμό, ζητούν επιτέλους σταθερές και μόνιμες λύσεις. Και κυρίως, τη γέφυρα που θα ενώσει – κυριολεκτικά και συμβολικά – δύο περιοχές με κοινές ανάγκες και προοπτικές.