Οι μαθητές της Καρδίτσας ερευνούν, δημιουργούν, μαθαίνουν (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ 1ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Με τον ενθουσιασμό και την ενέργεια δεκάδων μαθητών άρχισαν σήμερα το πρωί οι εργασίες του 1ου Μαθητικού Συνεδρίου της Καρδίτσας με τίτλο «Έρευνα – Δημιουργία – Μάθηση”.

Το συνέδριο που θα ολοκληρωθεί αύριο φιλοξενείται στους χώρους του ιστορικού κτιρίου του Εσπερινού Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Καρδίτσας.

Η διοργάνωση, η οποία φέρει τη σφραγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας και του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων, κατάφερε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον 25 σχολικών μονάδων από όλο τον νομό. Μαθητές από Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, καθώς και από Σ.Μ.Ε.Α.Ε., πήραν τον ρόλο των ερευνητών, παρουσιάζοντας συνολικά 40 εισηγήσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων.

Ουσιαστικά οι μαθητές παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των προγραμμάτων που υλοποίησαν στη διάρκεια της χρονιάς που ολοκληρώνεται σύντομα αποδεικνύοντας ότι δραστηριότητες που αφορούν στη βιωματική μάθηση, τη συνεργασία και τις εμπειρίες προσελκύουν το ενδιαφέρον τους και ενισχύουν τη διάθεση συμμετοχής και συνεργατικότητας.

“Η προθυμία των παιδιών αλλά και η συμβολή των συναδέλφων εκπαιδευτικών που παροτρύνουν, συμβουλεύουν, καθοδηγούν τους μαθητές τους στην εκπόνηση των συγκεκριμένων εργασιών είναι αξιοσημείωτες και μας συγκινούν “ τόνισε στο “ΝΑ” η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ελένη Ξινοπούλου και συνέχισε “Αυτό εκτός των άλλων αναδεικνύει και αποδεικνύει την προστιθέμενη αξία των συγκεκριμένων προγραμμάτων αλλά και την ανάγκη των παιδιών μας για έκφραση και δημιουργία μέσα στο πλαίσιο της δια βίου εκπαίδευσης για τη αειφορία, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τον πολιτισμό, τον άνθρωπο, το περιβάλλον”.

Εξάλλου η κ. Ξινοπούλου ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες σχολικές δραστηριότητες σχεδιάζονται, οργανώνονται και υλοποιούνται από μαθητές και εκπαιδευτικούς με γνώμονα τη μαθητοκεντρική διαδικασία, την ενθάρρυνση της πρωτοβουλίας των μαθητών, τη χρήση συμμετοχικών και ενεργών διδακτικών τεχνικών συνεργατικής μάθησης αλλά και της βιωματικής και ανακαλυπτικής μάθησης και υπογράμμισε την ανάγκη το συνέδριο ως θεσμός να συνεχιστεί με περισσότερες κάθε φορά συμμετοχές.

Σήμερα πρώτη ημέρα του συνεδρίου παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ενώ το συνέδριο ολοκληρώνεται σήμερα.

Τζένη Σουλτανιά