Σήμα κινδύνου για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής συνιστά το εξαιρετικά γρήγορο λιώσιμο μιας τεράστιας επιφάνειας πάγου στην Ανταρκτική, η οποία κατακρημνίζεται μέσα στην παγωμένη θάλασσα, προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία στους επιστήμονες.

Σύμφωνα με το Associated Press, εικόνες από δορυφόρο έδειξαν ότι από το 2017 η συγκεκριμένη τράπεζα πάγου, όπως είναι η επιστημονική ονομασία της, έχει αρχίσει να λιώνει με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς, γεγονός που οδηγεί τους περιβαλλοντολόγους στο συμπέρασμα ότι ο μεγάλος συμπαγής παγωμένος όγκος δεν αποκλείεται να θρυμματιστεί γρηγορότερα απ’ ό,τι υπολόγιζαν.

Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι κατά την περίοδο 2017-2020, το μέγεθος της τράπεζας πάγου έχει συρρικνωθεί κατά 12 μίλια (περίπου 20 χλμ.).

Επί της ουσίας, η τράπεζα πάγου λειτουργεί όπως ο φελλός στο μπουκάλι, συγκρατώντας ένα τεράστιο παγόβουνο από το να λιώσει και να κατακρημνιστεί μέσα στα παγωμένα νερά.

Η έρευνα των επιστημόνων δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances και μέσω αυτής καταγράφεται σε βίντεο με τεχνική γρήγορης εγγραφής (time lapse) η ταχεία συρρίκνωση της τράπεζας πάγου που συγκρατεί το παγόβουνο του νησιού Πάιν.

Ο Ίαν Τζούγκιν, ερευνητής γεωλόγος του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον, με ειδίκευση στα παγόβουνα, τόνισε ότι πλέον είναι θέμα λίγων ετών μέχρι να λιώσει πλήρως το παγόβουνο της Νήσου Πάιν αλλά και το παγόβουνο Θουέιτς.

Το παγόβουνο της Νήσου Πάιν ένα από τα δύο που βρίσκονται δίπλα – δίπλα στο δυτικό τμήμα της Ανταρκτικής και τα οποία ανησυχούν περισσότερο τους επιστήμονες.

Αποτελείται από 180 τρισ. τόνους πάγου και το λιώσιμό του συνεπάγεται απώλεια κατά περίπου 25% της επιφάνειας πάγου που συνθέτει μέχρι τώρα την ήπειρο της Ανταρκτικής.

Πηγή:cnn.gr