«ΛΕΥΚΟΘΕΑ 2025»: Επιτυχημένη άσκηση απεγκλωβισμού ατόμων στα χιόνια  ( ΦΩΤΟ+ ΒΙΝΤΕΟ)

Ο έλεγχος του βαθμού ετοιμότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μουζακίου και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού ευρύτερα, καθώς και το επίπεδο συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε θέματα απεγκλωβισμού ατόμων που έχουν αποκλειστεί λόγω χιονοπτώσεων και χρήζουν άμεσης μεταφοράς σε υγειονομική μονάδα λόγω τραυματισμού ή σοβαρού προβλήματος υγείας ήταν ο στόχος της άσκησης έρευνας διάσωσης και απεγκλωβισμού λόγω χιονόπτωσης με την κωδική ονομασία «ΛΕΥΚΟΘΕΑ 2025» που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το πρωί της Παρασκευής στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Πευκοφύτου στο δρόμο Μουζακίου – Πευκόφυτου – Ανατολική Αργιθέα κοντά στη γέφυρας του Μπαλάνου.

Η άσκηση προέβλεπε τη συμμετοχή του ΠΕ.Κ.Ε. Θεσσαλίας, της Π.Υ. Μουζακίου με 2 οχήματα και 9 πυροσβέστες και 3 εθελοντές πυροσβέστες στο ρόλο των εγκλωβισμένων, της Π.Υ. Καρδίτσας με 1 όχημα και 2 πυροσβέστες, της Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Καρδίτσας με 1 όχημα με 1 αξιωματικό και 1 πυροσβέστη, της 8ης Ε.Μ.Α.Κ. με 1 όχημα και 2 πυροσβέστες, του Αστυνομικού Τμήματος Μουζακίου με 1 περιπολικό όχημα, του Ε.Κ.Α.Β. με 1 ασθενοφόρο και του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Μουζακίου με 1 όχημα.

Επικεφαλής της άσκησης ήταν ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μουζακίου Αντιπύραρχος κ. Θεοδ. Πάντος, ενώ την εποπτεία είχε ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Καρδίτσας Πύραρχος κ. Λάμπρος Κίτσιος.

Το σενάριο της άσκησης

Ειδικότερα το σενάριο της άσκησης προέβλεπε ότι ένα ΙΧ επιβατικό όχημα το οποίο μετέφερε ιδιώτες προσκυνητές προς την Ιερά Μονής Παναγίας Σπηλιάς Αγράφων ακινητοποιείται στο δρόμο Μουζακίου – Πευκόφυτου – Ανατολική Αργιθέα, πλησίον γέφυρας Μπαλάνου λόγω της πυκνής χιονόπτωσης στο σημείο. Οι εγκλωβισμένοι επιβάτες λόγω του ψύχους, αλλά και του προχωρημένου της ηλικίας τους αδυνατούν να προχωρήσουν στην τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων στο όχημα, το σύστημα θέρμανσης του οχήματος βρίσκεται εκτός λειτουργίας, η θερμοκρασία του εξωτερικού χώρου είναι αρκετά χαμηλή (κάτω του μηδενός) με αποτέλεσμα την έκκλησή τους για παροχή άμεσης βοήθειας.

Σχεδόν ταυτόχρονα με το παραπάνω περιστατικό, ενημερώνεται η Υπηρεσία για την ανάγκη παροχής βοηθείας και ειδικότερα για μεταφορά τραυματία ο οποίος κατά την προσπάθεια αποχιονισμού στέγης του ποιμνιοστασίου του τραυματίστηκε στα κάτω άκρα πέφτοντας στο έδαφος.

Πέρα από τα παραπάνω ένα τρίτο συμβάν λαμβάνει χώρα, λίγο αργότερα για την μεταφορά νεφροπαθούς ασθενή από την οικία του, η οποία βρίσκεται στην Τ.Κ. Πευκόφυτου του Δήμου Μουζακίου, ο οποίος είχε προγραμματισμένο ραντεβού αιμοκάθαρσης στο Γ.Ν.Ν. Καρδίτσας. Ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία από το σταθμό του ΕΚΑΒ για αδυναμία προσέγγισης του σημείου κατοικίας ασθενούς στην Τ.Κ. Πευκόφυτου για επείγουσα μεταφορά του, ο οποίος δεν μπορεί να μετακινηθεί λόγω της έντονης χιονόπτωσης και του παγετού που επικρατεί στην περιοχή εκείνη την ημέρα.

Αναλυτικότερα στην εφημερίδα “ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ”