Σε πρόγραμμα για λίγες εταιρείες παρά συνολικής ενδυνάμωσης του αγροτικού τομέα, εξελίσσεται η στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τους αγρότες-φυσικά πρόσωπα να αποκλείονται εξ αρχής από το πρόγραμμα.
Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα πρώτα δείγματα γραφής από τις προκηρύξεις Μεταποίησης και Αγροτουρισμού, ενώ και η δράση περί «Εκσυγχρονισμού του Αγροτικού Τομέα» αναμένεται να αναλωθεί σε μερικές δεκάδες αλωνιστικές Ομάδων αν δεν προλάβουν να καπαρώσουν για μία ακόμη φορά τα κονδύλια επιχειρήσεις του εμπορικού δικαίου.
Υπενθυμίζεται ότι η «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στην Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων», έκλεισε σε λίγες ώρες και αφού οι 54 προτάσεις που υποβλήθηκαν μέχρι εκείνη την στιγμή είχαν ήδη υπερκαλύψει τον προϋπολογισμό της προκήρυξης κατά 140 %,
αφήνοντας εκτός της διαδικασίας υπο- βολής άλλους ενδιαφερόμενους.
Μετά από λίγες ημέρες ήρθε και η «ενοποίηση των κονδυλίων» ώστε να βολευτούν περισσότερες εταιρείες, με το ΥΠΑΑΤ να κλείνει εκτάκτως την πρόσκληση τον 15αύγουστο και για τα συλλογικά σχήματα. Το ίδιο σκηνικό εξελί- χθηκε και στον Αγροτουρισμό, με 87 αιτήσεις να υπερκαλύπτουν τον προϋπολογισμό. Άλλωστε, πώς να γίνει διαφορετικά όταν το ζήτημα ήταν να υποβληθούν φάκελοι για έργα άνω του μισού εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τώρα και την Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών που θα τρέξει από το Ταμείο Ανάκαμψης, και εδώ οι αρμόδιοι της Γενικής Γραμματείας του ΥΠΑΑΤ που «τρέχουν» το πρόγραμμα, έχουν καταφέρει να εξαντλήσουν την υπομονή των εν δυνάμει δικαιούχων. Η μελέτη για τις ποικιλίες και τα είδη δέντρων προς αναφύτευση αγνοείται ακόμη μετά από σχεδόν ένα χρόνο από τότε που είχε ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει ένα τέτοιο Μέτρο.
Διαρροές στην αρχή έκαναν λόγο για κάλυψη των διαφυγόντων κερδών των παραγωγών, ωστόσο η προκήρυξη που βγήκε στον αέρα (ήταν να ανοίξει Μάιο, τελικά πάει για Σεπτέμβριο μετά από παρατάσεις και συνεχείς τροποποιήσεις) αναφέρει πως θα καλυφθούν μόνο τα έξοδα εκρίζωσης και αναφύτευσης.
Άραγε ποιος παραγωγός θα δεχτεί να ξεριζώσει μία έτοιμη, εμπορική φυτεία με βιομηχανικά ροδάκινα, να βάλει μετά μία νέα και να περιμένει κάποια χρόνια για να ξαναδεί τζίρο από το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο; Σχεδόν μισό δις ευρώ λοιπόν για τη στήριξη του αγροτικού τομέα από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μοιάζει να πιάνει τόπο.
Ακολουθεί και η πρόσκληση των «Γενετικών Πόρων στην Κτηνοτροφία» ένα πρόγραμμα που ήδη υπάρχει στο ΠΑΑ, και είναι απορίας άξιο γιατί προκηρύσσεται.
Πολλά τα ερωτηματικά για τις προκηρύξεις
Εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία των προκηρύξεων του Ταμείου Ανάκαμψης, παραθέτει η πρώην υπουργός Γεωργίας, Κατερίνα Μπατζελή. Όπως αναφέρει σε σχετική της αρθρογραφία, γεννιούνται πολλά ερωτήματα:
Πρώτον: Σχετικά με την διαφάνεια της διαδικασίας που ακολουθήθηκε αφού το πληροφοριακό σύστημα «βγήκε» στον αέρα με την έναρξη των υποβολών και «ως δια μαγείας» τέσσερις ώρες μετά το σύστημα έκλεισε και δεν ήταν δυνατόν να υποβληθούν προτάσεις που ήταν στο στάδιο της καταχώρησης και συμπλήρωσης των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος.
Δεύτερον: Πώς είναι δυνατόν κάποιοι να είχαν γνώση του συστήματος αυτού νωρίτερα και πρόλαβαν να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν τις αιτήσεις σε τόσο σύντομο διάστημα;
Τρίτον: Πως είναι δυνατόν σε προγράμματα που αξιολογούνται με σειρά προτεραιότητας να δίνεται η δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικών στοιχείων και μετά την οριστική υποβολή του φακέλου; Με ποια λογική έκλεισε το σύστημα όταν υποβληθήκαν προτάσεις που υπερκαλύπτουν τον προϋπολογισμό κατά 140%;
Τέταρτον: Ποια είναι η διαδικασία αξιολόγηση τους και συγκεκριμένα οι προτάσεις που υποβλήθηκαν σωστά ,θα αξιολογηθούν θετικά ή θα απορριφθούν και τι θα γίνει στην περίπτωση που πολλές προτάσεις δεν πληρούν τους όρους του προγράμματος. Θα ξανανοίξει το πρόγραμμα και θα δεχτεί νέες προτάσεις εφόσον με το «κλείσιμο», δεν υπάρχουν «επιλαχούσες;
«Είναι ενδιαφέρον συνεπώς , ότι με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων θα γίνει γνωστό, ποιές είναι οι εταιρείες ή και οι όμιλοι που κατέθεσαν προτάσεις σε σχέση με μικρομεσαίες επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου που θα έπρεπε να ήταν και το ζητούμενο», αναφέρει παράλληλα στην τοποθέτησή της η κα. Μπατζελή.