Ο καύσωνας θα επιμείνει και το πρώτο τουλάχιστο 10ήμερο του Αυγούστου σημειώνει ο μετεωρολόγος Φάνης Τακούδης που τον παρομοιάζει με εκείνον του 1987, όταν επί 12 ημέρες ο υδράργυρος είχε κολλήσει πάνω από τους 40 βαθμούς στο θεσσαλικό κάμπο και στην Αθήνα όπου είχαμε και εκατοντάδες νεκρούς από τη ζέστη.
Οι ειδικοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα ότι έχουμε πλέον κλιματική κρίση, τα ποτάμια και τα κανάλια στερεύουν στο θεσσαλικό κάμπο και αυτό που περιμέναμε να συμβεί μετά το 2040 σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή κ. Κώστα Συνολάκη, συμβαίνει ήδη στον πλανήτη, στη Μεσόγειο που «φλέγεται» και κατ’ επέκταση στη χώρα μας και τη Θεσσαλία. Προφανώς δεν είναι φυσιολογικό» σχολίασε, κρούοντας «καμπανάκι» αναφορικά με τα φαινόμενα των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται φέτος το καλοκαίρι, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του κεντρικού τηλεοπτικού σταθμού, με αφορμή τον επερχόμενο καύσωνα. «Είναι κάτι το οποίο, δυστυχώς, είναι συμβατό με τις προβλέψεις που γίνονταν από τα κλιματολογικά μοντέλα εδώ και 10 χρόνια, για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι φαινόμενα σαν κι αυτά, με 10 μέρες συνεχόμενου καύσωνα, για τα οποία υπήρχε η πρόβλεψη πως θα συμβούν το 2040, ξαφνικά τα βλέπουμε να συντελούνται ήδη από το 2021. «Κι αυτό πραγματικά είναι ανησυχητικό», επισήμανε.
Συνολάκης: Εάν δεν κάνουμε απολύτως τίποτα, φαίνεται πως όταν αλλάξει ο 21ος αιώνας, θα έχουμε ακόμη περισσότερες ημέρες ακραίων φαινομένων
Ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι υπάρχουν πάρα πολλά κλιματολογικά μοντέλα, με τις προβλέψεις τους μάλιστα να είναι ακόμη πιο δυσοίωνες, αφού, εάν δεν κάνουμε απολύτως τίποτα, φαίνεται πως όταν αλλάξει ο 21ος αιώνας θα έχουμε ακόμη περισσότερες ημέρες ακραίων καιρικών φαινομένων.
«Ακόμη και τέσσερις φορές περισσότερο» ανέφερε, τονίζοντας ότι πλέον αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι το πώς θα σταθεροποιήσουμε το παγκόσμιο κλίμα και θα επιβραδύνουμε την τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη, ώστε να μη φτάσουμε σε αυτά τα πολύ δυσοίωνα σενάρια. «Εισπράττουμε ήδη τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο κ. Συνολάκης, εξηγώντας ότι στατιστικά αυτό που βλέπουμε είναι πως, δυστυχώς, τα μετεωρολογικά μοντέλα που έκαναν διάφορες εκτιμήσεις για τα ακραία φαινόμενα, την κλιματική αλλαγή και το πόσες μέρες καύσωνα θα έχουμε, αρχίζουν όχι μόνο να επαληθεύονται, αλλά επαληθεύονται νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν.
Από την άλλη σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη «Θεσσαλία τηλεόραση» ο καθηγητής της Φυσικής της Ατμόσφαιρας κ. Χρήστος Ζερεφός, όταν το 2017 είδαμε για πρώτη φορά θερμοκρασίες 38 βαθμών Κελσίου το καλοκαίρι σε Σιβηρία και βόρειο Καναδά, ανησυχήσαμε αλλά δεν περιμέναμε ότι 4 χρόνια μόλις μετά θα βλέπαμε 48 και 49 βαθμούς στις περιοχές αυτές! Τις τελευταίες 6 εβδομάδες ο πλανήτης παρακολουθεί εικόνες κλιματικής καταστροφής με πολλά θύματα και ανυπολόγιστες ζημιές.
Η κλιματική αλλαγή χτυπά αδιάκριτα, παντού στον κόσμο, απειλώντας άμεσα τους πιο ευάλωτους. Διακόσιοι σαράντα κορυφαίοι κλιματικοί επιστήμονες συνέγραψαν την νέα έκθεση του ΟΗΕ για το παγκόσμιο κλίμα, η οποία αναθεωρεί επί τα χείρω όλες τις προβλέψεις, φέρνοντας χρονικά την κλιματική καταστροφή πιο κοντά. «Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη ορατή. Δεν χρειάζεται να πούμε στον κόσμο ότι η κλιματική αλλαγή υφίσταται», δηλώνει η Επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας Πέτερι Τάαλας.
Ο κάμπος «φλέγεται»
οι αγρότες αγωνιούν Ερχόμενοι τώρα στη Θεσσαλία θα λέγαμε ότι τους τελευταίους 10 μήνες έχουν συμβεί τέτοιες θεομηνίες δηλωτικές της κλιματικής κρίσης, που δεν είχαμε ποτέ συγκεντρωτικά τα τελευταία 50 τουλάχιστο χρόνια. Από τη θεομηνία του αιώνα τον «Ιανό» τον περασμένο Σεπτέμβρη περάσαμε σε πρωτοφανείς παγετούς ακόμη και τον Απρίλιο, στη συνέχεια σε παρατεταμένους καύσωνες ή ακόμη και λίβα αρχές Μαΐου, αμέσως μετά θερμικές καταιγίδες και δύο σφοδρές χαλαζοπτώσεις με ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες, ενώ τώρα κορυφώνεται η αγωνία όσων παραγωγών, κατάφεραν να ξεφύγουν από τις «συμπληγάδες» των ακραίων καιρικών φαινομένων, για να σώσουν τις σοδειές τους από την ξηρασία και τον καύσωνα διαρκείας.
Όλο το φάσμα λοιπόν των ακραίων καιρικών φαινομένων συμπυκνωμένο μέσα στους τελευταίους δέκα μήνες, προμήνυμα για ότι θα ακολουθήσει τα προσεχή χρόνια, αλλά και καμπανάκι για τη λήψη μέτρων καθώς η γεωργία μας πλέον καθίσταται ευάλωτη. Ο πρωτοφανής φετινός παρατεταμένος καύσωνας που όμοιό του έχει να ζήσει η χώρα από το 1987, προκαλεί έντονο προβληματισμό λοιπόν στους αγρότες -αρδευτές του θεσσαλικού κάμπου. Και αυτό γιατί βλέπουν τις τιμές σε όλα τα προϊόντα, καλαμπόκι, βαμβάκι, σιτάρι, βιομηχανική τομάτα να είναι σε υψηλά επίπεδα και, θεωρούν ότι η φετινή χρονιά είναι μία ευκαιρία για να μπορέσουν να αποκομίσουν κέρδη που θα τους βοηθήσουν να καλύψουν προηγούμενες άσχημες χρονιές, από πλευράς τιμών.
Αυτό δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο άγχος και αγωνία, καθώς τα κανάλια στερεύουν στα καταληκτικά σημεία του κάμπου ενώ και η στάθμη του Πηνειού έχει πέσει ένα τουλάχιστο μέτρο Ωστόσο με την ορθολογική διαχείριση των ελλειμματικών, ούτως ή άλλως επιφανειακών νερών στον κάμπο, προσδοκούν ότι θα φέρουν σε πέρας με επιτυχία τη φετινή καλλιεργητική περίοδο και θα φτάσουν με προοπτικές στη συγκομιδή…
«Είναι ένα από τα πιο ξηρά καλοκαίρια με συνεχείς καύσωνες, άρα και από τα πιο απαιτητικά για την άρδευση των καλλιεργειών στο θεσσαλικό κάμπο, ενώ φαίνεται πως οι φυτείες εξελίσσονται ικανοποιητικά, ενώ και οι τιμές είναι σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, άρα υποχρέωσή μας είναι να διασφαλίσουμε το νερό μέχρι της λήξη της αρδευτικής περιόδου παρά τις καιρικές αντιξοότητες». Αυτό τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Θεσσαλίας Γιώργος Λαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι προς το παρόν η αρδευτική περίοδος εξελίσσεται ομαλά και τα μικροπροβλήματα ανάμεσα σε αρδευτές και ΤΟΕΒ, αντιμετωπίζονται με διάθεση κατανόησης από όλους, παρά το άγχος των παραγωγών για τη φετινή χρονιά που τη θεωρούν οριακή για την επιβίωσή τους.
Φυσικά μόνο με τα νερά της Λίμνης Πλαστήρα -της οποίας ουδείς γνωρίζει αν τα οικολογικό όριο παραβιάζεται, αφού είχαμε χιλιάδες τόνους φερτά υλικά από τον «Ιανό» που «μπάζωσαν» τον πυθμένα της – δεν μπορεί να ποτιστεί όλος ο θεσσαλικός κάμπος. Η ανάγκη για την ολοκλήρωση των μεγάλων και μεσαίων αρδευτικών έργων (Αχελώος, Μουζάκι, Πύλη, Σκοπιά Φαρσάλων κλπ) είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ… Η κλιματική αλλαγή «μας δείχνει τα δόντια της» και επιμένει να μας στέλνει μηνύματα. Αν δεν τα αξιοποιήσουμε δεν δράσουμε και δεν προνοήσουμε, τα προσεχή χρόνια θα εξελιχτούν σε εφιάλτη.
«Ν.Α.»