Σε μια σπουδαία επιστημονική μελέτη που διεξάγεται στη χώρα και συνοδεύεται από πρόγραμμα εμβολιασμού, η οποία διερευνά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φυματίωσης (BCG) έναντι της λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό, πρόκειται να συμμετάσχει ο Νομός Καρδίτσας ύστερα από προσπάθεια του Δήμου Καρδίτσας και της Ι. Μητρόπολης.
Η έρευνα που έχει εγκριθεί από τον ΕΟΦ, διεξάγεται από επιστημονική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον διακεκριμένο καθηγητή Παθολογίας- Λοιμώξεων στο «Αττικόν» κ. Ευάγγελο Γιαμαρέλλο, ο οποίος το μεσημέρι βρέθηκε στην Καρδίτσα, απευθύνοντας πρόσκληση στους Καρδιτσιώτες να συμμετέχουν εθελοντικά.
Η συμβολή του εμβολίου
Πρόσφατα δεδομένα τα οποία προέκυψαν από έρευνα που ξεκίνησε το 2017 στο «Αττικόν» Νοσοκομείο, έδειξαν ότι ο εμβολιασμός με BCG μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης λοίμωξης του αναπνευστικού κατά 80%. Κατόπιν τούτου, η επιστημονικής ομάδα του κ. Γιαμαρέλλου ερευνά αν το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να λειτουργήσει ως «ασπίδα» προστασίας έναντι της λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Η διαδικασία
Η έρευνα και ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθούν στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καρδίτσας το διάστημα 10 έως 13 Ιουλίου και μπορούν εθελοντικά να συμμετέχουν πολίτες ηλικίας από 50 ετών και άνω με καρδιακά προβλήματα ή πνευμονοπάθεια, καθώς επίσης και ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα.
Ο διακεκριμένος καθηγητής βρέθηκε στο Δημαρχείο Καρδίτσας, όπου συνομίλησε με τους εμπλεκόμενους φορείς για την υλοποίηση του προγράμματος στην Καρδίτσα. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, πλαισιωμένος από τον Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκο, το Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεο, τον Διευθυντή της Παθαολογικής Κλινικής κ. Ιωάννη Ντελή και τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κ. Αριστ. Σπάνια, αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες που αφορούν την υλοποίησή του.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η εξής. Αρχικά στις 10 και 11 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις Μαντού (Μantoux), που δείχνει αν κάποιος έχει έρθει σε επαφή με το μικρόβιο της φυματίωσης. Αν η εξέταση είναι θετική, τότε θεωρείται προστατευμένος και δεν χρειάζεται να εμβολιαστεί. Στην περίπτωση όμως που είναι αρνητική, τότε θα γίνει έλεγχος αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού. Αν και ο έλεγχος αντισωμάτων είναι αρνητικός, τότε θα προχωρήσει στη διαδικασία του εμβολιασμού, η οποία θα λάβει χώρα το διήμερο 12-13 Ιουλίου (απαιτείται να μεσολαβήσουν 48 ώρες από την αρχική εξέταση).
Παρακολούθηση έξι μηνών
Ο κ. Γιαμαρέλλος υπογράμμισε ότι οι εθελοντές θα παρακολουθούνται για χρονικό διάστημα 6 μηνών και κάθε ενάμιση μήνα η επιστημονική ομάδα θα επικοινωνεί μαζί τους για να διερευνηθεί αν έχουν εκδηλώσει κάποια συμπτώματα κάποιας λοίμωξης, ενώ τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό θα επαναληφθεί το τεστ ανάπτυξης αντισωμάτων έναντι του νέου κορωνοϊού.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι υπάρχουν 15 σημεία εμβολιασμού σε όλη τη χώρα, τα πέντε στην Αθήνα και τα υπόλοιπα έχουν επιλεγεί ώστε να υπάρχει ισομερής γεωγραφικής κατανομή.
Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα