-Τον προστάτη του τίμησε και ο Εμπορικός Σύλλογος

“Των Αγράφων τον Γόνον” Αγιο Σεραφείμ, Πολιούχο και Προστάτη της, τίμησε σήμερα με κάθε λαμπρότητα η πόλη της Καρδίτσας.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το πρωί στο Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης όπου τελέστηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Γρεβενών Δαυίδ και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Θεσσαλιώτιδος ακι Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου.

Ο κ. Δαυίδ στο κήρυγμά του μίλησε για το βίο του Αγίου Σεραφείμ και τα μηνύματα που εκπέμπει κυρίως μέσω της ταπεινότητας με την οποία πορέυτηκε σε όλη τη ζωή του.

Το παρόν στο Μητροπολιτικό Ναό έδωσαν ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Γ. Κωτσός, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Κουρέτας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Τέλιος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών και πλήθος πιστών.

Η σημερινή ημέρα ήταν αργία για την πόλη της Καρδίτσας. Ετσι δεν λειτούργησαν τα καταστήματα, καμία δημόσια υπηρεσία καθώς και τα σοχλέια.

Η γιοτή των εμπόρων

Ο Αγιος Σεραφείμ είναι ο προστάτης των εμπόρων της Καρδίτσας και ο Εμπορικός Σύλλογος τον τίμησε με αρτοκλασία που τελέστηκε χθες το πρωί στο Μητροπολιτκό Ναό. Σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Δημ Τσεκούρα καθώς και πολλοί έμποροι της πόλης, έδωσαν το παρών. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Τσεκούρας τόνισε τα εξής: “Μεγάλη μέρα σήμερα για την Καρδίτσα, γιορτάζουμε τον Αγιο Σεραφείμ πολιούχο της πόλης και προστάτη των εμπόρων. Ευχομαι η αγιοσύνη του να φέρει ευημερία στα μαγαζιά μας, στις δουλειές μας, στους κατοίκους αυτή της πόλης και στους αγρότες μας που τόσο έχουμε ανάγκη”.

Ο Αγιος Σεραφείμ

Μοναδική προσωπικότητα της περιοχής, ο Άγιος Σεραφείμ, κατάγεται από το χωριό της περιοχής της Νεβρόπολης, την Πεζούλα. Γεννήθηκε στα μέσα περίπου του 16ου μΧ. αιώνα και μαθήτευσε στο σχολείο της μικρής Μονής του Αγίου Παντελεήμονος, όπου διακρίθηκε για την επιμέλειά του.

Η μοναστική του ζωή ξεκινά στο Μοναστήρι της Κορώνας, όπου μετά απο μακρόχρονη παραμονή γίνεται και ηγούμενος. Σ’ όλο το διάστημα της ηγουμενίας του, η Μονή είδε λαμπρές ημέρες δόξας. Η φήμη του εξαπλώθηκε και έτσι ο Άγιος Σεραφείμ εκλέχθηκε παμψηφεί Αρχιεπίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου. Όμως η πίστη και η αφοσίωσή του στην Εκκλησία, καθώς και η αγάπη του προς την πατρίδα, προκάλεσαν το μίσος των Τούρκων, οι οποίοι ζητούσαν αφορμή για να τον θανατώσουν.

Το μαρτύριο του Ιερομάρτυρος Σεραφείμ κράτησε δυο ήμερες, την 3η και 4η Δεκεμβρίου του 1601. Μετά από πολλά βασανιστήρια σουβλίστηκε και αποκεφαλίστηκε. Με θαυμαστό τρόπο και μετά από πολλές περιπέτειες ανακαλύφθηκε από ντόπιους ψαράδες, που μια νύχτα είδαν μια φωτεινή στήλη να υψώνεται μέχρι τον ουρανό και άκουσαν ψαλμωδίες. Έτσι ανακαλύφθηκε η κεφαλή του Αγίου μπλεγμένη στα δίχτυα και παραδόθηκε στην Ιερά Μονή Δουσίκου. Τα γεγονότα αυτά μαθεύτηκαν στην Ιερά Μονή Κορώνας και οι Μοναχοί ζήτησαν την Αγία Κεφαλή του άλλοτε Ηγούμενού τους, . Αφού την πήραν, την τοποθέτησαν σε κατάλληλο ιερό κιβώτιο, στο Μοναστήρι της Κορώνας όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα η Αγία Κάρα. Όσοι προσέρχονται με πίστη και επικαλούνται τη βοήθεια του Αγίου, γιατρεύονται από κάθε είδους αρρώστια. Στη γενέτειρά του, επάνω στα ερείπια του σπιτιού του, έχει χτιστεί προς τιμήν του Αγίου πριν από χρόνια Ιερός Ναός.