Ο Ν. Καρδίτσας τελευταίος στη Θεσσαλία στην ΑΠΑ - απαιτούνται «ελατήρια» ανάκαμψης (πίνακες & βίντεο)

-Βύθιση στην Α.Π.Α του πρωτογενή τομέα στα μέσα της δεκαετίας του 2000 - Τι έλεγαν ιστορικά στελέχη του αγροτικού κινήματος για τις συνέπειες από την αλλαγή της ΚΑΠ

Στο πέρασμα των ετών, μια σειρά από οικονομικούς δείκτες έχουν υποστεί βύθιση στο Ν. Καρδίτσας. Μια σειρά σημαντικών οικονομικών και αναπτυξιακών δεικτών – με κοινωνικό αποτύπωμα, έχει «ανοίξει» μεταξύ του τόπου μας και της υπόλοιπης Θεσσαλίας. Ομοίως αν διευρύνουμε την εικόνα σε σύγκριση με πολλούς ακόμη Νομούς στη χώρα.

Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΛΑΙΟΥ

Σε ανάλυση την προηγούμενη Κυριακή (εδώ), παρουσιάσαμε το αποτύπωμα των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2021 και σε βάθος 21ετίας, με βάση τα οποία ο Ν. Καρδίτσας είναι ουραγός στη Θεσσαλία και στους 10 φτωχότερους Νομούς της χώρας.
Ένας άλλος δείκτης που αντανακλά εν μέρει την οικονομική ευημερία είναι η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ).

Σε πτώση από το 2009
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ και επεξεργαστήκαμε, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του Νομού Καρδίτσας μεταξύ του έτους 2000 και του 2009, βρίσκονταν σε ανοδική πορεία. Το 2009 έφθασε το 1,2 δις ευρώ, ωστόσο υπολείπονταν έναντι των άλλων Νομών: στα Τρίκαλα ανέρχονταν στα 1,6 δις ευρώ, στη Λάρισα στα 4,4 δις ευρω και στη Μανγησία στα 3,1 δις ευρώ.

Το ετήσιο ύψος της ΑΠΑ στο Ν. Καρδίτσας από το 2000
Το ετήσιο ύψος της ΑΠΑ στη Θεσσαλία από το 2000

Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία μετρά την αξία που παράγεται κατά την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών και αποτελεί μέτρο για την οικονομική ευημερία μιας περιοχής.
Βοηθά στην αποτύπωση του παραγωγικού και επιχειρηματικού μοντέλου που ακολουθείται στην οικονομία μιας περιοχής.
Από εκεί και μετά, με τα όποια σκαμπανεβάσματα, ακολουθά μια καθοδική πορεία για να φθάσει στο 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στα 986 εκατομμύρια ευρώ. Τα στοιχεία αυτά επεξεργαστήκαμε και παραθέτουμε στον πίνακα και τα σχεδιαγράμματα, όπου αποτυπώνεται καλύτερη εικόνα.

Ο πρωτογενής τομέας και η ΚΑΠ
Ένα σημαντικό στοιχείο αφορά την συνεισφορά του πρωτογενή τομέα στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του Νομού. Όπως φαίνεται στο σχετικό σχεδιάγραμμα που παραθέτουμε, η ΑΠΑ στον πρωτογενή τομέα υπέστη μια πρωτοφανή βύθιση στα μέσα της δεκαετίας 2000-2010. Το διάστημα αυτό, όπως μας ερμήνευσαν έμπειροι κύκλοι του αγροτικού κινήματος της περιοχής, άρχισε η εφαρμογή της αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) με την επιδότηση να αποσυνδέεται από την παραγωγή. Πέρασε στην καλλιέργεια με τα ιστορικά δικαιώματα, ήρθαν και οι ποσοστώσεις (πχ περιορισμός στη ζάχαρη που οδήγησε στο ξεκλήρισμα της τευτλοπαραγωγής) και τότε ήταν που σημειώθηκε ένα μεγάλο κύμα φυγής από τον πρωτογενή τομέα στο Ν. Καρδίτσας. Από το 2012 σημειώνεται μια σταθερή ανοδική πορεία της ΑΠΑ στον πρωτογενή τομέα, δίχως όμως να φτάσει στα επίπεδα που ήταν από το 2005 και νωρίτερα.

Η ΑΠΑ στον πρωτογενή τομέα στο Ν. Καρδίτσας
Η ΑΠΑ στον πρωτογενή τομέα στη Θεσσαλία

Στο βίντεο του 2006 βλέπουμε δύο υστορικά στελέχη του αγροτικού κινήματος στη Θεσσαλία, τους αείμνηστους Γιάννη Πατάκη και Βαγγέλη Μπούτα να προειδοποιούν για τις επιπτώσεις από την αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι κατασκευές

Η ΑΠΑ στον κλάδο των κατασκευών σε βάθος 20ετίας

Επίσης άξια αναφοράς είναι η βύθιση που καταγράφεται στον κάδο των κατασκευών. Όπως φαίνεται στο σχεδιάγραμμα, ειδικά από το 2009 και στα χρόνια των μνημονίων, ο κλάδος υπέστη σημαντικό χτύπημα.

Ποιές οι επιπτώσεις των θεομηνιών;
Τα στοιχεία που παρουσιάζουμε, αφορούν τις χρονιές μέχρι και το 2021. Tα ερωτήματα για τα επόμενα έτη είναι πολλά και κρίσιμα, αφού δεν γνωρίζουμε τις παραγωγικές συνέπειες στον πρωτογενή τομέα από τις δύο καταστροφικές θεομηνίες τον «Ιανό» και τον «Ντάνιελ» αλλά και ολόκληρες τις επιπτώσεις στην οικονομία από τον covid μέχρι την οριστική άρση των μέτρων.

Καμπανάκι για το Νομό
Το επισημαίνουμε για ακόμη μια φορά, ότι ο Νομός Καρδίτσας διαθέτει ιδιαίτερα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα. Η γεωγραφική του θέση, τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά της παραγωγικής πεδιάδας, οι ιδιαίτερες ορεινές περιοχές, οι φυσικοί πόροι κλπ, αποτελούν μια σημαντική βεντάλια πλεονεκτημάτων, με την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής όμως να μην συμβαδίζει με αυτά.
Νομοί με όμοια ή λιγότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα, εντός και εκτός Θεσσαλίας, παρουσιάζουν καλύτερους δείκτες και ρυθμούς ανάπτυξης – ευημερίας.
Επαναλαμβάνουμε ότι τα στοιχεία που έρχονται στο φως, θα πρέπει να προβληματίσουν τους πολιτικούς μας εκπροσώπους, τις τοπικές αρχές, και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της πολιτικής εκείνης που θα βγάλει το Νομό Καρδίτσας από το αναπτυξιακό «τέλμα».

Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών