• Βουλευτές και φορείς καλούνται να ενεργήσουν • Με την κατασκευή του νέου Αστυνομικού Μεγάρου μέσω ΣΔΙΤ, κλείνει το κεφάλαιο πιθανής μεταστέγασης στο κτίριο
Το δικό της «σπίτι» αποκτά και επίσημα πλέον η Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας, μετά την έγκριση κατασκευής του νέου αστυνομικού μεγάρου μέσω ΣΔΙΤ από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή. Το κτίριο θα ανεγερθεί απέναντι από το Νοσοκομείο, στη θέση «Τσαπόχα», σε έκταση που είχε παραχωρήσει για το σκοπό αυτό ο Δήμος Καρδίτσας κατόπιν αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου.
Με τον τρόπο αυτό κλείνει το «κεφάλαιο» μιας πιθανής μεταστέγασης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας στο κτίριο της Σχολής Αστυφυλάκων. Η Σχολή φέτος συμπληρώνει μια 10ετία κλειστή. Το φθινόπωρο του 2012 μετά και την ορκωμοσία των δόκιμων, η Σχολή Αστυφυλάκων έκλεισε στη λογική της εξοικονόμησης πόρων και ανθρωπίνου δυναμικού.
Να θυμίσουμε ότι ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1995. Ύστερα από διακοπή περίπου ενός χρόνου λειτούργησε ξανά το 1996 με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, με δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 200 δόκιμων αστυφυλάκων σε ένα ολοκληρωμένο συγκρότημα, με κτιριακές εγκαταστάσεις εμβαδού 2.800 τ.μ. Μάλιστα για ακόμη μια φορά ο Δήμος Καρδίτσας στάθηκε αρωγός, παραχωρώντας κείμενες εκτάσεις για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων εκπαίδευσης (πίστα, γήπεδα άθλησης).
Σχολή με ενεργό συμμετοχή στην τοπική κοινωνία
Όπως κάθε δημόσιο ίδρυμα, έτσι και η Σχολή Αστυφυλάκων είχε ενεργό συμβολή στην αναβάθμιση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Καρδίτσας. Εκτός από την ενίσχυση της τοπικής αγοράς κατά τη διάρκεια των εξόδων που είχαν οι δόκιμοι, τη γενικότερη διαφήμιση και την αύξηση της επισκεψιμότητας της Καρδίτσας, υπήρξαν και άλλες πολύτιμες δράσεις όπως οι μαζικές αιμοδοσίες όπως συνεχίζει να συμβαίνει με τους δόκιμους της Στρατονομίας από το στρατόπεδο στο Ρούσσο κλ.π.
Κλειστή στην Καρδίτσα, ανοιχτές
σε Β. Ελλάδα και Κρήτη!
Πως είναι δυνατόν 10χρόνια μετά να παραμένει ανενεργή μια Σχολή η οποία βρίσκεται στο κέντρο της ηπειρωτικής χώρας παρέχοντας υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και αποτελούσε πρώτη επιλογή στις τάξεις των υποψηφίων; Την ίδια ώρα «ακροβολισμένες» στη βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη συνεχίζουν να λειτουργούν οι αντίστοιχες Σχολές σε Διδυμότειχο, Κομοτηνή και Ρέθυμνο!
Υποθέτουμε ότι το κλείσιμο της Σχολής στην Καρδίτσα και η διατήρηση των άλλων Σχολών αποφασίστηκε με κριτήριο το επίπεδο ανάπτυξης κάθε Νομού. Έτσι, θεωρώντας οι τότε κυβερνητικές Αρχές ότι ο Νομός Καρδίτσας είναι πιο αναπτυγμένος συγκριτικά με τους Νομούς Έβρου, Ροδόπης και Ρεθύμνου, αποφάσισαν το κλείσιμο της Σχολής στην Καρδίτσα. Όμως, όπως και σε άλλα άρθρα έχουμε επισημάνει, αυτό δεν ισχύει, γιατί ο Νομός Καρδίτσας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της αναπτυξιακής κλίμακας και πολύ χαμηλότερα από τους προαναφερθέντες Νομούς!!
Η απόφαση αυτή μας θυμίζει τις προσπάθειες των Αρχών της Μαγνησίας πριν από 30 χρόνια περίπου, όταν επιχειρηματολογούσαν για την ανάγκη εγκατάστασης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο. Τότε χρησιμοποίησαν ένα ευφυές «ψέμα», λέγοντας ότι υπάρχει «αποβιομηχανοποίηση» στο Βόλο και ήταν άμεση ανάγκη να στηριχθεί η Μαγνησία για να μην προκύψουν υψηλά ποσοστά ανεργίας!! Απέκρυπταν όμως επιμελώς ότι, ενώ έκλειναν 10 επιχειρήσεις άνοιγαν ταυτόχρονα 20 και συνεπώς, η απασχόληση αυξάνονταν και δεν μειώνονταν. Αντίθετα, η ανεργία στη Δυτική Θεσσαλία ήταν πολύ μεγαλύτερη, αλλά κανείς δεν είδε τα πραγματικά στοιχεία. Τελικά επέτυχαν τον στόχο τους, αφού οι αντιδράσεις των υπολοίπων θεσσαλών υπήρξαν χλιαρές, ενώ η παρασκηνιακή στρατηγική των Βολιωτών έφερε τα αναμενόμενα για αυτούς αποτελέσματα και σήμερα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην πραγματικότητα είναι Πανεπιστήμιο Βόλου!!
Βουλευτές και φορείς να ενεργήσουν
Η εμπειρία έχει δείξει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η απόφαση για κλείσιμο της Σχολής Αστυφυλάκων στην Καρδίτσα δεν συνοδεύτηκε από τις αναμενόμενες αντιδράσεις από τις τοπικές Αρχές. Έτσι σήμερα, το θέμα σχεδόν ξεχάστηκε, ενώ η Καρδίτσα στερήθηκε ένα αξιόλογο Δημόσιο Ίδρυμα.
Σήμερα, το κτίριο της Σχολής Αστυφυλάκων παραμένει κλειστό, και γνωρίζουμε ότι, όταν κλείνουν τέτοιες υποδομές, παραδίδονται στη φθορά από το πέρασμα του χρόνου. Οι εκπρόσωποι της περιοχής μας στο κοινοβούλιο και οι τοπικοί φορείς οφείλουν να ενεργήσουν και να ασκήσουν πιέσεις προς την κατεύθυνση επαναλειτουργίας των εγκαταστάσεων της Σχολής Αστυφυλάκων που άδικα έκλεισαν σε βάρος (για ακόμη μια φορά) της Καρδίτσας, η οποία έχει περιέλθει σε αναπτυξιακό «τέλμα» όντας ουραγός σε πλήθος οικονομικών δεικτών όπως έχουμε παρουσιάσει σε προηγούμενα άρθρα.
Η επαναλειτουργία αυτή μπορεί να γίνει είτε με τη μορφή της επιστροφής του τμήματος Δόκιμων Αστυφυλάκων, είτε σε νέα βάση με τη δημιουργία ενός πρότυπου Κέντρου μετεκπαίδευσης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό τη διαρκή ενημέρωσή του στα σύγχρονα αστυνομικά θέματα και προβλήματα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος.
Ευελπιστούμε ότι οι τοπικοί Άρχοντες, επιτέλους θα κατανοήσουν τη σημασία του προβλήματος και θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και παρεμβάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία.
Kώστας Παλαιός