Την απόσυρση του εργατικού «εκτρώματος» για το 13ωρο ζητούν το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας και η ΑΔΕΔΥ, καλώντας τους Καρδιτσιώτες να συμμετάσχουν στην αυριανή (14/10) απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10:30 το πρωί στην Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας.
Οι Διοικήσεις των φορέων (Γ. Καπράνας, Δ. Γούλα, Απ. Ταξιάρχης) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα το πρωί στο Εργατικό Κέντρο κάλεσαν του εργαζόμενους, τους νέους και τους συνταξιούχους να δώσουν μαζικό «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση, με το μήνυμα «δεν θα γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα».
Η κινητοποίηση διοργανώνεται στο πλαίσιο της απεργίας που κήρυξαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.
Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γ. Καπράνας ανέφερε ότι το 13ωρο διαλύει το 8ωρο που πριν από 139 χρόνια κατακτήθηκε στο Σικάγο. «Ερχόμαστε στον 21ο αιώνα όπου πλέον το 8ωρο περνάει στο παρελθόν. Το 13ωρο καταστρέφει και διαλύει τις οικογένειες και εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για να γίνουν εργατικά ατυχήματα. Ήδη κάθε δυο μέρες έχουμε και ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα» είπε και πρόσθεσε: «παραπέμπει σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα γι’ αυτό και ζητάμε την άμεση απόσυρσή του. Είναι ένα έκτρωμα το οποίο δεν θεραπεύεται παρά μόνο αποσύρεται».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ν.Τ Καρδίτσας της ΑΔΕΔΥ Απόστολος Ταξιάρχης, επισήμανε ότι η απεργιακή κινητοποίηση έρχεται ως συνέχεια της απεργίας της 1ης Οκτωβρίου. «Συνδέεται με την κυβερνητική επιλογή για την περαιτέρω στήριξη της έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων με το 13ωρο, τους χαμηλούς μισθούς και την επιβολή σιγής νεκροταφείου στους χώρους εργασίας» ανέφερε και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση και οι μεγαλοεργοδότες, υλοποιώντας τις οδηγίες της Ε.Ε. Βαφτίζουν σύγχρονο και επίκαιρο για τους εργαζόμενους να δουλεύουν 13 ώρες».
Μεταξύ άλλων το πλαίσιο των αιτημάτων έχει ως εξής:
-Απόσυρση του εργατικού τερατουργήματος για το 13ωρο
-Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων-
-Αυξήσεις μισθών και συντάξεων που να καλύπτουν το κόστος διαβίωσης
-Ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις
-7ωρο-5νθημερο-35ωρο