Επιστρέφει για 2η χρονιά το Φεστιβάλ γαστρονομίας & τοπικών προϊόντων στους Σοφάδες - Στο επίκεντρο η μοναστηριακή διατροφή

Η μοναστηριακή διατροφή και η νηστεία αποτελούν την κύρια θεματολογία του φετινού Φεστιβάλ Γαστρονομίας & Τοπικών Προϊόντων στους Σοφάδες, που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία των Λουτρών Σμοκόβου για δεύτερη συνεχή χρονιά, σε ένα πλούσιο τριήμερο από εκδηλώσεις, την περίοδο 1-3 Αυγούστου.

Το φεστιβάλ γαστρονομίας τείνει να γίνει ένας θεσμός για την περιοχή, η οποία αρχική προσπάθεια ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζει και φέτος να προάγει την αξία των τοπικών προϊόντων, της τοπικής γαστρονομίας και την πολιτιστική παράδοση.

Ο Δήμος Σοφάδων διοργανώνει το φεστιβάλ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την ΑΝ.ΚΑ παρουσία τοπικών φορέων και παραγωγών.

Κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σοφάδων, ο Δήμαρχος Δημοσθένης Κατσής, έκανε γνωστές τις λεπτομέρειες για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες που θα περιέχει σε ένα πλούσιο τριήμερο.

«Η περσινή επιτυχία του θεσμού μάς έδωσε το έναυσμα να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά, με όραμα, ποιότητα και ουσιαστική στήριξη στην τοπική παραγωγή, τη γαστρονομία και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η φετινή θεματολογία είναι η μοναστηριακή διατροφή και νηστεία. Εστιάζουμε φέτος σε μια ιδιαίτερη πτυχή της ελληνικής παράδοσης, είναι μια θεματολογία που συνδυάζει πολιτιστική, θρησκευτική και διατροφική μας κληρονομιά, προβάλλοντας γεύσεις που βασίζονται στην απλότητα, στη νοστιμιά και τη σύνδεση με τη φύση», σημείωσε ο Δήμαρχος σχετικά με τη φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ.

Στη συνέχεια, ο κ. Κατσής εστίασε στην αξία των Λουτρών Σμοκόβου, καθώς θα αποτελέσει το μέρος που θα λάβει χώρα το φετινό φεστιβάλ γαστρονομίας. «Τα Λουτρά Σμοκόβου δεν έχουν επιλεχθεί φέτος τυχαία. Πρόκειται για έναν εμβληματικό, φυσικό και ιαματικό προορισμό, κρυμμένο σε μια καταπράσινη κοιλάδα που αξίζει ως μέρος να αναδειχθεί περισσότερο. Ο τουρισμός ευεξίας η γαστρονομία μπορούν να συνδυαστούν με τρόπο μοναδικό στον τόπο μας, δίνοντας μια πνοή στην τοπική μας οικονομία», πρόσθεσε ο κ. Κατσής.

Στη συνέντευξη τύπου, πέρα από το Δήμαρχο κ. Κατση παρευρέθηκαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δ. Σοφάδων κα Σοφία Αλειφτήρα και η κα Αλεξία Θεογιάννη, ειδική σύμβουλος του Δήμου Σοφάδων.

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν από κοντά τα τοπικά προϊόντα και την τοπική γαστρονομία και συνταγές, παραδοσιακά πιάτα από αξιόλογους σεφ που θα τελούν υπό τις οδηγίες του διακεκριμένου σεφ Κωνσταντίνου Βασάλου, αλλά και από κατοίκους της περιοχής που θα βάλουν τα… δυνατά τους στη μαγειρική. Μάλιστα θα υπάρχει και ειδικός χώρος έκθεσης όλων των τοπικών προϊόντων, ενώ την Παρασκευή 1η Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί δημοτική βραδιά, ενώ και το Σάββατο ρεμπέτικη κομπανία.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας που διαρκέσει τρεις ημέρες (1-3 Αυγούστου) είναι το εξής:

Παρασκευή 1 Αυγούστου

Στις 9 το βράδυ, εγκαίνια θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος.

Τη βραδιά θα πλαισιώσει η ορχήστρα του Τόμυ Ρωμανά, ενώ θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ανάβρας «Μέγας Αλέξανδρος» και ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Κέδρου.

Ο διακεκριμένος σεφ Κων/νος Βασάλος και η ομάδα του θα προσφέρουν πιάτα εμπνευσμένα από τη μοναστηριακή διατροφή. Η έκθεση τοπικών προϊόντων θα είναι ανοιχτή στο κοινό.

Σάββατο 2 Αυγούστου

10.00 – 14.00 | 18.00 – 22.00 Έκθεση τοπικών Προϊόντων

11.00 Παιδικά μαγειρέματα

18.30 – 22.30 Επιστημονικές ομιλίες

21.00 Ρεμπέτικη Βραδιά

Κυριακή 3 Αυγούστου

10.00 – 14.00 Έκθεση τοπικών προϊόντων

Διαγωνισμός Παραδοσιακού πιάτου