Ένα άτυπο αγροτικό debate των πολιτικών αρχηγών θα είχε ενδιαφέρον για να δούμε ποιες είναι οι θέσεις τους για τον ευαίσθητο πρωτογενή τομέα.

Η εστίαση των πολιτικών κομμάτων τόσο της ΝΔ που κυβέρνησε την τελευταία 4ετία, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ έχει να κάνει με τη μείωση του κόστους παραγωγής. Η ΝΔ υποστηρίζει ότι αυτή επανέφερε την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο που είχε κόψει με το τρίτο μνημόνιο ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι μείωσε τη φορολογία στους αγρότες ανεβάζοντας το αφορολόγητο στα 10 χιλιάδες ευρώ.

Επίσης στο πρόγραμμά της επισημαίνεται ότι με τη μείωση της φορολογίας κατά 50% των αγροτών που συμμετέχουν σε συλλογικά σχήματα (συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών) και στη συμβολαιακή γεωργία προωθεί το συνεργατισμό ως απάντηση στη δυνατότητα να αποκτήσουν διαπραγματευτική δύναμη οι αγρότες και να μην είναι έρμαιο στις διαθέσεις των εμπόρων και των μεσιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη (όπως και το ΠΑΣΟΚ) μιλούν για οριστική κατάργηση του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες, καθώς θεωρούν ότι τα 70 εκατομμύρια ευρώ που δέσμευσε για φέτος η κυβέρνηση της ΝΔ καλύπτουν μικρό μέρος του κόστους των καυσίμων, ενώ στέκονται και στην ανάγκη να υπάρξει ένας κρατικός βραχίονας σε μια από τις 4 συστημικές τράπεζες για τη δημιουργία «αγροτικής πίστης» και τη χορήγηση μικροδανείων σε καλλιεργητές, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών