H Ιωάννα Νικολάου του ΣΠΑΚ μιλάει για τη θριαβευτική άνοδο στο «ΝΕΟ ΑΓΩΝΑ>

Η Ιωάννα Νικολάου, αποτελεί μία από τις εμβληματικές παρουσίες των τελευταίων ετών και πλαισιώνει την τριάδα των αρχηγών της γυναικείας ομάδας βόλεϊ του ΣΠΑΚ.  Σε συνέντευξή της στο «ΝΕΟ ΑΓΩΝΑ» στέκεται στην προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για να έρθει φέτος η μεγάλη επιτυχία της ανόδου στην Α2.

Παρά το νεαρό της ηλικίας της η Καρδιτσιώτισσα Κεντρικός είναι από τις πιο έμπειρες αθλήτριες του συλλόγου. Αποτελεί γέννημα – θρέμμα του συλλόγου, ξεκινώντας στην ηλικία των 11 ετών από τα αναπτυξιακά τμήματα του ΣΠΑΚ.

Λόγω του αναστήματος πολύ γρήγορα ξεχώρισε και με την παρότρυνση και από το οικογενειακό περιβάλλον ασχολήθηκε με το βόλεϊ. Λίγο μετά κλήθηκε στα κλιμάκια της εθνικής και στα 15 μου και με προτροπή της τότε προπονήτριας στον ΣΠΑΚ, ενσωματώθηκε στο γυναικείο τμήμα του Συλλόγου.

Εκεί όπου εδραιώθηκε με την στήριξη και του νυν προπονητή Θανάση Αλεξίου και αποτέλεσε τα επόμενα χρόνια μία από τις βασικές μονάδες, στις οποίες στηρίχθηκε η ομάδα.

Ιωάννα, καταρχήν συγχαρητήρια. ‘Ηταν μία αυθεντική και μία μεγάλη επιτυχία από το Σύλλογο- συνώνυμο του βόλεϊ στην Καρδίτσα και σεβαστός από πολλούς, τον ΣΠΑΚ Η άνοδος ήρθε μετά από μία μεγάλη προσπάθεια τόσο τη φετινή σεζόν όσο και των τελευταίων ετών:

«Σας ευχαριστούμε πολύ! Η φετινή μας άνοδος είναι κάτι το οποίο ονειρευτήκαμε επί σειρά ετών και φέτος πασχίσαμε για να το πετύχουμε. Αποδείξαμε την δυναμική της ομάδος και δικαιωθήκαμε για τους κόπους και τις θυσίες μας».

Από τους χορούς κάποτε για την παραμονή στη Β΄ κατηγορία της ΕΣΠΕΚΕΛ, στους …χορούς ανόδου στην Α2! Πως το εισπράξατε όλο αυτό και κυρίως εσύ που είσαι από την αρχή της προσπάθειας:

«Είμαι από τις τυχερές αθλήτριες γιατί έχω ζήσει πολλές όμορφες στιγμές με το σύλλογο. Από την άνοδο της ομάδας στην Β’ Εθνική το 2015 μέχρι την άνοδο στα σαλόνια της Α2 φέτος. Στο μεταίχμιο βιώσαμε και δύσκολες καταστάσεις με την ομάδα να προσπαθεί να διατηρήσει την θέση της στην κατηγορία ενώ άλλες χρονιές να μάχεται για την άνοδο που τελικά ήρθε φέτος».

Πέρυσι χάθηκε το πρωτάθλημα στις λεπτομέρειες και μετά από αρκετές δυσχέρειες. Φέτος όμως η ομάδα ξεκίνησε με αποκλειστικό στόχο την κατάκτησή του. Πέρα από την ενίσχυση του ρόστερ, ήταν και η θέληση των υπολοίπων κοριτσιών;

«Φέτος, όπως και άλλες χρονιές, έγιναν προσθήκες στο ρόστερ της ομάδος οι οποίες σίγουρα βοήθησαν σημαντικά. Ανεξάρτητα από αυτό, όλες οι αθλήτριες έπαιξαν το δικό τους ρόλο και χωρίς θέληση και σκληρή προσπάθεια δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Ο στόχος της ανόδου και η αγάπη για την ομάδα και το άθλημα είναι αυτά που μας παρακινούν, μολονότι κάποιες από εμάς δεν έχουμε οικονομικό κίνητρο».

Το γεγονός ότι ο ΣΠΑΚ μπήκε στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος στα κατευθείαν στα …βαθιά, κερδίζοντας τους δύο διεκδικητές, Ασκληπιό και ΑΕΛ, μέτρησε ψυχολογικά στη συνέχεια;

«Σε κάθε πρωτάθλημα υπάρχουν φαβορί όμως αυτό δεν σημαίνει κάτι, όλοι θα πρέπει να το αποδείξουν μέσα στο γήπεδο. Το γεγονός ότι νωρίς στο πρωτάθλημα υπερισχύσαμε δύο δυνατών αντιπάλων, σίγουρα μας έδωσε ψυχολογικό αβαντάζ».

Το πρωτάθλημα κρίθηκε από νωρίς σχετικά και ήρθε μία χαλάρωση στα ματς του Κυπέλλου. Ωστόσο η ομάδα επέστρεψε δριμύτερη στα μπαράζ. Σημαντικό το γεγονός ότι έγιναν στην Καρδίτσα και παρότι ξεκινήσατε με ήττα, στη συνέχεια έπαιξε όπως έπρεπε και κέρδισε την άνοδο…

«Η ομάδα φέτος είχε ανοδική πορεία. Η κατάκτηση του Κυπέλλου δεν ήταν πρωταρχικός μας στόχος. Την ίδια περίοδο προετοιμαζόμασταν για τα μπαράζ και «κρατούσαμε δυνάμεις» για αυτή την πρόκληση. Ηττηθήκαμε από έναν πολύ αξιόλογο αντίπαλο στο πρώτο παιχνίδι αλλά πετύχαμε δύο «καθαρές» νίκες στη συνέχεια. Η διεξαγωγή της διοργάνωσης στην πόλη μας έπαιξε σημαντικό ρόλο αφού μπορέσαμε να έχουμε την στήριξη του κόσμου που γέμισε τις κερκίδες και τις 3 ημέρες των αγώνων».

Φυσικά μεγάλο μερίδιο αναλογεί επίσης στη διοίκηση, το τεχνικό τιμ και όσους ήταν κοντά και στήριξαν την ομάδα…

«Ναι, είναι πολλοί αυτοί που μας βοήθησαν και μας στήριξαν σε αυτή την προσπάθεια και τους ευχαριστούμε πολύ. Η διοίκηση, το τεχνικό τιμ, οι χορηγοί, οι γονείς μας και όσοι στηρίζουν το σύλλογο έπαιξαν ο καθένας το δικό του ρόλο σε αυτή την επιτυχία».

Πάμε και στον κόσμο, που παραδοσιακά στην Καρδίτσα παρακολουθεί βόλεϊ.Οι φίλαθλοι αγκάλιασαν επίσης από την αρχή την προσπάθεια και την …’’έσπρωξαν’’ με τη συμπαράστασή τους στα κρίσιμα παιχνίδια.

«Το φίλαθλο κοινό της Καρδίτσας ήταν δίπλα μας σε όλη την πορεία μας. Το συναίσθημα του να αγωνίζεσαι σε ένα γεμάτο γήπεδο με τον κόσμο να σε ενθαρρύνει και να χαίρεται με την χαρά σου, είναι μοναδικό. Ευχαριστούμε πολύ όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους».

Και ερχόμαστε στη νέα μεγάλη πρόκληση που έρχεται, την Α2. Πως περιμένεις το νέο πρωτάθλημα και τη καινούργια πραγματικότητα που έρχεται;

«Ναι πρόκειται σίγουρα για μια πρόκληση. Το επίπεδο ανεβαίνει, οι απαιτήσεις αυξάνονται και η ομάδα θέλει να δείξει το καλύτερο της πρόσωπο στη νέα κατηγορία!»

Mε την εμπειρία που έχεις αποκομίσει τόσα χρόνια πιστεύεις ότι η περιοχή μπορεί να σηκώσει μια ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία; Παλαιότερα το ‘’άγγιξε’’ το ανδρικό….

«Ο αθλητισμός σε υψηλό επίπεδο για μια επαρχιακή ομάδα έχει δυσκολίες αλλά η ανδρική ομάδα του ΣΠΑΚ μας έχει δείξει τον δρόμο. Η περιοχή μας έχει αποδείξει πολλές φορές ότι μπορεί να σηκώσει μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και σπουδαίες επιτυχίες».

Προέρχεσαι από τα σπλάχνα της ομάδας . ‘Εναν σύλλογο που σε δύσκολο και ενίοτε ανταγωνιστικό περιβάλλον, καλλιεργεί τα τμήματα υποδομής και τον αθλητισμό…

«Ναι ξεκίνησα από τις ακαδημίες του ΣΠΑΚ και είχα την χαρά, με την ολοκλήρωση των σπουδών μου, να περάσω στα ίδια γήπεδα και ως γυμνάστρια. Την προηγούμενη σεζόν προπονούσα τα αναπτυξιακά τμήματα του συλλόγου και είδα την όρεξη και την αγάπη των νέων παιδιών για το άθλημα.

Τα παιδιά αυτά είναι το μέλλον της ομάδας και είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα κάθε φορά που βλέπω μια μικρότερη αθλήτρια να αφομοιώνεται στο ρόστερ της «μεγάλης» ομάδας. Ο σύλλογος, από την μεριά του, οφείλει να στηρίξει τα νέα παιδιά, δίνοντας τους τα σωστά πρότυπα και τα κατάλληλα εφόδια ώστε να μείνουν αφενός κοντά στον αθλητισμό, αφετέρου κοντά στον σύλλογο».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΟΥΡΚΑΣ