Οι καταστροφές στο Ν. Καρδίτσας «χτύπησαν» ψυχική υγεία και καρδιά (φωτο & βίντεο) - εσπερίδα από Ιατρικό Σύλλογο- Ι. Μητρόπολη

Καταξιωμένοι επιστήμονες παρουσιάζουν τα νέα δεδομένα πάνω στα καρδιαγγειακά νοσήματα και στις παθήσεις ψυχικής υγείας * Υφυπ. Υγείας Δημ. Βαρτζόπουλος: «καθήκον μας η βελτίωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας»

Τα νέα δεδομένα πάνω στα καρδιολογικά – καρδιαγγειακά νοσήματα και στα ζητήματα ψυχικής υγείας, καθώς και οι θεραπευτικές επιλογές που προσφέρει η επιστήμη μέσα από την εξέλιξή της, αποτελούν αντικείμενο της σπουδαίας διεπιστημονικής εσπερίδας που πραγματοποιείται σήμερα (26/4) το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων Σοφίας, Ιωάννου Χρυσοστόμου και Σπυρίδωνος Καρδίτσας.

Στην εσπερίδα, την οποία διοργανώνουν η Ι. Μητρόπολη σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Καρδίτσας, κορυφαίοι επιστήμονες στο χώρο της καρδιολογίας, της καρδιοχειρουργικής και της ψυχικής υγείας παρουσιάζουν τα δεδομένα πάνω στους τομείς τους. Ομιλητές είναι ο Καρδιτσιώτης Καρδιοχειρουργός Δρ. Χριστόφορος Κωτούλας, ο Δρ. Κων/νος Τσιούφης Καθηγητής Καρδιολογίας, ο Δρ. Δημήτριος Τσιαχρής Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας, η Δρ. Γεωργία Μπαλτά Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπεύτρια και ο Δρ. Κων/νος Φουντουλάκης καθηγητής ψυχιατρικής.

Το «παρών» δίνει μάλιστα ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτριος Βαρτζόπουλος. Παρόντες επίσης είναι μεταξύ άλλων οι ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θωμάς Σίμος, ο αναπλ. Πρόεδρος Δημήτρης Παπούλιας και μέλη της Διοίκησης του Συλλόγου, ο Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος, οι Βουλευτές Κώστας Τσιάρας και Τέλης Σπάνιας, οι Δήμαρχοι Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος και Σοφάδων Δημοσθένης Κατσής, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καρδίτσας Κώστας Τέλιος, η Αντιδήμαρχος Καρδίτσας Όλγα Μακρή, ο Αστυνομικός Διευθυντής Στέλιος Μπιλιάλης, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Μαίρη Κουτσιούμπα και πολίτες.

Οι καταστροφές στο Ν. Καρδίτσας
«χτύπησαν» ψυχική υγεία και καρδιά

Σε δήλωσή του στον «Νέο Αγώνα» ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θωμάς Σίμος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη εσπερίδα ως την αρχή μιας κοινής προσπάθειας με την Ιερά Μητρόπολη στο πλαίσιο ανάδειξης θεμάτων υγείας.
«Οι δράσεις αυτές εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο εξωστρέφειας που Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας και της ευαισθησίας με την οποία προσεγγίζει ο Σύλλογος τα κοινωνικά θέματα» ανέφερε μεταξύ άλλων. Πρόσθεσε ότι τα θέματα καρδιολογίας και ψυχικής υγείας είναι επίκαιρα όσο ποτέ. Σημείωσε μάλιστα ότι στα χρόνια της κρίσης και ειδικά στην περιοχή μας μετά τις μεγάλες καταστροφές του Ιανού και του Ντάνιελ, έχουν αυξηθεί πολύ τα προβλήματα ψυχικής υγείας (τα περιστατικά καταθλίψεων και αγχωδών διαταραχών), όπως και οι εμφανίσεις καρδιολογικών προβλημάτων.

Δημ. Βαρτζόπουλος: «καθήκον μας
η βελτίωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας»

Ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτριος Βαρτζόπουλος εξήρε τη σημασία της εσπερίδας. Ανέφερε ότι ψυχική υγεία και καρδιαγγειακά νοσήματα έχουν τεράστια συνάφεια. «Η εν γένει συμπεριφορά μας επηρεάζει πάρα πολύ την εξέλιξη, την πρόληψη και την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων» είπε και πρόσθεσε: «όσον αφορά την αντιμετώπιση καρδιολογικών και καρδιοχειρουργικών προβλημάτων η χώρα μας πρωτοπορεί. Υπάρχει αριστεία, με καρδιολογικά και καρδιοχειρουργικά κέντρα που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα αντίστοιχα του εξωτερικού. Μακάρι να μπορούσα να πω το ίδιο και για το δικό μυ χαρτοφυλάκιο της ψυχικής υγείας. Δυστυχώς πέρα από την ταλαιπωρία που είχαμε ως χώρα με την τριπλή χρεοκοπία, ήρθε και η πανδημία να δώσει άλλες προτεραιότητες στην οικοδόμηση υπηρεσιών υγείας. Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας δεν μπόρεσαν να έχουν την υποστήριξη και χρηματοδότηση που θα είχαν από άλλες συνθήκες. Αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο καθήκον από πλευράς μας για την ποσοτική και ποιοτική βελτίωση των συγκεκριμένων υπηρεσιών. Εισάγουμε στο κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο που αλλάζει πλήρως τον τρόπο διοικήσεως των υπηρεσιών υγείας και χάρη στον Πρωθυπουργό μάς διατίθενται ορισμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουμε να αυξήσουμε και ποσοτικά τις υπηρεσίες μας».