Τις κυρώσεις και τις επιβραβεύσεις που θα ισχύσουν σε όσους φορείς του δημοσίου δεν πετύχουν ή πετύχουν, αντίστοιχα, τον στόχο μείωσης 10% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσαν το πρωί της Τετάρτης οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Πρόκειται για το πρώτο βήμα για το εθνικό σχέδιο για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ένα μέτρο που ανοίγει την βεντάλια της εξοικονόμησης ενέργειας, και βρίσκεται στον πυρήνα και των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής καταιγίδας.
Δείτε τις ανακοινώσεις :
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανοίγοντας την συνέντευξη τύπου το σχέδιο είναι σε δύο άξονες: η στήριξη των επιχειρήσεων και νοικοκυριών και η εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο.
Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έκανε λόγο για μια τριπλή ενεργειακή κριση με κύριο χαρακτηριστικό ιλλιγιώδεις τιμές στο φυσικό αέριο
Η Ελλάδα θα ζητήσει την Παρασκευή στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ γενναίες αποφάσεις που να ανταποκρίνονται στο εύρος και το μέγεθος της κρίσης. Είναι κοινή παραδοχή ότι η Ευρώπη καθυστέρησε δραματικά, έχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν, πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας.
Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε τρεις βασικες δράσεις
-Προωθούμε άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης 10% το επόμενο διάστημα με τελικό στόχο τη μείωση το 30% μέχρι το 2030
-Δημιουργούμε ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης
– Θεσπίζουμε κίνητρα και αντικίνητρα.
Ο υπουργός Ενέργειας ζήτησε επίσης:
-Για τα κτήρια του δημοσίου αρχικά οι δημόσιοι φόρεις να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο για τον έλεγχο των κτηρίων και των εγκαταστάσεων.
-Συστήνουμε συντήρηση κλιματιστικών και ρύθμιση για την ορθολογική ενεργειακή κρίση.
-Ζητάμε από όσους εργάζονται στο δημόσιο να λάβουν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.
-Κατά την αποχώρηση των εργαζομένων θα πρέπει να μεριμνούν για κλείσιμο ηλεκτρικών υπολογιστών και φωτισμού. Ο ενεργειακός υπεύθυνος θα ορίζει ανά όροφο έναν υπάλληλο που θα αποχωρεί τελευταίος.
-Για τον οδοφωτισμό των πόλεων προτείνουμε τη βελτιστοποίηση του οδοφωτισμού, την περιορισμένη λειτουργία καλλωπιστικού φωτισμού που μπορεί να μειώσει 35-50% την κατανάλωση.
-Τη Δευτέρα 12/9 ξεκινά η πλατφόρμα του προγράμματος Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του δημοσίου με προυπολογισμό 640 εκατ. ευρώ.
-Ανάλογες συστάσεις και κίνητρα θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και για ιδιωτικό τομέα και νοικοκυριά.
Όπως διευκρίνισε μετά από σχετική ερώτηση «το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συστάσεις στον ιδιωτικό τομέα και τα νοικοκυριά. Θα υπάρξει μια επικοινωνιακή καμπάνια για να βοηθήσει τους πολίτες αλλά και σχήματα κινήτρων που θα συνδυάζονται με τη μείωση κατανάλωσης στα νοικοκυριά, ενδεχομένως και στις επιχειρήσεις».
Βορίδης: Μόνο 221 φορείς έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα
Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι από 2.495 φορείς του δημοσίου, αυτοί που έχουν ενεργοποιηθεί για το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας με ενεργειακό υπεύθυνο και καταχώριση στοιχείων στην πλατφόρμα ήταν μόλις 221.
Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών «εκδώσαμε εγκύκλιο στις 31 Αυγούστου η οποία αναφέρει ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φορέων με όσα προβλέπονται από τη σχετική ΚΥΑ θα υπάρξουν κυρώσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη μη ένταξή τους στον προγραμματισμό προσλήψεων του Σεπτεμβρίου ή τη μη ένταξή τους στον δεύτερο κύκλο κινητικότητας».
«Θα είμαστε αρκετά αυστηροί σε αυτό γιατί μιλάμε για κάτι απλό» διεμήνυσε ο Μάκης Βορίδης εξηγώντας ότι από τους 2.495 οι 1.800 είναι είτε ΟΤΑ είτε εταιρείες που σχετίζονται με αυτούς. «Είναι σημαντικό για ηθικούς και οικονομικούς λόγους. Δεν ζητάμε κάτι υπερβολικό, ζητάμε έναν ορισμό ενός ενεργειακού υπεύθυνου για τη ρύθμιση των κλιματιστικών, των θερμαντικών, να σβήνουν τα φώτα όταν δεν υπάρχουν εργαζόμενοι» πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Σκυλακάκης: Τα 3+1 κίνητρα και αντικίνητρα στο Δημόσιο
Τις κυρώσεις εξειδίκευσε ακόμα περισσότερο ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος αρχικά είπε ότι «αν επιτευχθεί η εξοικονόμηση θα γλιτώσουμε πληρωμές με 240 ευρώ/μεγαβατώρα, δηλαδή 12-14 φορές πάνω από ό,τι συνέβαινε πριν. Αν μιλάγαμε για βενζίνη δηλαδή θα είχαμε βενζίνη στα 10 ευρώ/λίτρο».
«Στην προσπάθεια αυτή φτιάξαμε μια πλατφόρμα στην οποία πρέπει να ενταχθούν όλα τα κτήρια και οι δομές του Δημοσίου λογαριασμό-λογαριασμό και θέλουμε να ταυτίσουμε αυτούς τους λογαριασμούς με πρόσωπα και τα μέτρα εξοικονόμησης ώστε να παρακολουθούμε τι επιτυγχάνεται. Η πλατφόρμα ήδη λειτουργεί εδώ και 1,5 μήνα» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
– Για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει την ΚΥΑ δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από ειδικό και γενικό αποθεματικό τόσο για την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους όσο και για ανάγκες έκτακτου χαρακτήρα.
– Η εξοικονόμηση 10% ειδικά για τον οδοφωτισμό αποτελεί δεσμευτικό στόχο για την έκτακτη βοήθεια προς τους δήμους στο τέλος του έτους. Όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται δεν θα ενισχύσει την κάλυψη του ενεργειακού κόστους για το β΄ εξάμηνο όπως έγινε στο α΄ εξάμηνο οπότε και δώσαμε 90-100 εκατομμύρια ευρώ. Αν δηλαδή ένας ΟΤΑ δεν έχει πόρους και ζητα βοήθεια για τον οδοφωτισμό θα πρέπει να πετύχει αυτό τον στόχο
– Έχουμε βάλει σε ένα αξιολόγο αριθμό δημόσιων υπηρεσιών που έχουν κρίσιμες λειτουργίες ένα σύστημα μπόνους για υπαλλήλους που πετυχαίνουν στόχους. Σε αυτούς θα προσθέσουμε τη μείωση 10% στην ηλεκτρική ενέργεια για να θεωρηθεί ότι επιτυγχάνεται ο στόχος.
– Όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% εξοικονόμησης θα τις ενισχύσουμε κατά 5% επιπλέον αυτού του πόσου στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους είτε μέσω του αποθεματικού είτε μέσω των τακτικών δαπανών. Η βασική προϋπόθεση θα είναι να μην υπάρξουν αλλαγές στον ενεργειακό σχεδιασμό του φορέα, δεν θα κάνουμε τυφλή εφαρμογή των κανόνων αλλά με κρίση αγαθή.
«Αυτή είναι μια απόφαση που ελήφθη κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Ενημέρωσα τους συναδέλφους υπουργούς για το πού βρίσκεται η εξοικονόμηση ενέργειας ανά φορέα του υπουργείου τους» κατέληξε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Πηγή: protothema