Το «τσουνάμι επικείμενων παροχών», όπως το αποκάλεσε, επιχείρησε να ανακόψει κατά τη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιώντας πως αυτή η κατάσταση απειλεί να δημιουργήσει «ψεύτικες προσδοκίες» στους πολίτες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος: η Ελλάδα «έχει ήδη κάνει πολλά στο πεδίο της στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων» και η κυβέρνηση δεν θα ενδώσει σε πιέσεις πέραν των ανώτατων ορίων που θέτουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Οικονομικών.
«Προσοχή όμως, οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν η πολιτεία σήμερα είναι σε θέση να στηρίζει με πάνω από 2 δισεκατομμύρια το μήνα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, το οφείλει και στη συνετή πολιτική η οποία αύξησε τον δημόσιο πλούτο, ώστε αυτός να μπορεί να επιστρέφεται στους πολίτες. Συνεπώς, τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα και χωρίς οι πρόσκαιρες ανάγκες να ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση.
Οι επισημάνσεις αυτές έρχονται για να θέσουν τη συζήτηση των επικείμενων μέτρων της κυβέρνησης στη σωστή τους βάση, όπως αναφέρουν πληροφορίες, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί πως η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρά άκριτα σε συνεχόμενες παροχές που ενδεχομένως να προκαλέσουν οικονομικά δεινά στο μέλλον.
Το πακέτο της ΔΕΘ και οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες
Το οικονομικό πακέτο της ΔΕΘ βρίσκεται αυτή την περίοδο στο επίκεντρο των σχεδιασμών του Μεγάρου Μαξίμου, όπου πραγματοποιούνται συσκέψεις επί συσκέψεων με το οικονομικό επιτελείο για να κοστολογηθεί μια δέσμη παροχών που θα ανακουφίσουν τους πολίτες -και ιδιαίτερα τους οικονομικά ευάλωτους- από την ενεργειακή κρίση και τη γενικότερη ακρίβεια.
Την ίδια ώρα, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την -μάλλον καθυστερημένη- αντίδραση των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο υπουργικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε για ακόμη μια φορά λόγο για το δυσκίνητο «υπερωκεάνιο της Ευρώπης, που συνήθως αργεί να αλλάξει ρότα».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως είχε προτείνει ευρωπαϊκά μέτρα πριν από επτά μήνες.
«Θα πω κάλλιο αργά, παρά ποτέ» είπε, επισημαίνοντας παράλληλα πως κάθε μέρα που περνά χωρίς ενιαία αντίδραση στην κρίση της ενέργειας θα μεγαλώνει τα προβλήματα για όλους τους Ευρωπαίους.
Τα μέτρα που εξετάζονται από το Μαξίμου
Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θα εξαρτηθούν και από τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο το «πακέτο» της ΔΕΘ αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Παρότι τίποτα δεν έχει… κλειδώσει ακόμη, θεωρείται βέβαιο ότι τα μέτρα που θα ισχύσουν από το 2023 θα περιλαμβάνουν την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους αλλά και την αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού.
Μάλλον δεδομένο θεωρείται και το επίδομα θέρμανσης, ωστόσο δεν έχει ακόμη καθοριστεί το τελικό ύψος της επιδότησης.
Στο «τραπέζι» βρίσκεται επίσης και η επιταγή ακρίβειας -ενδεχομένως με διευρυμένα κριτήρια.
Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει και το σχέδιό του για τη στεγαστική πολιτική -κάτι που έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.