Ουκρανία, Ευρώπη και ΗΠΑ συμφώνησαν σε πολυεπίπεδο σχέδιο αντίδρασης σε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας από τη Ρωσία. Πότε θα υπάρχει παρέμβαση.
Η Ουκρανία συμφώνησε με τους δυτικούς εταίρους ότι οποιεσδήποτε συνεχιζόμενες παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από τη Ρωσία θα αντιμετωπιστούν με συντονισμένη στρατιωτική απάντηση από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ώστε να διασφαλιστεί μελλοντικά η εκεχειρία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επικαλείται πρόσωπα με γνώση των συζητήσεων.
Η πρόταση συζητήθηκε μεταξύ Ουκρανών, Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων κατά τη διάρκεια πολλών επαφών τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο και προβλέπει μια πολυεπίπεδη αντίδραση σε οποιαδήποτε παραβίαση μιας συμφωνημένης ανακωχής από τη Ρωσία.
Οι εκπρόσωποι από το Κίεβο, τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον αναμένεται να συναντηθούν ξανά την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Αμπού Ντάμπι για συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.
Σύμφωνα με το σχέδιο, όπως ανέφεραν στους Financial Times τρία άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, μια παραβίαση της ανακωχής από τη Ρωσία θα προκαλούσε αντίδραση εντός 24 ωρών, ξεκινώντας με μια διπλωματική προειδοποίηση και με όποια ενέργεια απαιτείται από τον ουκρανικό στρατό για να σταματήσει την παραβίαση.
Εάν οι εχθροπραξίες συνεχιστούν πέρα από αυτό, τότε θα ξεκινούσε η δεύτερη φάση της επέμβασης με δυνάμεις από τη λεγόμενη «συμμαχία των προθύμων», που περιλαμβάνει πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και την Τουρκία.
Εάν η παραβίαση εξελιχθεί σε μια εκτεταμένη επίθεση, 72 ώρες μετά την αρχική παραβίαση, θα ενεργοποιούνταν μια συντονισμένη στρατιωτική απάντηση από μια δύναμη υποστηριζόμενη από τη Δύση, που θα περιλάμβανε τον στρατό των ΗΠΑ, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Οι Ουκρανοί, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν το σχέδιο στο Παρίσι τον Δεκέμβριο, και οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μεταξύ των συμβούλων εθνικής ασφάλειας των χωρών της «συμμαχίας των προθύμων» στο Κίεβο στις 3 Ιανουαρίου, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την κατάσταση.
Είπαν ότι ο Ζελένσκι είχε, επίσης, θέσει το ζήτημα του τι θα ήταν διατεθειμένες να προσφέρουν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού ηγέτη στο Μαρα-Λάγκο τον Δεκέμβριο.
Η Βρετανία και η Γαλλία έχουν δεσμευτεί να στείλουν στρατεύματα και όπλα στην Ουκρανία, ως μέρος των εγγυήσεων ασφαλείας που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ για την ενίσχυση μιας συμφωνίας ειρήνης 20 σημείων που στοχεύει στο να τερματίσει την σχεδόν τετραετή ρωσική εισβολή.
Μια ευρωπαϊκή ηγεσία «αποτροπής» θα παρέχει «μέτρα διαβεβαίωσης στον αέρα, στη θάλασσα και στη στεριά» μετά την κατάπαυση του πυρός, με την υποστήριξη από πλευράς ΗΠΑ στην ανταλλαγή πληροφοριών και την υποστήριξη εφοδιασμού, όπως δήλωσαν οι ηγέτες των βασικών συμμάχων του Κιέβου μετά τη συνάντηση στο Παρίσι.
Ο τρόπος παρακολούθησης και επιβολής της κατάπαυσης του πυρός θα είναι κρίσιμος για την αντοχή της. Οι ΗΠΑ έχουν προσφερθεί να παρέχουν τεχνολογία παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας κατά μήκος της 1.400 χιλιομέτρων γραμμής μετώπου.
Η Ουκρανία έχει δει τη Ρωσία να παραβιάζει πολλές κατάπαυσεις του πυρός από την πρώτη εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας το 2014, υπό το πρόσχημα μιας φιλορωσικής αποσχιστικής εξέγερσης.
Οι συμφωνίες του Μινσκ, που υπογράφηκαν το 2014 και το 2015, είχαν σκοπό να σταματήσουν τις μάχες και να καθορίσουν έναν δρόμο προς μόνιμη ειρήνη. Συμφωνήθηκαν από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και τους ηγέτες που είχαν τοποθετήσει το Κρεμλίνο στις δύο αποσχιστικές περιοχές.
Ωστόσο, η αποστολή παρακολούθησης του ΟΑΣΕ περιοριζόταν στην παρατήρηση των παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός. Χωρίς εντολή επιβολής ή εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση, οι κατάπαυσεις του πυρός κατέρρεαν επανειλημμένα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συνολική ρωσική εισβολή το 2022.
Ο Ζελένσκι δήλωσε τον Ιανουάριο ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας που διαπραγματεύτηκαν οι ΗΠΑ και με την υποστήριξη των ευρωπαϊκών εταίρων είναι «100% έτοιμες» και ότι το Κίεβο «περιμένει από τους εταίρους μας να επιβεβαιώσουν την ημερομηνία και τον τόπο που θα υπογράψουμε».
«Είπα στην αμερικανική πλευρά ότι αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για εμένα – είναι επίσης πολύ σημαντικό… για τους ανθρώπους να δουν πρόοδο», δήλωσε ο Ζελένσκι σε δημοσιογράφους στο Κίεβο την Πέμπτη.
Πηγή: news247















