Την ανάδειξη προσωρινού αναδοχου για τη β’ φάση του έργου της μετρίασης των κατολισθητικών φαινομένων στο Μορφοβούνι αποφάσισε η Δημοτική Επιτροπή εγκρίνοντας το πέμπτο πρακτικό του διαγωνισμού.
Ο προσωρινός ανάδοχος προσέφερε μέση έκπτωση 44,73%. Όπως αναφέρθηκε στην εισήγηση του θέματος στη Δημοτική Επιτροπή, στις 04/09/2023 έως 07/9/2023 η περιοχή της Θεσσαλίας και του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, με την διέλευση του κυκλώνα «Daniel», εκδηλώθηκαν καταστροφικά φυσικά φαινόμενα που περιλάμβαναν σημαντικές πλημμύρες εκτάσεων, ολισθήσεις πρανών, πλημμυρισμούς οικισμών, καταστροφή σημαντικού αριθμού τεχνικών υποδομών του συνόλου του Δήμου .
Η ανωτέρω ποσότητα κατακρημνισμάτων αποτέλεσε το έναυσμα για την εκδήλωση νέων ή την επαναδραστηριοποίηση παλαιότερων εδαφικών αστοχιών σε ολόκληρη την έκταση του Μορφοβουνίου Από την καταγραφή που διενήργησε η Γενική Δ/νση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) στην περιοχή μετά την παραπάνω δραστηριοποίηση, προέκυψε ότι περί τις 95 οικίες στις Κοινότητες Μορφοβουνίου και Μοσχάτου έχουν υποστεί ζημιές στο φέροντα οργανισμό ή βοηθητικούς χώρους αυτών, εκ των οποίων ορισμένες έχουν χαρακτηρισθεί ακατάλληλες.
Παράλληλα σημαντικές ήταν οι καθώς και ζημιές σε υποδομές όπως η αποκοπή τμημάτων επαρχιακής και δημοτικής οδοποιίας, η αστοχία τοίχων αντιστήριξης και η καταστροφή τμημάτων δικτύου ύδρευσης και αγωγών παροχέτευσης ομβρίων.
Το έργο αφορά σε επείγοντα έργα – παρεμβάσεις ανάσχεσης των ολισθητικών φαινομένων εντός του οικισμού Μορφοβουνίου (Β φάση έργων). Ο στόχος των παρεμβάσεων είναι η μετρίαση των επιπτώσεων του εξελισσόμενου φαινομένου στον οικισμό του Μορφοβουνίου και περιλαμβάνει κυρίως έργα αντιστήριξης πρανών και διόδευσης ομβρίων υδάτων εντός του χώρου των εξελισσόμενων ολισθητικών φαινομένων.










