Μάγεψε η αποψινή Αυγουστιάτικη Πανσέληνος (φωτο)

Η αποψινή Αυγουστιάτικη Πανσέληνος «μαγνήτισε» τα πλήθη και τους Καρδιτσιώτες κυρίως όσους βρέθηκαν στον ορεινό όγκο του Νομού.

Το ολόγιομο φεγγάρι… φώτισε απόψε τον ουρανό και ήταν ένας καλός λόγος να κοιτάξουν οι πολίτες τον ουρανό, αφού οι εικόνες που προσέφερε ήταν μαγευτικές και μοναδικές.

Πρόκειται για το Φεγγάρι του Οξύρυγχου, πιο γνωστό όμως ως Αυγουστιάτικη Πανσέληνος. Το όνομα “Φεγγάρι του Οξύρρυγχου” και “Φεγγάρι της Μουρούνας” το έλαβε στην αρχαιότητα από το ψάρεμα που γίνονταν την περίοδο αυτή. Στην αρχαιότητα ο χρόνος δεν χωριζόταν σε μήνες, αλλά με βάση τις Πανσελήνους. Τα φεγγάρια ονομάζονταν ανάλογα με τις γεωργικές εργασίες ή τις δραστηριότητες που σχετίζονταν με τη συγκεκριμένη περίοδο. Όμως η αποψινή Πανσέληνος δεν είναι η μοναδική του φετινού Αυγούστου καθώς θα δούμε και μια δεύτερη στον ουρανό. Στο τέλος του μήνα και συγκεκριμένα στις 31 Αυγούστου θα ακολουθήσει και η «Μπλε Πανσέληνος». Η δεύτερη πανσέληνος θα συμβεί στις 31 Αυγούστου στις 21:36.

Πρόκειται για ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο με δύο «υπερπανσέληνους» που δεν πρόκειται να ξανασυμβεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2037. Για τη συμπλήρωση των φάσεων της Σελήνης χρειάζονται 29 μέρες, 12 ώρες, 44 λεπτά και 2,86 δευτερόλεπτα. Ο χρόνος αυτός ονομάζεται συνοδικός μήνας και είναι η χρονική περίοδος μεταξύ δύο διαδοχικών πανσελήνων ή δύο διαδοχικών φάσεων Νέας Σελήνης, από την οποία γεννήθηκε ο ημερολογιακός μήνας.