Περίπου 4.700 γυναίκες εντοπίστηκαν με ευρήματα, ευτυχώς σε πρώιμο στάδιο, κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.
Αν κάτι δείχνουν τα στοιχεία από το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού, είναι τη μεγάλη σημασία που έχει η πρόληψη στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους ασθενειών. Παράλληλα όμως καταδεικνύει τη σπουδαιότητα της ύπαρξης ενός οργανωμένου πλαισίου στο δημόσιο σύστημα υγείας. Και το λέμε αυτό διότι το πρόγραμμα απευθύνονταν σε γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών.
Πόσες άλλες γυναίκες μικρότερης ηλικίας θα μπορούσαν να εντοπίσουν από νωρίς σημάδια της ασθένειας, αν ήταν ενταγμένες στο πρόγραμμα; Το ζητούμενο επομένως είναι η υλοποίηση ενός ολιστικού προγράμματος πρόληψης στις δημόσιες δομές υγείας, στο οποίο θα μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε γυναίκα στη χώρα.
Αυτό βεβαίως προϋποθέτει έναν δυναμικό αγώνα για τη χρηματοδότηση και στελέχωση των δομών υγείας της χώρας και ιδίως στην ελληνική περιφέρεια, όπου τα προβλήματα εντείνονται εδώ και χρόνια όπως διαπιστώνουμε και στο Ν. Καρδίτσας…
Κ. Π.