Ο Μπόρις Τζόνσον για ακόμα μία φορά ελπίζει… Ελπίζει στο ότι η Αγγλία «θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την επέλαση της Όμικρον χωρίς η χώρα να μπει ξανά σε καθεστώς λοκντάουν». Αυτή ήταν τουλάχιστον η βασική πεποίθησή του, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από μέρες απουσίας λόγω των Χριστουγέννων.
Όμως είναι γεγονός, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε, για πρώτη φορά, πάνω από 218.000 κρούσματα και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία ανεβαίνει με γρήγορους ρυθμούς. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα στην Αγγλία ένας στους 25 είχε κορωνοϊό, ενώ το ποσοστό στο Λονδίνο αντιστοιχούσε σε έναν στους 15. Αυτό αντικατοπτρίζεται πλήρως και σε ελλείψεις εργαζομένων σε πολλούς κλάδους, με το NHS να είναι από τους πιο κρίσιμους αυτή την περίοδο.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αυτή τη στιγμή ξεπερνά τους 15.000 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ ακόμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέβει τις επόμενες εβδομάδες.
Eπιστρέφουν στο πόστο τους συνταξιούχοι υγειονομικοί
Ωστόσο είναι γεγονός, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) έχει περάσει και χειρότερες μέρες. Πέρυσι, την ίδια περίοδο, είχε σταθερά πάνω από 30.000 ασθενείς, με ρεκόρ τους 39.254. Παρόλα αυτά, εκτός του ότι η κυβέρνηση Τζόνσον θέλει να αποφύγει τέτοιες εικόνες, η βασική διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι πλέον αυξημένα κρούσματα παρουσιάζονται και στο προσωπικό, δημιουργώντας τεράστιες ελλείψεις και ακινητοποιώντας ουσιαστικά το σύστημα.
Εξαιτίας της Όμικρον, τουλάχιστον το 8% του προσωπικού έλειπε από τα καθήκοντά του την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, με αποτέλεσμα σε αρκετά νοσοκομεία να επιστρέψουν στο πόστο τους συνταξιούχοι υγειονομικοί. Μάλιστα, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, «ώστε αν και όπου χρειαστεί η βοήθεια στρατού, να μπορεί να γίνει άμεσα».
Μέσα σε αυτό το κλίμα, σε περιοχές της Βόρειας Αγγλίας ασθενείς που καλούν για ασθενοφόρο, ενημερώνονται ότι καλύτερα να πάρουν ταξί, ενώ τα νοσοκομεία στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ αναβάλουν συνεχώς τα μη επείγοντα χειρουργεία λόγω των κρουσμάτων, τόσο στους πολίτες όσο και στο προσωπικό.
Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα παραμείνουν τα μέτρα της πανδημίας για την Αγγλία, όπου και θα γίνει η αξιολόγηση της κατάστασης. Μένει να δούμε, πως θα το χειριστεί ο Τζόνσον, καθώς από τη μία έχει φωνές από το κόμμα που ζητούν την κατάργηση των μέτρων και από την άλλη πολλούς που ζητούν ακόμα περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Πηγή: DW