Γράφει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Το κεφάλαιο των ακινήτων επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τη σκέψη των πολιτών που ενδιαφέρονται να ενοικιάσουν ή να αγοράσουν οικία, καθώς οι τάσεις παραμένουν ανοδικές διαμορφώνοντας ένα ασφυκτικό τοπίο για κάθε ενδιαφερόμενο.

Την περίοδο αυτή που διανύουμε, μας φέρνει όλο και πιο κοντά στη γνωστοποίηση των βάσεων των πανεπιστημιακών σχολών, συνεπώς όσο κυλούν οι μέρες τόσο πιο πολλά άτομα της νεαρής ηλικίας βρίσκονται σε αναζήτηση σπιτιού.

Συγκεκριμένα όπως σημείωναν μεσίτες της Καρδίτσας, με το που παρήλθε ο χρόνος των Πανελλήνιων εξετάσεων άρχισε η δύσκολη αναζήτηση, με τις λίγες καλές ευκαιρίες στην αγορά και τους γονείς να προσπαθούν να ανταποκριθούν σε ένα περιβάλλον εξωφρενικών απαιτήσεων.

Η δυσμενής κατάσταση με τις υψηλές τιμές των ενοικίων στην Καρδίτσα, επηρεάζει φυσικά και τους ντόπιους. «Οι τιμές των ενοικίων στην περιοχή κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά. Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών επιδιώκουν μια καλή, συμφέρουσα για τους ίδιους τιμή, η οποία είναι παραδόξως υψηλότερη από την πραγματική αξία. Παρότι η εκτίμηση των μεσιτών κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα όσον αφορά την τιμή εκκίνησης, οι ιδιοκτήτες εμφανώς επηρεασμένοι από την αγορά και τον διπλανό, κοστολογούν πολύ υψηλότερο ποσό. Για παράδειγμα, παρατηρείται ότι οικίες που θα έπρεπε να παραχωρούνταν με ενοίκιο 250 ευρώ το μήνα, φθάνουν στα αυτιά των ενδιαφερόμενων στη τιμή των 350 ευρώ! Ακόμη κι αν δεν το βρουν από κάποιον επίδοξο φοιτητή, η τιμή παραμένει υψηλά και για τους ντόπιους δημότες», συμπληρώνουν.

Μια ακόμη παράμετρος που χρειάζεται να ληφθεί υπόψιν, είναι η επιδότηση ενοικίου που δικαιούνται εργαζόμενοι λόγω μισθολογικών κριτηρίων, σύμφωνα με τους Καρδιτσιώτες μεσίτες.

«Εφόσον κάποιοι ιδιοκτήτες έχουν επίγνωση αυτής της επιδότησης που λαμβάνει κανείς, τότε με τη σειρά τους διατηρούν ανοδικά την τιμή του ενοικίου», προσθέτουν. Επιπλέον, επικρατεί μικρή προσφορά και μεγάλη ζήτηση. Οι διαθέσιμες οικίες προς ενοικίαση είναι ελάχιστες στην Καρδίτσα, με αρκετά ιδιόκτητα, αλλά με τη ζήτηση να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Από την πλευρά του, ο κόσμος είναι πλέον υποψιασμένος όσον αφορά την εύρεση σπιτιού. Μεσίτες της Καρδίτσας υπογραμμίζουν ότι οι πολίτες δείχνουν υπομονή έως ότου βρεθεί η καλή ευκαιρία, ξεχωρίζουν πλέον τις υψηλές δυσανάλογες τιμές για την αξία μιας οικίας και δεν προβαίνουν σε καμία κίνηση έως ότου αισθανθούν σίγουροι για την επιλογή τους.

Στον τομέα της αγοράς ακινήτων, ανοδικά κινούνται οι τιμές με τις ευκαιρίες να είναι εξίσου ελάχιστες στην Καρδίτσα.

Μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτι μου», δικαιούχοι συνάντησαν δυσκολίες να βρουν σπίτι που να πληροί τις προϋποθέσεις, όπως λόγου χάρη να είναι οικοδομή του 2007 και πολύ πιο προηγούμενων χρόνων. Οι μεσίτες έκαναν λόγο για  αδυναμία κάποιων δικαιούχων να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα, παρότι τα συμβόλαιά τους κρίνονται έτοιμα.

«Αναμένουν τελικές εγκρίσεις από την ΕΑΤ όπως συμβαίνει πάντα με την χορήγηση κάποιου δανείου. Τα σπίτια αυτά που ανήκουν στο πρόγραμμα ίσως είναι αξίας 110.000 ευρώ. Οπότε οι μηχανικοί και εργολάβοι που ανεγείρουν οικοδομή και είναι προφανώς νέας κατασκευής, τα αξιώνουν εύλογα πολύ περισσότερα.

Συνεπώς, η αγορά των ακινήτων βιώνει σύγχυση, διότι ακόμη και τα προγράμματα που επιδιώκουν στήριξη στον πολίτη, δεν έχουν προβλέψει ιδιόμορφα χαρακτηριστικά σε κάθε περιοχή», κατέληξαν.