Η ενηµέρωση θέλει τους µυλωνάδες να βγαίνουν µπροστά και να προσφέρουν ως βάση τα 25 λεπτά το κιλό για την πρώτη ποιότητα, τις εταιρείες ζυµαρικών να ακολουθούν και το ελεύθερο εµπόριο να το σκέφτεται. Σε αυτό συνέβαλε και η διατήρηση στα ίδια επίπεδα για τέταρτη συνεχόµενη εβδοµάδα, της λίστας τιµών της Φότζια, όπου τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% διαπραγµατεύονται στα 340-345 ευρώ ο τόνος τιµή αποθήκης εµπόρου.

Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως τοποθετούν τα ελληνικά FOB στην περιοχή των 280 ευρώ ο τόνος για τη νέα σοδειά

Στην ελληνική αγορά, µια διαφορά των 1 έως 2 λεπτών το κιλό, είναι εκείνο που διαφοροποιεί προς το παρόν µεταποιητές (µύλους και βιοµηχανία ζυµαρικών) από τις τιµές των µεσιτών, µε άνθρωπο της αγοράς που ξεχωρίζει µεταξύ των µυλωνάδων, να υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που υπήρχε σήµερα διαθέσιµη νέα παραγωγή, θα πλήρωνε στο χωράφι µέχρι 25 λεπτά το κιλό για καλή ποιότητα σκληρού σίτου. Στο µεταξύ, µίας εκ των µεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων δεν έχει τοποθετηθεί ακόµα ως προς τις τιµές µε τις οποίες θα ξεκινήσει τις παραλαβές.

Κάπως έτσι, σε συνθήκες αυξηµένης αβεβαιότητας έχουν ξεκινήσει τα τελευταία 24ωρα τα αλώνια στη Νότια και Κεντρική Ελλάδα, µε τον καιρό να παραµένει δύσκολος και το εµπόριο να περιµένει στη γωνία… για τη ρεβάνς. Ήδη το γεγονός ότι σύσσωµοι, σ´ αυτή τη φάση, οι εν δυνάµει αγοραστές παραλαµβάνουν τα κριθάρια, χωρίς να ανακοινώνουν τιµή, είναι κάτι που θα πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα τους παραγωγούς. Μόλις τις τελευταίες ηµέρες ξεκίνησαν κάποια ζωοτροφάδικα να προσφέρουν 17 λεπτά για το κτηνοτροφικό κριθάρι, επίπεδο που θα µπορούσε να µεταφραστεί σε 18 λεπτά στον στάβλο, σε περιπτώσεις συνεργασίας παραγωγών µε κτηνοτρόφους.

Ένα χρόνο πριν, οι αγοραστές, όχι µόνο είχαν ανακοινώσει τιµή (35 λεπτά για το κριθάρι και 50 λεπτά για το σκληρό σιτάρι) αλλά έκαναν και ότι µπορούσαν για να συγκεντρώσουν ποσότητες. Φέτος το κλίµα είναι τελείως διαφορετικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως, η φράση που κυριαρχεί είναι… «φέρτο και θα δούµε».

Όπως έχει γράψει από την περασµένη εβδοµάδα το Agronews, η πρώτη απόπειρα του εµπορίου για… ανώµαλη προσγείωση των τιµών εκδηλώθηκε στις αρχές της εβδοµάδας, µε γνωστούς οίκους της Θεσσαλίας να διαµηνύουν µέσω των µεσιτών τιµή πέριξ των 15 λεπτών για το κριθάρι και µέχρι 23,λεπτά για το σκληρό σιτάρι. Η αγανάκτηση του αγροτικού κόσµου έχει παγώσει κατά κάποιο τρόπο την επισηµοποίησή τους, ωστόσο ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Αντίθετα η γενίκευση της πολιτικής των ανοιχτών τιµών, φέρνει πιο κοντά τους στόχους του ελεύθερου εµπορίου, αποδυναµώνοντας αντίστοιχα τη θέση των παραγωγών.

Να σηµειωθεί ότι πριν αποκαλύψει τις διαθέσεις του το ελεύθερο εµπόριο, οι µονάδες µεταποίησης ζωοτροφών άφηναν να εννοηθεί ότι η τιµή για τα κριθάρια νέας σοδειάς θα µπορούσε να παραµείνει πάνω από τα 20 λεπτά το κιλό.

Κάπως καλύτερα δείχνουν προς το παρόν τα πράγµατα στο σκληρό σιτάρι,καθώς το γεγονός ότι η διεθνής αγορά, στο συγκεκριµένο προϊόν κρατάει, αφήνει κάποια περιθώρια για καλύτερη τύχη των Ελλήνων παραγωγών που θα παραµείνουν ψύχραιµοι µέσα στα αλώνια. Άλλωστε στο σκληρό υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές αλλά και αντικρουόµενα συµφέροντα µεταξύ των εν δυνάµει αγοραστών που ενδεχοµένως να λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε µια κατρακύλα της τιµής το αµέσως επόµενο διάστηµα και µέχρι να ξεκαθαρίσουν οι παραγωγές και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στον Καναδά.

Επί 4 εβδοµάδες στα 345 ευρώ το σκληρό στη Φότζια, χρησµός η πτώση στα ναύλα

Τέταρτη εβδοµάδα συγκράτησης της πτωτικής τάσης των τιµών για τα σιτηρά διανύει η Φότζια, µε τη συνεδρίαση της Τετάρτης 7 Ιουνίου να διατηρεί την τιµή για το σκληρό σιτάρι στην περιοχή των 345 ευρώ ο τόνος. Οι τιµές στη νέα λίστα της Φότζια για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύονται στα 340-345 ευρώ ο τόνος. Για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 330-335 ευρώ ο τόνος.

Στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου πιέζονται κάτω από τα 290 ευρώ ο τόνος τα ελληνικά FOB, δεδοµένου ότι δεν υπάρχει διάθεση πώλησης από τους εξαγωγείς για τα αποθέµατα. Σχετικά µε τη νέα σοδειά ακούγονται τα 280 ευρώ ο τόνος παραδοτέο σε µύλο για σωστές ποιότητες, κάτι που µεταφράζεται σε τιµή παραγωγού κοντά στα 24 λεπτά για σιτάρια µε µέτριες προς χαµηλές πρωτεΐνες. Σε λίγο ξεκινάει και ο αλωνισµός στην Ιταλία, όπου και εκεί αναµένονται προβλήµατα µε τις πρωτεΐνες, οι οποίες λογικά θα κινηθούν σε µέτριες προς χαµηλές µετρήσεις, ενώ ερωτηµατικό παραµένουν και τα υαλώδη έπειτα από τις τελευταίες βροχοπτώσεις.

Την ίδια στιγµή ακόµα και η ξηρασία στην Ισπανία, που πράγµατι αντιµετωπίζει σοβαρές ελλείψεις, δεν βοηθά τις τιµές, µε Ισπανούς εισαγωγείς πριν λίγες ηµέρες να προτείνουν επίπεδα τιµών στα 295 ευρώ ο τόνος, χωρίς ωστόσο ανταπόκριση από τους εγχώριους µεσίτες, µε αποτέλεσµα οι τιµές και στις προσφορές των Ισπανών να κινούνται προς τα 280 ευρώ. Έτσι, µε τα µαλακά σιτάρια σε ελεύθερη πτώση και την παραγωγή του σκληρού µάλλον άφθονη αν και προβληµατική, το µόνο πράγµα που θα µπορούσε την τάση στην αγορά θα ήταν κάποια κακή είδηση από τον Καναδά, που προς το παρόν δεν υπάρχει.

Αντιθέτως, ένας παράγοντας που θα µπορούσε εύκολα να πιέσει και άλλο τις τιµές, είναι ο δείκτης τιµών µεταφορών Baltic Dry Index ο οποίος την προηγούµενη εβδοµάδα, στην σκιά της υποχώρησης της τιµής πετρελαίου, έγραψε απώλειες της τάξης του 24,6%. Σε περίπτωση που διατηρηθεί λοιπόν κάτω από τις 1.000 µονάδες και µέχρι τον προσεχή Νοέµβριο, οπότε και ο Καναδάς αναµένει µια παραγωγή κοντά στους 6 εκατ. τόνους µε βάση τις σπορές που έχουν γίνει και βρίσκονται σε εξέλιξη, τότε διευκολύνονται οι ανταγωνιστικές εισαγωγές από τον Καναδά.

Σε κάθε περίπτωση, η τιμή FOB για την πρώτη ποιότητα καναδέζικου σκληρού σίτου, έπεσε στα 496 καναδικά δολάρια ο τόνος, επίπεδο τιμής που αντιστοιχεί σε περίπου 346 ευρώ, αφού παρά την υποχώρησή της (-1,20%) η ενίσχυση του δολαρίου Καναδά έναντι του ευρώ, ισοστάθμισε την υποχώρηση των τιμών. Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Απρίλιο, η τιμή FOB για το καναδέζικο σκληρό, ανερχόταν στα 395 ευρώ ο τόνος, δηλαδή η πτώση της τιμής υπερβαίνει το 12% και πρόκειται για μια δυσεύρετη ποιότητα συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές παραγωγές.

Η μέση τιμή παραγωγού στον Καναδά για αυτές τις ποιότητες σε ποσότητες από την περσινή σοδειά, είναι στα 276 ευρώ ο τόνος, σύμφωνα με την καταγραφή της Επιτροπής Σιτηρών του Σασκάτσουαν.

Αδύναµη η ανοδική αντίδραση στα µαλακά σιτάρια, αυξηµένη 4,6% η ευρωπαϊκή παραγωγή

Προσεγγίζοντας χαµηλά περιόδου στα 215 ευρώ ο τόνος την περασµένη εβδοµάδα, τα συµβόλαια για τα µαλακά σιτάρια, µε ηµεροµηνία παράδοσης τον Σεπτέµβριο του 2023, αντέδρασαν ανοδικά τα προηγούµενα 24ωρα, δοκιµάζοντας τιµές οριακά πάνω από τα 230 ευρώ. Ωστόσο, οι διαπιστώσεις για µια υψηλή παραγωγή µε καλές ποιότητες δεν άργησαν να αποτυπωθούν στις διαθέσεις των αγορών, µε τις τιµές να χάνουν εκ νέου τα 230 ευρώ. Η παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ αναµένεται να φθάσει τα 277 εκατοµµύρια τόνους (+4,6% σε σύγκριση µε τη συγκοµιδή του 2022), ωστόσο λίγο χαµηλότερη από τον µέσο όρο της παραγωγής σιτηρών των τελευταίων 5 ετών.

Παρά τη µείωση της καλλιεργούµενης έκτασης το 2023 (-3,8%), οι αναµενόµενες υψηλές αποδόσεις των σιτηρών αναµένεται να εξασφαλίσουν καλύτερο αποτέλεσµα από αυτό του 2022. Χαρακτηριστικά, περισσότερο από το 90% του µαλακού σίτου της Γαλλίας έχει αξιολογηθεί ως «καλό» ή «πολύ καλό», η υψηλότερη αξιολόγηση εδώ και µια δεκαετία.

Πηγή: agronews.gr