Καρδίτσα: άσκηση αντιμετώπισης φωτιάς και τραυματισμού εργαζόμενου στον ΥΗΣ Πλαστήρα μετά από ισχυρό σεισμό (φωτο & βίντεο)

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ, ΤΟ ΕΚΑΒ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ

Ισχυρός σεισμός διάρκειας άνω των 15 δευτερολέπτων έπληξε το Ν. Καρδίτσας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός εργαζομένου στον Υδροηλεκτρικό Σταθμό Ν. Πλαστήρα (Ταυρωπού) και την ξαφνική έκρηξη στο χώρο των μετασχηματιστών.

Οι εργαζόμενοι στον Σταθμό εφάρμοσαν το Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων, ενώ παράλληλα ειδοποιήθηκαν και έφθασαν στο σημείο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, η Αστυνομία και το τμήμα Πολιτικής Προστασίας.

Ευτυχώς δεν πρόκειται για κάποιο πραγματικό γεγονός, αλλά για το σενάριο της μεγάλης άσκησης ετοιμότητας και αποτελεσματικής αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί με μεγάλη επιτυχία στον ΥΗΣ από την Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας της ΔΕΗ, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ και την ΕΛ.ΑΣ. Η άσκηση, την οποία κατέγραψε ο Νέος Αγών, είχε την κωδική ονομασία «Πλαστήρας 2023».

Τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής στην άσκηση είχε ο αναπλ. Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Καρδίτσας Αντιπύραρχος Στυλιανός Φούκας. Στην άσκηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Διευθύντρια του Σταθμού κ. Αμαλία Σταφυλά και ο κ. Χρυσόστομος Νάσκος Τομεάρχης σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και πολιτικής προστασίας της ΔΕΗ. Παράλληλα την άσκηση παρακολούθησε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδιτσας κ. Κωνσταντίνος Τσιώλης, ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων η Βουλευτής Καρδίτσας της ΝΔ κ. Ασημίνα Σκόνδρα, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Σωτήρης Αντωνίου.

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Το σενάριο της άσκησης είχε ως εξής: Στις 30 Μαρτίου και ώρα 10.08, ισχυρό σεισμικό φαινόμενο πλήττει την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Ο σεισμός έχει μεγάλη ένταση και διάρκεια άνω των 15 δευτερολέπτων. Πέφτουν βιβλιοθήκες, έπιπλα και γυψοσανίδες σε διάφορα κτήρια του Σταθμού.

Φάση 1η

Οι εργαζόμενοι του ΥΗΣ εφαρμόζουν τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί για αυτές τις περιπτώσεις.

Ηχεί ο συναγερμός του Εργοστασίου και δίνεται εντολή από τον Συντονιστή Σχεδίου για άμεση εκκένωση του εργοστασίου από το προσωπικό όπως προβλέπεται στο Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκακτων Καταστάσεων. Γίνεται καταμέτρηση του προσωπικού και βρίσκεται ένας αγνοούμενος. Ο αγνοούμενους είναι τελικά τραυματίας στο υπόγειο των αντλιών ψύξεως της Μονάδας Νο 1 του Σταθμού. Δίνεται εντολή στην ομάδα Α’ βοηθειών να κατευθυνθεί προς τον τραυματία και τα μέλη της ομάδας κατευθύνονται στο χώρο του συμβάντος.

Ξαφνική έκρηξη στο χώρο των μετασχηματιστών αιφνιδιάζει τους πάντες στο Σταθμό. Περίεργες φωτεινές ηλεκτρικές δεσμίδες και δυνατός θόρυβος ηλεκτρισμού φοβίζει τους εργαζόμενους οι οποίοι καλύπτονται μακριά από το χώρο των μετασχηματιστών. Δίνεται εντολή για το σταμάτημα των Μονάδων έτσι ώστε η ομάδα πυρασφαλείας να μπορεί να πλησιάσει τον καιγόμενο μετασχηματιστή και να ξεκινήσει κατάσβεση. Δίνεται εντολή στον Συντονιστή προσωπικού να τηλεφωνήσει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρδίτσας και να ζητήσει βοήθεια. Την ίδια στιγμή ο αρχηγός της ομάδας Α΄ βοηθειών αναφέρει ότι ο εργαζόμενος που έχει τραυματιστεί δεν μπορεί να περπατήσει και ζητείται η συνδρομή του ΕΚΑΒ.
Ενημερώνονται η Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, η ΕΛΑΣ και το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και της Π.Ε Καρδίτσας.

Φάση 2η

Στο σημείο καταφθάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρδίτσας με τρία οχήματα και επιχειρεί κατάσβεση στον μετασχηματιστή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διοικητή της Πυροσβεστικής θα πάρει αρκετή ώρα να σβήσει η φωτιά. Κατανέμονται οι αρμοδιότητες και η περιοχή δράσης από τον επικεφαλής.

Πέντε λεπτά αργότερα καταφθάνει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Το πλήρωμα παρέχει τις πρώτες βοήθειες, και μεταφέρει τον τραυματία προς το νοσοκομείο Καρδίτσας.

Ο Συντονιστής Σχεδίου δίνει εντολή μέσω του Συντονιστή Πυρασφαλείας να είναι σε ετοιμότητα η υποομάδα απορρύπανσης προκειμένου να καθαρίσει τυχόν κατάλοιπα μόλις σβήσει η φωτιά στον μετασχηματιστή.

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έχει φτάσει στον τόπο του συμβάντος ενημερώνεται από τον επικεφαλής του Σταθμού για την εξέλιξη αυτού.

Το τμήμα Τροχαίας Καρδίτσας συνδράμει στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας για την έγκαιρη μετάβαση των πυροσβεστικών οχημάτων και τον αποκλεισμό του χώρου όπου επιχειρούν ομάδες άμεσης επέμβασης.

Οι λοιπές πυροσβεστικές δυνάμεις παίρνουν κατάλληλες θέσεις στον υπαίθριο χώρο της εγκατάστασης και με κριτήριο την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια προχωρούν στο έργο της κατάσβεσης.

Aναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα