Νίκος Καντερές: Θα έχουμε καύσωνες το καλοκαίρι λόγω El Ninio;-τι έγινε τα καλοκαίρια των τελευταίων 40 ετών

Θα έχουμε καύσωνες το καλοκαίρι?? αναρωτιέται σε ανάρτησή του ο Καρδιτσιώτης στην καταγωγή μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της ΕΜΥ Νίκος Καντερές, ο οποίος στη συνέχεια δίνει την απάντηση παραθέτοντας στοιχεία από ο αρχείο του για το πως κινήθηκαν τα καλοκαίρια τα τελευταία 40 χρόνια:

“Επειδή γίνεται πολύς λόγος ότι φέτος το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα θερμό λόγω του El Ninio θα κάνω αναφορά πως ήταν το καλοκαίρι για κάθε μήνα Ιούνιο,Ιούλιο και Αύγουστο τα τελευταία 40 χρόνια από το 1986.
Αρχικά το εν λόγο κλιματολογικό φαινόμενο παρατηρέίται εδώ και πάρα πολλά-πολλά χρόνια στο Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό και αφορά κυρίως τη Νότια Αφρική ,την Αυστραλία και τη Νότια Αμερική και ιδιαίτερα το Περού,όπου και καταλήγει τις ημέρες των Χριστουγέννων και γιαυτό πήρε το όνομα μικρό αγόρι δηλσδή Χριστός.Μάλιστα συνοδεύεται αυτή την εποχή με έντονα καιρικά φαινόμενα,αλλά και καλές και μεγάλες ψαριές αφού ανέρχονται ψυχρότερα νερά από το βάθος του Ωκεανού ανεβάζοντας μεγαλύτερα ψάρια.
Στις λίγες περιπτώσεις που το El Ninio είναι πολύ ισχυρό, πιθανόν να περνά τον Ισημερινό επηρεάζοντας τις ακτές του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών, πόσο μάλλον να περάσουν τον Ατλαντικό και φθάσουν να στη Βόρεια Ευρώπη.
Τα τελευταία χρόνια μαζί με την κλιματική κρίση, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, συνεδέθη και το εν λόγο φαινόμενο. στο οποίο σε αντιδιαστολή υπάρχει και το La Ninia ,για τη νότια ταλάντωση του Νότιου Ειρηνικού και την εξισορρόπηση.
Σε ότι αφορά τη συμμετοχή του El Ninio στην αύξηση του αέρα σε όλη την Υδρόγειο της μέσης θερμοκρασίας του .
Για το φετινό Ιούνιο με βάση τα τελευταία 40 χρόνια και αρχή αναφοράς τους 37 βαθμούς, σαν έναρξη εισόδου σε καύσωνα
Για το μετεωρολογικό σταθμό της Νέας Φιλαδέλφειας 33 χρόνια (!!!!),που υπήρξαν .1 έως 4 ημέρες, για ολόκληρο το μήνα, με μέγιστες θερμοκρασίες από 37 βαθμούς,κυρίως, και άνω.
3 χρόνια με 7 ημέρες και .2 χρόνια με 8 ημέρες.
Οι περισσότερες ημέρες ήταν τ0 2007 με αριθμό 10 ,εκ των οποίων οι 5 από 39 έως 46 βαθμούς,
Πρόπερσι το 2024 καταγράφηκαν 17 ημέρες,εκ των οποίων οι 9 ήταν από 38 έως 44 βαθμούς και 8 ημέρες με 37άρια.
Το 2023 που ήταν σε έξαρση το El Ninio ο Ιούνιος είχε μόνο 2 ημέρες με 37 βαθμούς.
Η εκτίμηση μου είναι ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε για Ιούνιο.
Για τον Ιούλιο, που έχει περισσότερο ενδιαφέρον, σε ένα μήνα με αναλυτικά στοιχεία