Ερωτηματικά προκαλεί στις τάξεις αγροτών και κτηνοτρόφων η καθυστέρηση στην καταβολή των ενισχύσεων και των επιδοτήσεων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα ενώ Ολλανδία και Ιταλία δίνουν μέσα στο καλοκαίρι την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης το ΥΠΑΑΤ την προχωρά κανονικά για τον Οκτώβριο, παρά το γεγονός ότι έχει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για ταχύτερη καταβολή λόγω της πανδημίας.
Ακόμη μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση στην καταβολή της αποζημίωσης των 4 ευρώ ανά κεφάλι για τους προβατοτρόφους από τη ζημιά που υπέστησαν το Πάσχα και αυτό γιατί καθυστερεί η έγκριση από τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, οι οποίοι πλέον μπαίνουν στις θερινές άδειες του Αυγούστου γεγονός που σημαίνει ότι η αποζημίωση πάει για Σεπτέμβριο.
Όλα αυτά δημιουργούν απορίες στους αγρότες, αν είμαστε τελικά χώρα που θέλουμε την παραγωγή, ή αν απλά το πολιτικό μας σύστημα ευνοεί τους μεταπράτες, γιατί χωρίς ρευστότητα στους αγρότες, είναι πιο εύκολο να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές τα προϊόντα τους οι έμποροι και μεταποιητές.
Είμαστε λοιπόν χώρα εισαγωγέων και οχι απαγωγών, είναι το καίριο ερώτημα. Αν οι αγρότες είχαν πάρει τώρα χρήματα δεν θα έδιναν τη σοδειά τους στο στάρι και θα περίμεναν μέχρι τα Χριστούγεννα, αν οι κτηνοτρόφοι είχαν χρήματα, θα αγόραζαν κριθάρι και οσονούπω καλαμπόκι και τριφύλλι απευθείας από τους αγρότες και δεν θα έβρισκαν χώρο οι μεσάζοντες, που φαίνεται ότι έχουν τον τρόπο τους με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να τη χειραγωγούν… Το ίδιο ισχύει και για τους μεσίτες του βαμβακιού και τους εκκοκκιστές που προχωρούν σε προαγορά μέσα στο καλοκαίρι και ζητούν προπώληση από τους παραγωγούς.
Η λογική της ένδειας των παραγωγών, ώστε να τρέχουν πίσω από την πολιτική εξουσία για ένα βοήθημα, λειτούργησε στα χρόνια της κρίσης και συνεχίζει να λειτουργεί και στην περίοδο της πανδημίας. Το ίδιο ισχύει και με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και ους επιστήμονες, αυτούς που αποτελούν τη λεγόμενη μεσαία τάξη και για τους οποίους δεν υπάρχει καμία πρόνοια και από τη σημερινή κυβέρνηση. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στους αγρότες υπήρξε αναστολή της καταβολής του φόρου επιτηδεύματος των 650 ευρώ γιατί να μην υπάρξει και για τους επαγγελματίες;
του Γιάννη Κολλάτου