Πώς αντιμετωπίζουμε μια αιμορραγία

Με αφορμή Δυστυχώς το θανάσιμο τραυματισμό ενός ανθρώπου και την άσχημη κατάληξη από ακατάσχετη αιμορραγία στα τελευταία οπαδικά επεισόδια Καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια πράγματα.

ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η ΑΙΜΟΡΡΑΓΊΑ

Αιμορραγία είναι όταν διαφύγει μεγάλη ποσότητα αίματος από τα αγγεία, συνηθέστερα μετά από κάποιο τραυματισμό.


Γράφει ο Σπύρος Ξυλωμένος
Διασώστης ΕΚΑΒ Τομέας
Καρδίτσας Εκπαιδευτής

ΕΙΔΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ

Η αιμορραγία μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη για τη ζωή του ατόμου και πρέπει να αναγνωρίζεται και να κατατάσσεται ανάλογα με τη σοβαρότητά της ως επείγον περιστατικό που απαιτεί ιατρική φροντίδα.

Άμεση ανάγκη αντιμετώπισης με την ταχύτερη δυνατή μεταφορά στο νοσοκομείο απαιτούν η μαζική αιμορραγία, ο βαρύς τραυματισμός ιδίως στο κεφάλι και τα τραύματα στο θώρακα
Κατεπείγουσα ανάγκη με αντιμετώπιση εντός 1 ώρας απαιτούν η ελεγχόμενη αιμορραγία, η πολτοποίηση άκρων και το κοιλιακό τραύμα
Επείγουσα ανάγκη με αντιμετώπιση εντός 3 ωρών χρειάζονται τα κατάγματα λεκάνης, σπονδυλικής στήλης και αυτά που είναι ιδιαίτερα βαθιά
Μη επείγουσα ανάγκη χωρίς να απαιτείται μεταφορά στο νοσοκομείο είναι τα απλά και επιπόλαια κατάγματα

ΠΏΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΊΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΙΜΟΡΡΑΓΊΑ;

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης μια αιμορραγίας είναι η άσκηση άμεσης πίεση πάνω στο τραύμα με τα χέρια σας. Τοποθετήστε ένα κομμάτι υφάσματος πάνω στο τραύμα και ασκείστε πίεση για να σταματήσει η αιμορραγία. Προσπαθήστε να μην έρθετε σε επαφή με το αίμα ειδικά αν έχετε πληγές ή αμυχές στα χέρια σας. Ανυψώστε το μέλος πάνω από το επίπεδο της καρδιάς, διατηρώντας την πίεση. Η ανύψωση του τραυματισμένου άκρου μειώνει την ροή αίματος και έτσι διευκολύνει τη διακοπη της αιμορραγίας.

Ο τραυματίας δεν πρέπει να είναι όρθιος, καθώς μια σοβαρή αιμορραγία μπορεί να προκαλέσει ζάλη και κατάρρευση. Βάλτε το άτομο να καθίσει ή να ξαπλώσει, και υποστηρίξτε τον ψυχολογικά.

Οι περισσότερες αιμορραγίες σταματούν μετά από 10 – 15 λεπτά πίεσης. Αν οι γάζες γεμίσουν αίμα δεν τις αφαιρούμε αλλά προσθέτουμε και άλλες πάνω στις ήδη υπάρχουσες.

ΕΝΣΦΗΝΩΣΗ ΞΕΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Όλα τα τραύματα με ενσφηνωμένο ένα ξένο σώμα είναι ύπουλα γιατί ποτέ δεν γνωρίζουμε τί ακριβώς έχει τραυματιστεί κάτω από το δέρμα. Η αφαίρεση του ξένου σώματος θα πρέπει να γίνεται μόνο χειρουργικά και ποτέ στον τόπο του ατυχήματος.

Τα ξένα σώματα σταθεροποιούνται στο σημείο που βρέθηκαν με υφάσματα και ότι άλλο μπορεί να βρούμε στον τόπο του συμβάντος.

Τυχόν αιμορραγία από το τραύμα αντιμετωπίζεται με άμεση πίεση περιμετρικά του τραύματος.
Στην περίπτωση ακρωτηριασμου η τραυματισμού μεγάλου αγγείου μηριαίου η βραχιόνιο ασκούμε τη μέθοδο tourniquet
Βλέπουμε παρακάτω την διαδικασία.

ΠΌΤΕ Η ΑΙΜΟΡΡΑΓΊΑ ΕΊΝΑΙ ΑΠΕΙΛΙΤΙΚΉ ΓΙΑ ΤΟ ΆΤΟΜΟ;

Η αιμορραγία θεωρείται άμεσα απειλητική για τη ζωή εάν:

i. Υπάρχει σταθερή ή κατά ριπάς ροή αίματος από το τραύμα.

ii. Σχηματίζεται λίμνη αίματος στο έδαφος κάτω από τον τραυματία.

iii. Τα ρούχα πάνω από το τραύμα εμποτίζονται με αίμα.

iv. Η άμεση πίεση είναι αναποτελεσματική και τα υφάσματα διαρκώς εμποτίζονται με αίμα.

v. Υπάρχει τραυματικός ακρωτηριασμός μέλους.

vi. Ο τραυματίας είναι αναίσθητος, ωχρός και δεν αντιλαμβάνεται σωστά το περιβάλλον και τα πρόσωπα γύρω του.

Σε κάθε περίπτωση μετά από τις οποιεσδήποτε ενέργειες μας καλούμε εξειδικευμένη βοήθεια το ΕΚΑΒ στα τηλέφωνα 166 η 112.