Σταδιακή υποχώρηση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις τιμές παραγωγού στα είδη γάλακτος τόσο στο Νομό Καρδίτσας, όσο και σε ολόκληρη την χώρα.

Η πτώση που αποτυπώνεται στη τιμή παραγωγού, ακολουθεί την αντίστοιχη που ήδη διαμορφώνεται στην Ευρώπη, ενώ σε διαρκή αποκλιμάκωση βρίσκεται κυρίως το αγελαδινό γάλα.

Ας μη ξεχνάμε άλλωστε, ότι με την έξαρση της ενεργειακής κρίσης ο κτηνοτροφικός κλάδος επηρεάστηκε σε έντονο βαθμό, καθώς οι τιμές κινούνταν ανοδικά σε σημείο που έφερε ανυπέρβλητα εμπόδια στους αγελαδοτρόφους, τις μονάδες παραγωγής και τις φάρμες.

Τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου θα καθορίσουν νέες τιμές Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο «Νέο Αγώνα», ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, κ. Γιώργος Βαϊόπουλος, η τιμή στο αγελαδινό γάλα υποχώρησε στα 47 – 48 λεπτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ένα χρόνο το συναντούσαμε στα 42 – 43 λεπτά, ενώ έφθασε τέλη του έτους 2022 ακόμη και στα 59 λεπτά! «Όσον αφορά στο πρόβειο και γίδινο γάλα, οι τιμές τους κυμαίνονται στο 1,65 – 1,70 ευρώ το λίτρο, όπως έχουν διαμορφωθεί με τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί από τον περασμένο Οκτώβριο.

Αναμένουμε βέβαια, τα αναεωμένα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου 2023 που θα καθορίσουν διαφορετική τιμή, και ευελπιστούμε να MHN είναι χαμηλότερη σε σχέση με την τωρινή.

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του «Νέου Αγώνα»