Σε επτά ενεργειακές κοινότητες θα συμμετάσχει ο Δήμος Καρδίτσας

Tη συμμετοχή του Δήμου Καρδίτσας με μία συνεταιριστική μερίδα σε επτά ενεργειακές κοινότητες ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας στην πρόσφατη συνεδρίασή του.

Συγκεκριμένα με βάση την απόφαση, όπως καταγράφει ο Νέος Αγών, ο Δήμος θα συμμετάσχει με ποσοστό 1,2% σε κάθε μία από τις ενεργειακές κοινότητες, ενώ το σώμα ενέκρινε τα καταστατικά τους εφόσον τροποποιηθούν ώστε να απαλλάσσεται ρητώς από την οικονομική ευθύνη για οποιεσδήποτε ζημιές, δάνεια, βάρη και υποθήκες από οποιαδήποτε αιτία, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη συμμετοχή του στις ανωτέρω Ενεργειακές Κοινότητες.

Ο Δήμος θα λαμβάνει το 1,2% του ετήσιου κύκλου εργασιών που του αναλογούν εκ του ποσοστού του από την λειτουργία των ενεργειακών κοινοτήτων, ενώ δεν θα έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τη συμμετοχή του.  Μειοψήφησαν σύμφωνα με τη διενεργηθείσα ψηφοφορία οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Κρανιάς και Μπούτα .

Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ηλίας Σχορετσανίτης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Όπως όλοι γνωρίζουμε ο Δήμος Καρδίτσας έχει στρατηγικό στόχο τη μείωση του ενεργειακού του αποτυπώματος όπως απορρέει από το Σύμφωνο των Δημάρχων. Κατά συνέπεια είμαστε δεσμευμένοι στην αποστολή της Κλιματικής Ουδετερότητας μέχρι το 2050 και απαιτούνται ενέργειες που απηχούν όχι μόνο την πολιτική μας διάθεση, αλλά και την ουσία που είναι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, οι δράσεις εξοικονόμηση ενέργειας, η παρακολούθηση δεικτών, η καλλιέργεια κουλτούρας φιλικής προς το περιβάλλον μεταξύ των πολιτών και ιδιαιτέρα της νέας γενιάς κλπ. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος μας βίωσε έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οφείλει να συμμετέχει στην παγκόσμια εκστρατεία για το κλίμα.

Τα οφέλη, όμως, δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά. Η συμμετοχή του Δήμου δεν αφορά μία μόνο ενεργειακή κοινότητα, αλλά μια ομάδα επτά ενεργειακών κοινοτήτων κάτω από την ίδια επενδυτική ομπρέλα, με συνολικό ποσοστό 1,2%. Αυτό μεταφράζεται σε έσοδα για το ταμείο του Δήμου ύψους περίπου 200.000€ κατ’ έτος για τα επόμενα 20 χρόνια. Με άλλα λόγια θα εισπράττουμε το 1,2% του ετήσιου κύκλου εργασιών της ενεργειακής κοινότητας (εκτιμώμενο έτος λειτουργίας στα τέλη του 2024), χωρίς ο Δήμος μας να συμμετέχει σε ζημίες, δανειοδοτήσεις, υποθήκες και εκκαθαρίσεις σε περίπτωση πτώχευσης, όροι που θα αναγράφονται ρητά στο μεταξύ μας συμφωνητικό και καταστατικό των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα προκαταβολής του ετήσιου ποσού κατά την έναρξη λειτουργίας του έργου».